Κίνα: Το Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει ρόλο στον ιδιωτικό τομέα

Η κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση προκλήσεων και κινδύνων καθώς αυξάνεται η κλίμακα των ιδιωτικών επιχειρήσεων

Το κείμενο στην Αγγλική ΕΔΩ.

(Bloomberg) - Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προσπαθεί να ενισχύσει την ηγεσία του και τον έλεγχο του αναπτυσσόμενου ιδιωτικού τομέα της χώρας και των υπαλλήλων του, επεκτείνοντας περαιτέρω το έργο του Ενωμένου Μετώπου στην επιχειρηματική κοινότητα.

Το κόμμα κάλεσε το Ενωμένο Μέτωπο να βελτιώσει τον ηγετικό ρόλο της κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα της χώρας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Γενική Υπηρεσία της Κεντρικής Επιτροπής του CPC την Τρίτη (15/9). Το μέτωπο είναι ένας οργανισμός ομπρέλας που στοχεύει στην αύξηση της επιρροής και του ελέγχου του κόμματος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. 

Η κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση αναδυόμενων προκλήσεων και κινδύνων καθώς αυξάνεται η κλίμακα των ιδιωτικών επιχειρήσεων και οι ιδιώτες επιχειρηματίες έχουν διαφορετικές αξίες και ενδιαφέροντα.

Αν και δεν είναι σαφές τι θα σημαίνει η νέα πολιτική για τα εκατομμύρια ιδιωτικών εταιρειών της Κίνας, η προσπάθεια έρχεται καθώς το κράτος και το κόμμα πιέζουν για μεγαλύτερο έλεγχο και επιρροή σε μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτή η ολοένα και πιο ασαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από την αύξηση των εντάσεων με τις ΗΠΑ και άλλες πολιτείες, με ιδιωτικές εταιρείες όπως η Huawei Technologies Co να θεωρούνται στο εξωτερικό ως εργαλεία της κινεζικής κρατικής εξουσίας.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 60% της οικονομικής παραγωγής της Κίνας και δημιουργούν το 80% των αστικών θέσεων εργασίας, αλλά η θέση τους ήταν δύσκολη τα τελευταία χρόνια, με την αντίληψη ότι η κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Xi Jinping ευνόησε τον κρατικό τομέα.

Επιπλέον, έχουν υποστεί το βάρος του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς πολλοί είναι κατασκευαστές προσανατολισμένοι στις εξαγωγές. Το ξέσπασμα του Covid-19 και η οικονομική ύφεση έχουν προσθέσει στα δεινά τους φέτος.

 
3459