Ντονμέζ-Ακάρ: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας», τόνισαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι

Χωρίς διακρίσεις, όπως στη Μαύρη Θάλασσα, έτσι και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών αξιολογούνται και οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, λέγοντας ότι σε δύο μήνες μπορεί να έρθουν «και άλλα καλά νέα» από τον στόχο Τούνα 1 στην Μαύρη Θάλασσα.
 
Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι στον Τούνα 1 που είναι μια περιοχή 8000 τ.χλμ έχουν κάνει μόνο το ¼ των εργασιών γι’ αυτό και μπορεί να υπάρξουν νέες ανακαλύψεις εκεί. «Είναι πολύ πιθανό να βρούμε νέες ανακαλύψεις στα παρακάτω επίπεδα. Το βάθος και το μήκος τους είναι παρόμοια. Νέα καλά νέα μπορεί να έρθουν σε 2 μήνες», σημείωσε.
 
Το τρίτο γεωτρητικό πλοίο της Τουρκίας, το Κανουνί, μέχρι το τέλος του χρόνου θα βρίσκεται στην Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνουν 40 γεωτρήσεις και αν υπάρχει προοπτική δεν θα είναι αρκετά δύο γεωτρητικά πλοία.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Στην Ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός, θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις στις περιοχές όπου υπάρχουν προοπτικές. «Έχουμε ανάγκη να βρούμε και φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Οι ανακαλύψεις στην Μεσόγειο αγορούσαν φυσικό αέριο. Υπάρχουν και σημεία που έχουν στο ίδιο επίπεδο φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Αυτό που προσβλέπουμε εμείς φαίνεται να είναι το αέριο, αλλά θα ξεκαθαρίσει με τις γεωτρήσεις που θα γίνουν», επεσήμανε.
 
Ο Φατίχ Ντονμέχ αναφέρθηκε και στην κρατική εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια (Τurkey Petroleum, TP), σημειώνοντας ότι είναι μια εταιρεία που έχει στενές συνεργασίες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην περιοχή, «σε διάφορα μέρη της Ρωσίας, έχουν οικόπεδα πετρελαίου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Υπό αυτήν την έννοια, η TP ήταν ένας σοβαρός παράγοντας στην περιοχή. Η πρόθεσή μας είναι να το πάρουμε παγκοσμίως».
 
Παράλληλα, είπε, υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες, μόνες τους ή σε συνεργασία με την τουρκική κρατική εταιρεία, που παράγουν και πωλούν πετρέλαιο. Όσον αφορά το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας, ανάφερε ότι αυτό θα φτάσει και στους 81 νομούς της χώρας.
 
Η ΤΡ, πρόσθεσε, τα τελευταία 20-23 χρόνια παράγει πάνω από 50.000 βαρέλια ετησίως από χερσαία κοιτάσματα και κάθε χρόνο κάνει 100 γεωτρήσεις στην ξηρά.
 
Τούρκος Υπουργός Άμυνας
Όλοι πρέπει πλέον να ξέρουν ότι η Τουρκία είναι ένα πραγματικός παίκτης στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα (27/8) στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.
 
«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες», ανέφερε.
 
Ο κ. Ακάρ είπε ότι «δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός» για την έκδοση νέων Navtex  εκ μέρους της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι ασκούν «τα  δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες».
 
«Έχουμε δίκιο. Θέλουμε διάλογο, δεν φοβόμαστε. Όμως θέλουμε και τα δικαιώματα των παιδιών μας για το μέλλον τους. Τις επόμενες ημέρες αν οι Έλληνες ομόλογοι μας το αποφασίσουν θα χαρούμε να τους υποδεχθούμε», συνέχισε.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Αναφερόμενος στο Καστελόριζο, ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε πως «είναι μια περίεργη περίπτωση» και συνέχισε λέγοντας: «Σε προηγούμενες περιπτώσεις παραχωρήθηκε στην Ελλάδα. Όμως έλεος. Υπάρχει λογική. Απέχει από την Τουρκία 2 χιλιόμετρα έχει συνολική έκταση 10 τετρ. χιλιόμετρα. Από την Ελλάδα απέχει 600 χιλιόμετρα, συγκεκριμένα 580. Εσείς του δίνετε θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ. χλμ. Με ποια λογική;». 
 
«Έναντι της προστασίας των δικαιωμάτων μας θα πληρώσουμε κάθε τίμημα. Οι γείτονές μας πρέπει να αφήσουν τις απειλές και τις συνωμοσίες. Εμείς, όχι καταφεύγοντας στην Ευρώπη, την ΕΕ ή τη Γαλλία, αλλά ως Τούρκοι και Έλληνες πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα», σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

(ΚΥΠΕ)