Ειδικό εργαστήρι για επιμόρφωση startups από το ΙδΕΚ

Συμμετείχαν περισσότερες από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις

Ειδικό εργαστήρι για επιμόρφωση νεοφυών επιχειρήσεων (startups), σχετικά με τους τρόπους προώθησης μίας καινοτόμου επιχειρηματικής ιδέας, διοργάνωσε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης των δραστηριοτήτων του «Innovation Factory». Στο εργαστήρι, σύμφωνα με ανακοίνωση, συμμετείχαν περισσότερες από 60 νεοφυείς επιχειρήσεις, που διεκδικούν χρηματοδότηση από τα προγράμματα καινοτομίας, ενώ όπως αναφέρθηκε, πέραν των 63 έλαβαν ήδη χρηματοδότηση, ύψους 11,9 εκ. ευρώ και δημιουργούν 89 νέες θέσεις εργασίας.

>>> Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει στον ΦΠΑ για κινητά, tablet και φορητούς υπολογιστές <<<

Τον τελευταίο χρόνο το ΙδΕΚ διέθεσε συνολικά €24 εκατ. με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων με διεθνή προσανατολισμό, τόνισε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος σε χαιρετισμό του.

Στόχος του «Innovation Factory», μίας νέας πρωτοβουλίας που τελεί υπό την αιγίδα του Επικεφαλής Επιστήμονα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι να παρέχει σε νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με σκοπό την ανάπτυξή τους και την εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης, περιλαμβανομένων και κεφαλαίων υψηλού ρίσκου.
 
Στο πρώτο εργαστήρι, με θέμα «How to pitch your Innovation idea», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020, απηύθυνε χαιρετισμό ο Επικεφαλής Επιστήμονας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του “Innovation Factory”, τονίζοντας πως μέσα από την παροχή στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υπηρεσιών καθοδήγησης, αξιολόγησης και δικτύωσης θα συμβάλει καταλυτικά στην ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος. Υπογράμμισε τη σημασία της εξωστρέφειας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, αναφέροντας πως «τον  τελευταίο χρόνο το ΙδΕΚ διέθεσε συνολικά €24 εκατ. με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων με διεθνή προσανατολισμό».

Ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος τόνισε πως «τα προγράμματα καινοτομίας του ΙδΕΚ, αποφέρουν άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία της χώρας, καθώς από τον πρώτο κιόλας κύκλο, πέραν των 63 εταιρειών έλαβαν χρηματοδότηση ύψους €11.9 εκατ.». «Οι εταιρείες αυτές», πρόσθεσε, «επενδύουν επιπρόσθετα €5.1 εκατ., ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα €17 εκατ., ενώ δημιουργούν 89 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα».

>>> Διαβάστε επίσης: Ανησυχεί το Υπουργείο Υγείας / 3 μαθητές στα 30 νέα κρούσματα <<<

Στο εργαστήρι, συμμετείχαν πέραν των 60 επιχειρήσεων οι οποίες διεκδικούν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Προγράμματος του ΙδΕΚ «PRE-SEED», το οποίο αφορά τη δημιουργία και αρχική ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων με διεθνή προσανατολισμό. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι επιχειρήσεις που προκρίθηκαν στη Β’ Φάση Αξιολόγησης του δεύτερου Κύκλου Προγραμμάτων Καινοτομίας του ΙδΕΚ, οι οποίες θα κληθούν τον προσεχή Οκτώβριο να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ενώπιον ανεξάρτητων κριτών.
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για τη Β’ Φάση της Αξιολόγησης, αναπτύσσοντας, μέσα από μία σειρά διαδραστικών δραστηριοτήτων, δεξιότητες σε σχέση με την παρουσίαση της ιδέας τους ενώπιον Επιτροπής και αντλώντας παράλληλα, χρήσιμες συμβουλές, μεταξύ άλλων για τεκμηρίωση οικονομικών προβλέψεων, καθώς και για θέματα που λαμβάνουν υπόψη επενδυτές.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Σταυριάνα Κοφτερός, υπό την ιδιότητά της ως μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, ανέδειξε τη σημασία του «Pitching» και ανέλυσε καλές πρακτικές παρουσίασης καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών σε επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί πως το ΙδΕΚ προγραμματίζει σύντομα τη διεξαγωγή αντίστοιχων συναντήσεων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των φορέων του οικοσυστήματος.

 (ΚΥΠΕ)
 

 
5142