Παγκόσμια πρωτιά Αν. Μεσογείου στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων

Συνολικά, η Ανατολική Ευρώπη αντιπροσώπευε το 12% της παγκόσμιας δραστηριότητας κρυπτονομισμάτων

Νέα δεδομένα που παρασχέθηκαν στο Fortune από την ερευνητική εταιρεία κρυπτονομισμάτων Chainalysis δείχνουν ότι η Ουκρανία και η Ρωσία κατατάσσονται στην πρώτη και δεύτερη θέση, αντίστοιχα, στην υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin.

Ωστόσο, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αυτής της δραστηριότητας είναι νόμιμη, η Ανατολική Ευρώπη είναι επίσης πρώτη στον κόσμο στην παράνομη χρήση κρυπτονομισμάτων σε αγορές στο «σκοτεινό διαδίκτυο» και σε προγράμματα ransomware.

>>> Διαβάστε επίσης: Όλοι άνω των 18 πρέπει να έχουν Φορολογική Ταυτότητα (Διαδικασία) <<<

Η Ουκρανία κατέλαβε την πρώτη θέση παγκοσμίως στον παγκόσμιο δείκτη υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων της Chainalysis, ο οποίος περιλαμβάνει μετρήσεις της αξίας των κρυπτονομισμάτων που λαμβάνονται, ανταλλάσσονται και κατατίθενται. Σε διάστημα 12 μηνών από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020, η Ουκρανία έστειλε κρυπτονομίσματα αξίας 8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έλαβε κρυπτονομίσματα αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ρωσία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βάση τον πληθυσμό, στέλνοντας κρυπτονομίσματα αξίας 16,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και λαμβάνοντας κρυπτονομίσματα αξίας 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά, η Ανατολική Ευρώπη αντιπροσώπευε το 12% της παγκόσμιας δραστηριότητας κρυπτονομισμάτων κατά την περίοδο αυτή. Η μελέτη ανέλυσε τη δραστηριότητα σε περισσότερα από δώδεκα διαφορετικά κρυπτονομίσματα.

Σύμφωνα με τον Roman Sannikov, ειδικό επί ρωσικών θεμάτων στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Recorded Future, ο υψηλός όγκος της νόμιμης χρήσης κρυπτονομισμάτων στην Ανατολική Ευρώπη είναι κληρονομιά της Σοβιετικής Ένωσης και της κατάρρευσής της. Για περίπου μια δεκαετία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, λέει, οι πρώην Σοβιετικοί πολίτες δεν είχαν καλή πρόσβαση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Έχουν συνηθίσει σε εναλλακτικούς τρόπους αποστολής χρημάτων διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων των προδρόμων των κρυπτονομισμάτων όπως το e-gold, ακόμη και για απλές χρήσεις όπως οι αγορές στο eBay.

Οι άνθρωποι στην Ανατολική Ευρώπη είναι επίσης γενικά πολύ εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, λέει ο Sannikov, ενώ το ρωσικό ρούβλι ήταν ασταθές τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας στη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία.

>>> Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Τρομακτική αμμοθύελλα εξαφανίζει πόλη (Βίντεο) <<<

Όμως, δεν είναι όλοι οι χρήστες κρυπτονομισμάτων νόμιμοι. Η Chainalysis διαπίστωσε ότι η Ανατολική Ευρώπη ήταν το μόνο μέρος του κόσμου όπου η αγορά στο «σκοτεινό διαδίκτυο», ένα κρυφό διαδίκτυο που προσφέρει παράνομα αγαθά, όπως ναρκωτικά για αγορά με κρυπτονομίσματα, κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο όγκου συναλλαγών. Η Ανατολική Ευρώπη είναι επίσης πρώτη στον κόσμο στις πληρωμές ransomware.

Οι εγκληματικές εφαρμογές, ωστόσο, αποτελούσαν λιγότερο από το 2% της δραστηριότητας στην Ανατολική Ευρώπη που ερεύνησε η Chainalysis.

Πηγή: Fortunegreece.gr

 
1693