Έτσι κόβει στη μέση η Άγκυρα τις ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας (ΧΑΡΤΕΣ)

Η συμφωνία, όπως αναφέρει το Reuters, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη διαμάχη για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο δύο εβδομάδες μετά τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Άγκυρας, κατέληξαν Τουρκία και Λιβύη, με την οποία, όπως φαίνεται και στους χάρτες, κόβουν στη μέση τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας.

Βάσει του μνημονίου, οι δυο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στο θαλάσσιο χώρο, ενώ δεύτερη συμφωνία αφορά συνεργασία στο μέτωπο της ασφάλειας, με πρόβλεψη για εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες του μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, η εξέλιξη, όπως σχολιάζει και το Reuters, έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τη διαμάχη για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 


Πάντως, σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει τα δικαιώματά της, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει και από δω και πέρα αυτού του είδους τις συνομιλίες και με τις άλλες χώρες της Μεσογείου πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Ανέφερε, ακόμη, ότι η Τουρκία είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου, είτε είναι στη Μεσόγειο είτε στο Αιγαίο.

«Αυτή τη στιγμή με κάποιες χώρες εξαιτίας λόγων που είναι γνωστοί μπορεί να μην φαίνεται δυνατόν να γίνει αλλά στο μέλλον μπορεί να είναι δυνατόν. Εμείς είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου εδώ, είτε είναι στην ανατολική Μεσόγειο, είτε είναι στο Αιγαίο, πάντοτε προστατεύοντας τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από διεθνές δίκαιο. Αυτό ισχύει και τα αποθέματα γύρω από την Κύπρο. Υποστηρίζουμε πάντοτε ότι πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ο δίκαιος διαμοιρασμός του πλούτου εδώ μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς στην Κύπρο και στα πεδία πέραν της δική μας υφαλοκρηπίδας», πρόσθεσε. 

Η δική μας θέση, ισχυρίστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού συνεργαζόμενοι με όλους σχετικά με την οριοθέτηση αυτών των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες που δεν προσεγγίζουν σε αυτό είναι δική τους υπόθεση. Από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτού του είδους τις συνομιλίες και με άλλες χώρες ενόσω υπάρχει κατάλληλο έδαφος», είπε.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ <<<

Οι κυρώσεις ΕΕ και η απάντηση της Άγκυρας
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

Εν τω μεταξύ σε επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα προβάλλει τις πάγιες θέσεις της για το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ισχυριζόμενη ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο, παραβλέποντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Κάνει επίσης λόγο για νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E, ενώ απορρίπτει τον χάρτη με συντεταγμένες που κατέθεσε η Κυπριακή Κυβέρνηση στις 25 Απριλίου 2019 και τονίζει ότι η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της ελληνοκυπριακής Διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν δυνατή μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.

Αντίδραση Αθήνας
Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση της συμφωνίας από πλευράς Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας να κάνει λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση.