Συζήτηση & αντιδράσεις σε Γερμανία για τον Nord Stream 2

Αντιδράσεις στο FDP

Ο αντιπρόεδρος των Γερμανών Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική, για να βελτιωθεί η παροχή φυσικού αερίου.

«Θα πρέπει να ανοίξουμε το Nord Stream 2 το συντομότερο δυνατό για να γεμίσουμε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου για το χειμώνα», είπε ο Κουμπίτσκι στο δίκτυο RND, προκαλώντας ωστόσο, έντονες αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα.

«Δεν υπάρχει κανείς  λόγος να μην ανοίξουμε το Nord Stream 2», είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος του υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

>>Διαβάστε επίσης: Νέο εκρηκτικό ράλι για το φυσικό αέριο – Στα €242 ανά μεγαβατώρα<<

«Αν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στείλει  περισσότερο αέριο με αυτόν τον τρόπο, ίσως ακόμη και ολόκληρη τη συμβατικά εγγυημένη ποσότητα, αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους να μην παγώσουν το χειμώνα και τη βιομηχανία μας να μην υποστεί σοβαρή ζημιά», τόνισε ο Κουμπίτσκι.

«Μόλις γεμίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου, μπορούμε να κλείσουμε ξανά το Nord Stream 2 - και τους άλλους αγωγούς επίσης, μόλις γίνουμε ανεξάρτητοι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτή τη θέση», πρόσθεσε.

>>Διαβάστε επίσης: UBS: Ποιες μετοχές κερδίζουν και ποιες χάνουν από το σοκ στο ΦΑ<<

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει θέσει σε αναμονή τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. Η Ρωσία προμηθεύει επί του παρόντος μόνο το 20% περίπου της πιθανής ποσότητας μέσω του Nord Stream 1.

Αντιδράσεις στο FDP

Με την πρόταση να ανοίξει ο αγωγός Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, ο αντιπρόεδρος του FDP, Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, έγινε πάντως στόχος έντονων επικρίσεων στο ίδιο του το κόμμα.

Ο Γενικός Γραμματέας του FDP Μπίγιαν Ντζιρ-Σαράι είπε στο SPIEGEL: «Το να μην τεθεί σε λειτουργία ο Nord Stream 2 ήταν σωστό και παραμένει σωστό. Εμείς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες υπολογίζουμε σε νέες εμπορικές συνεργασίες, τερματικούς σταθμούς LNG και παράταση της διάρκειας ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών, ώστε η χώρα μας να περάσει με ασφάλεια τον χειμώνα», τόνισε ο ΓΓ του FDP.

Ο Μπίγιαν Ντζιρ-Σαράι  αναφέρθηκε επίσης στις διαστάσεις εξωτερικής πολιτικής που θα επηρεάσει η θέση για λειτουργία του Nord Stream 2: «Η μεγάλη ενότητα εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενάντια στον πόλεμο του Πούτιν, δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο, γιατί τελικά εξυπηρετεί και τη δική μας ασφάλεια», πρόσθεσε.

>>Διαβάστε επίσης: UBS: Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση να αντικαταστήσει το ρωσικό ΦΑ<<

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη γερμανική Bundestag και βουλευτίνα του FDP, Μαρί-Ανιές Στρακ Τσίμερμαν, αντιτάχθηκε επίσης στην πρωτοβουλία Κουμπίτσκι. «Ο Nord Stream 2 είναι νεκρός. Δεν πρέπει να υπάρχει υποστήριξη για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου», είπε στο Spiegel και πρόσθεσε:

«Η υποχώρηση στον εκβιασμό του Πούτιν θα αποδυνάμωνε τη θέση της Ευρώπης. Δικαίως δεν θα μπορούσαμε να κοιτάμε  πλέον τους σύμμαχούς μας, ειδικά στη Βαλτική και την Ανατολική Ευρώπη και θα χάναμε κάθε αυτοσεβασμό. Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη αυτή τη στιγμή, γι' αυτό το FDP έχει εδώ και καιρό απορρίψει το Nord Stream 2, και αυτή η απόρριψη είναι «πιο επίκαιρη από ποτέ».

Το επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι σήμερα στο  77,79% και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται επίσης σταθερά για νέες πηγές προμηθειών.

naftemporiki.gr 

 
3869