Η Κίνα κατασκευάζει τεχνητό φεγγάρι... στη Γη

Ερευνητική εγκατάσταση της Κίνας προσομοιώνει το περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας στη Σελήνη

Η Κίνα κατασκεύασε ένα τεχνητό φεγγάρι στη Γη που προσομοιώνει συνθήκες χαμηλής βαρύτητας, αποτελώντας το πρώτο στο είδος του. Η εγκατάσταση αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στις μελλοντικές σεληνιακές αποστολές της Κίνας.

Μιλώντας την Τρίτη 11/1 ο επιστήμονας Li Ruilin, από το Πανεπιστήμιο Μεταλλείων και Τεχνολογίας της Κίνας, είπε ότι το έργο τεχνητής σελήνης στην ανατολική πόλη Xuzhou αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα τους επόμενους μήνες.
Ο Li Ruilin περιέγραψε το πρόγραμμα ως «πρώτο του είδους του στον κόσμο» και είπε ότι οδηγεί τη σεληνιακή προσομοίωση σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, καθώς μπορεί να κάνει τη βαρύτητα να «εξαφανιστεί για όσο διάστημα είναι επιθυμητό».

Από τι αποτελείται η εγκατάσταση

Η εγκατάσταση αποτελείται από έναν θάλαμο κενού που φιλοξενεί ένα μίνι «φεγγάρι» διαμέτρου 60 cm. Το τοπίο που μοιάζει με το φεγγάρι αποτελείται από βράχους και σκόνη που είναι τόσο ελαφριά όσο αυτά που βρίσκονται στη Σελήνη.

Το τοπίο υποστηρίζεται από ένα μαγνητικό πεδίο, όπως η Σελήνη – όπου η βαρύτητα είναι περίπου το ένα έκτο της βαρύτητας στη Γη. Όπου το πεδίο είναι αρκετά δυνατό, ορισμένα ελαφριά αντικείμενα, όπως ένας βάτραχος ή κάστανο, μπορούν να αιωρούνται.

Ο Li Ruilin, είπε ότι είναι πιθανό να παίξει σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία για κινεζικές σεληνιακές επιχειρήσεις, επιτρέποντας στους επιστήμονες να δοκιμάσουν εξοπλισμό και ακόμη και να αποτρέψουν λάθος υπολογισμούς που θα μπορούσαν να αποδειχθούν δαπανηροί στην ίδια τη Σελήνη.

Ορισμένα πειράματα, όπως μια «δοκιμή πρόσκρουσης χρειάζονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα [στον προσομοιωτή]», δήλωσε ο Li, προσθέτοντας ότι «άλλα όπως οι δοκιμές ερπυσμού μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες».

Ο επιστήμονας σημείωσε ότι θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί εάν τα τρισδιάστατα εκτυπωτικά έργα στη Σελήνη ή αν οι σεληνιακοί οικισμοί θα μπορούσαν να επιβιώσουν.

«Ορισμένα πειράματα που διεξάγονται στο προσομοιωμένο περιβάλλον μπορούν επίσης να μας δώσουν κάποια σημαντικά στοιχεία, όπως πού να ψάξουμε για νερό παγιδευμένο κάτω από την επιφάνεια», ανέφερε.

Ο Li είπε ότι απαιτούνται αρκετές τεχνικές καινοτομίες για να γίνει η εγκατάσταση, σημειώνοντας ότι οι μαγνητικές δυνάμεις που απαιτούνται για τη δημιουργία της ατμόσφαιρας είναι τόσο ισχυρές που μπορούν να καταστρέψουν εξαρτήματα όπως καλώδια υπεραγώγησης και να καταστήσουν πολλά μεταλλικά εξαρτήματα άχρηστα.

Πρόσθεσε ότι η εγκατάσταση, η οποία εμπνεύστηκε από τα πειράματα του Andre Geim για την αιώρηση ενός βατράχου με μαγνήτη, θα είναι ανοιχτή σε ερευνητές από όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας rt.com.

sputnik.gr