ΦΑ κάτω από τα μηδέν ευρώ: Πώς έπεσαν οι τιμές & τι θα γίνει τώρα

Πρόκειται για μια τεράστια έκπληξη, όπου νοικοκυριά & επιχειρήσεις έχουν δει τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους

Έπειτα από τη μάχη με τον χρόνο για να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της πριν από τον χειμώνα, η Ευρώπη έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπη με ένα διαφορετικό πρόβλημα. Έχει περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι χρειάζεται. Τόσο πολύ που οι τιμές spot έπεσαν για λίγο ακόμα και κάτω από το μηδέν.

Επί μήνες, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονταν για μια ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα, καθώς η Ρωσία, που ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, μείωσε τις ροές, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρώπη για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τώρα, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της ΕΕ είναι σχεδόν γεμάτες, δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) παρατάσσονται στα λιμάνια χωρίς να μπορούν να ξεφορτώσουν τα φορτία τους και οι τιμές πέφτουν.

>>Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Αύξηση 10,3% στις εισαγωγές προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία<<

Η τιμή των ευρωπαϊκών συμβολαίων φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει κατά 20% από την περασμένη Πέμπτη, ενώ σημειώνει πτώση πάνω από 70% από τότε που κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, στα τέλη Αυγούστου. Τη Δευτέρα, οι τιμές spot του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας για παράδοση εντός μίας ώρας (που αντικατοπτρίζουν τις συνθήκες της ευρωπαϊκής αγοράς σε πραγματικό χρόνο) έπεσαν κάτω από τα μηδέν ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Intercontinental Exchange, αναφέρει το CNN.

Οι τιμές έγιναν αρνητικές λόγω της «υπερτροφοδοσίας του δικτύου», δήλωσε στο CNN ο Tomas Marzec-Manser, επικεφαλής της ανάλυσης αερίου της Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Πρόκειται για μια τεράστια έκπληξη για την Ευρώπη, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν δει τεράστιες αυξήσεις στους ενεργειακούς λογαριασμούς τους.

>>Διαβάστε επίσης: Χωρίς απόφαση η συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας<<

Ο Massimo Di Odoardo, αναλυτής για το φυσικό αέριο και το LNG στη Wood Mackenzie, λέει ότι ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη δραματική στροφή της αγοράς.

«Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, βλέπουμε θερμοκρασίες και κατανάλωση αερίου πιο κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου», είπε στο CNN. «Ακόμη και σε Σκανδιναβικές χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία, η κατανάλωση είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο για αυτήν την περίοδο του χρόνου», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει επίσης σημαντικά αποθέματα ασφαλείας, καθώς οι αποθήκες είναι πλέον σχεδόν κατά 94% γεμάτες, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Αυτό είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 80% που έχουν θέσει οι χώρες έως τον Νοέμβριο.

>>Διαβάστε επίσης: Στο τραπέζι το Ιβηρικό μοντέλο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο<<

Οι προσπάθειες της Ευρώπης να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα καύσιμα εν όψει του χειμώνα προκάλεσαν συσσώρευση δεξαμενόπλοιων LNG στα ευρωπαϊκά λιμάνια, με το πρόβλημα στην εκφόρτωση να επιδεινώνεται από την έλλειψη τερματικών σταθμών εισαγωγής LNG.

Ο Felix Booth, επικεφαλής του LNG στην εταιρεία δεδομένων Vortexa, είπε στο CNN ότι έως και 35 πλοία πλέουν κοντά στα λιμάνια της βορειοδυτικής Ευρώπης και της Ιβηρικής χερσονήσου λόγω έλλειψης επιλογών αποθήκευσης. Θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να ξεφορτώσουν τα φορτία τους.

Τα πλοία αυτά μεταφέρουν LNG αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της Argus Media.

>>Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Το μπαλάκι στους υπουργούς Ενέργειας<<

Πάντως, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια φυσικού αερίου, περίπου στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εξακολουθούν να είναι 126% ακριβότερα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν απότομα ξανά τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, καθώς ο καιρός θα γίνεται πιο κρύος. Και παρότι το μερίδιο της Ρωσίας στις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ευρώπης έχει μειωθεί από 40% σε μόλις 9%, η προσπάθεια των χωρών να γεμίσουν τις αποθήκες τους για τον επόμενο χειμώνα εκτιμάται ότι θα είναι πιο δύσκολη.

>>Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: «Όχι» στο ιβηρικό μοντέλο για την Ενέργεια<<

Οι τιμές αναμένεται να φτάσουν τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τον Bill Weatherburn, οικονομολόγο της Capital Economics.

moneyreview.gr