Ρεύμα: Με 33 σεντς την κιλοβατώρα αποφάσιζαν επιδότηση και τώρα με 35 σεντς την κόβουν

Η 5η πιο ακριβή χώρα σε ηλεκτρισμό η Κύπρος, αλλά κατάργησαν την επιδότηση - Κόστος €70 επιπλέον στους λογαριασμούς

«Αυτή τη στιγμή η Κύπρος είναι ίσως η 5η πιο ακριβή χώρα σε ηλεκτρισμό από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε χθες Πέμπτη (29/6) ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο την άμεση ανάγκη για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού και ενώ ταυτόχρονα μια ημέρα προηγουμένως, την Τετάρτη (28/6), το Υπουργικό αποφάσιζε την κατάργηση της επιδότησης ρεύματος.

>>> Διαβάστε εδώ το σημερινό (30/6) Πρωτοσέλιδο της OffsiteNews <<<

Αν και όπως σημειώνει ο Υπουργός σε σχεδόν όλες του τις δηλώσεις – κάτι που ανέφερε μάλιστα από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του – η Κυβέρνηση είναι επιτακτικό να προχωρήσει με κινήσεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού, εντούτοις, το βάρος πέφτει πλέον μόνο στους ώμους των καταναλωτών μετά την κατάργηση της επιδότησης, αφού αυτές οι κινήσεις θα χρειαστούν χρόνο, καθώς τόσο η εισαγωγή Φυσικού Αερίου για ηλεκτροπαραγωγή θα γίνει – εάν όλα πάνε καλά – προς το τέλος του 2024, ενώ άλλες σκέψεις θα μπορέσουν να υλοποιηθούν χρόνια αργότερα. 

Αυτό φυσικά έρχεται σε αντίθεση με τα όσα αποφάσισε το Υπουργικό, το οποίο ουσιαστικά ανακοίνωσε πως πλέον δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η επιδότηση της ενέργειας (πέραν κάποιων κατηγοριών ευάλωτων), καθώς όπως μεταφέρεται από το Προεδρικό αυτό το μέτρο είχε ληφθεί λόγω των τάσεων και της ακρίβειας. Η ακρίβεια ωστόσο - σύμφωνα με τα στοιχεία - στον ηλεκτρισμό σε καμία περίπτωση δεν έχει ανακοπεί σε τέτοιο βαθμό που να υποστηρίζει το αιτιολογικό της κυβέρνησης. 

Πιο συγκεκριμένα, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωνε το μέτρο της επιδότησης στις 28/7/2022 η τιμή της κιλοβατώρας στην Κύπρο ήταν στα 37 σεντς. Μάλιστα ένα μήνα προηγουμένως, δηλαδή τον Ιούνιο του 2022 και όταν η κυβέρνηση ήδη ανησυχούσε η τιμή της ήταν στα 33 σεντς

Σήμερα, μετά την απόφαση για κατάργηση της επιδότησης, η τιμή της κιλοβατώρας βρίσκεται στα 35 σεντς, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από την ΑΗΚ και ενώ κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ότι αυτή η τιμή θα μειωθεί και δεν θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. 

Ουσιαστικά και σύμφωνα με τα στοιχεία από αρμόδια πηγή από την ΑΗΚ, η πλειοψηφία των καταναλωτών (εξαιρούνται οι 18.000 των ευάλωτων που έχουν υποβάλλει αίτηση και για τους οποίους θα συνεχιστεί η επιδότηση) θα δει μετά τον τερματισμό της επιδότησης αύξηση κατά περίπου €70 τη διμηνία στους λογαριασμούς τους, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση του κόστους σε περισσότερο από 30% για την κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού. 

Το οξύμωρο με την απόφαση της κυβέρνησης σε σχέση με τα στοιχεία, είναι το γεγονός ότι ενώ το κράτος γνωρίζει και δηλώνει ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες με τον ακριβότερο ηλεκτρισμό και ενώ το μέτρο ήταν επιτακτικό με την τιμή της κιλοβατώρας στα 37 σεντς, εντούτοις ταυτόχρονα η κυβέρνηση δηλώνει πως αυτό το μέτρο δεν είναι πλέον αναγκαίο και ενώ η κιλοβατώρα βρίσκεται στα 35 σεντς. Επιπλέον, κανένα στοιχείο δεν δείχνει αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, η τιμή του πετρελαίου όχι μόνο δε θα αποκλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, αλλά μάλιστα αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, επικαλούμενοι τις συνεχιζόμενες περικοπές της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ και την εθελοντική μείωση της Σαουδικής Αραβίας για τον Ιούλιο. (Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ στην Brief). 

Σε όλο αυτά μάλιστα, έρχεται να προστεθεί και το επιπλέον οικονομικό βάρος που θα έχουν να επωμιστούν οι πολίτες, αν κανείς αναλογιστεί πως ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι τιμές των καυσίμων κίνησης κατά 8,3 σεντς από 1η Ιουλίου και ενώ την ίδια ώρα η κατάργηση της επιδότησης ρεύματος σε επιχειρήσεις ίσως φέρει και νέες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων, καθώς αυτές οι επιπλέον δαπάνες ενδεχομένως να μετακυλιστούν στους καταναλωτές. 

Συμπερασματικά, οι κινήσεις και τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας έρχονταν σε πακέτο, ώστε αυτά να έχουν πραγματικά θετική επίδραση. Κάτι που ισχύει ωστόσο και σε αντίθετη περίπτωση. Δηλαδή, η ταυτόχρονη κατάργηση της επιδότησης ηλεκτρισμού, σε συνδυασμό με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα καύσιμα, αλλά και η αποτυχημένη προσπάθεια με τον μειωμένο ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα - αφού δεν υπήρξε μείωση στις τιμές στα ράφια -, αλλά και η αύξηση των επιτοκίων με την αύξηση των δόσεων, όχι μόνο θα επιφέρει σε κάθε νοικοκυριό έξοδα κάποιων επιπλέον ευρώ, αλλά εκατοντάδων, βάζοντας έτσι αρκετούς πολίτες σε χειρότερη οικονομική κατάσταση απ' ότι βρίσκονταν την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο προηγουμένως

Πάντως δεν μπορεί να αγνοηθεί και το γεγονός πως ενώ η κυβέρνηση από την μια αποφάσισε την αύξηση του ποσοστού στην καταβολή της ΑΤΑ, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών έχει αποδυναμωθεί λόγω του πληθωρισμού, ταυτόχρονα θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει τα μέτρα, αφού σε αυτή την περίπτωση - και ακυρώνοντας έτσι την προηγούμενη της θέση μέσα σε λίγες ημέρες-  δεν συντρέχουν οι απαραίτητες συνθήκες για ανακούφιση των νοικοκυριών, που μάλιστα αρκετά από αυτά δεν απολαμβάνουν καν ΑΤΑ.  

Ζάκος Χαράλαμπος

Ζάκος Χαράλαμπος