Έρχεται το Τέλος Αλληλεγγύης για υπερκέρδη εταιρειών ΑΠΕ

Αντί φόρος θα επιβάλλεται Τέλος - Προχώρησε το Νομοσχέδιο και είναι στη Νομική Υπηρεσία – Θα εξαιρούνται υπερκέρδη που επανεπενδύονται σε ΑΠΕ

Τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα με τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών από εταιρείες ΑΠΕ επανήλθε με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος. 

Κόμματα έχουν καλέσει επανειλημμένως την κυβέρνηση να φορολογήσει τα υπερκέρδη εταιρειών ΑΠΕ και αυτά τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των καταναλωτών. 

Η Brief, έψαξε το θέμα για το που βρίσκεται το σχετικό Νομοσχέδιο το οποίο εξήγγειλε η Κυβέρνηση προ τουλάχιστον έξι μηνών περίπου, και όπως προκύπτει  αυτό βρίσκεται ήδη στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
 

Το Νομοσχέδιο, αν όλα προχωρήσουν βάσει προγραμματισμού, θα βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού Ενέργειας εντός Μαρτίου ώστε να κατατεθεί στο Υπουργικό προς έγκριση. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφάλισε η Brief από αρμόδια πηγή στο Υπουργείο Ενέργειας, το εν λόγω Νομοσχέδιο δεν θα κάνει λόγο για φορολόγηση υπερκερδών ΑΠΕ – κάτι που δεν προκρίνεται ούτε από την ΕΕ σε σχέση με πράσινες αναπτύξεις, αφού η φορολόγηση μπορεί να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους επενδυτές – αλλά θα πρόκειται για Τέλος Αλληλεγγύης, όπως δηλαδή λέχθηκε εξ αρχής από πλευράς του Υπουργείου.

Το ποσό που θα καλείται κάθε εταιρεία ΑΠΕ να καταβάλει ως Τέλος Αλληλεγγύης θα υπολογίζεται βάσει ειδικής φόρμουλας που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Ενέργειας. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από αυτό το ειδικό τέλος θα εξαιρούνται απροσδόκητα κέρδη τα οποία επανεπενδύονται σε πράσινες αναπτύξεις. 

Αναφορικά με τον τρόπο που θα αξιοποιούνται τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται από αυτό το ειδικό τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε στην Brief πως θα χρησιμοποιούνται για πολιτικές προς ανακούφιση των πολιτών. 

Ο ετήσιος τζίρος προμηθευτών και παραγωγών

Όπως είχε αναφέρει και η Brief σε προηγούμενο της ρεπορτάζ σχετικά με τον ετήσιο τζίρο των εταιρειών ΑΠΕ, ο οποίος κυμαίνεται κατά μέσο όρο μεταξύ €70 και €80 εκατομμυρίων, προκύπτει -σύμφωνα και με τις σχετικές ανακοινώσεις- ότι υπήρξαν υπερκέρδη για τους παραγωγούς/προμηθευτές ΑΠΕ, αφού εάν υπολογιστεί το κόστος για την παραγωγή κάθε κιλοβατώρας που προέρχεται από ΑΠΕ το κέρδος των εταιρειών φαίνεται να φτάνει σε περίπου 60% σύμφωνα με τους ειδικούς που ανέλυσαν το θέμα στο προηγούμενο ρεπορτάζ της Brief.

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος