Στο σφυρί προς 35 εκατ. δολ. ένα σπάνιο ροζ διαμάντι

Τι το κάνει να ξεχωρίζει

Ο οίκος Sotheby ‘s ανακοίνωσε τη δημοπρασία ενός εξαιρετικά σπάνιου ροζ διαμαντιού 10,57 καρατίων που αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 35 εκατομμύρια δολάρια.

Το διαμάντι, που ονομάζεται «The Eternal Pink» (Το Αιώνιο Ροζ)  είναι ένας μοναδικός στο είδος του πολύτιμος λίθος που βγαίνει στο μπλοκ δημοπρασιών μόλις τέσσερα χρόνια αφότου η νοτιοαφρικανική εταιρεία De Beers ανακάλυψε την πέτρα στα ορυχεία της στη Μποτσουάνα.

Σύμφωνα με τον Sotheby’s, η πέτρα έχει ένα «μωβ ροζ» χρώμα, καθιστώντας την το πιο πολύτιμο διαμάντι της απόχρωσής της που έχει εμφανιστεί ποτέ σε δημοπρασία.

Φυσικά, η τιμή του διαμαντιού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα τέσσερα “C” – καράτια, κόψιμο, χρώμα και διαύγεια. Όσον αφορά τη διαύγεια, οι ειδικοί είπαν ότι η πέτρα ταξινομείται ως «εσωτερικά άψογη», που σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ λίγες ατέλειες και αυτές που υπάρχουν μπορούν να φανούν μόνο με εξαιρετικά κοντινή μεγέθυνση. Το χρώμα έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία, χαρακτηρίζεται «φανταχτερό ζωηρό» και επιτυγχάνεται μόνο από το 4% των ροζ διαμαντιών.

Το εντυπωσιακό χρώμα

Ο επικεφαλής κοσμημάτων της Sotheby’s για την Αμερική ανέφερε: «Αυτό το χρώμα είναι η πιο όμορφη και συμπυκνωμένη απόχρωση του ροζ σε διαμάντια που έχω δει ή έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην αγορά. Η τεράστια παρουσία και η μεγάλη σπανιότητα του Eternal Pink το καθιστούν συγκρίσιμο με τα υπέρτατα αριστουργήματα τέχνης — πολύ πιο σπάνια από έναν Magritte ή έναν Warhol. Το Eternal Pink αρχικά κόπηκε από ένα ακατέργαστο διαμάντι που ανακαλύφθηκε το 2019. Αρχικά ήταν 23,87 καράτια και ζύγιζε διπλάσια από ό,τι τώρα. Χρειάστηκαν έξι μήνες για να μεταμορφωθεί η πέτρα στη σημερινή της μορφή. Τα τελευταία χρόνια, τα ροζ διαμάντια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μείωσης της προσφοράς που προκλήθηκε από το κλείσιμο του ορυχείου Argyle της Αυστραλίας το 2020, το οποίο, όπως προηγουμένως παρήγαγε την πλειοψηφία των ροζ διαμαντιών στον κόσμο».

Επί του παρόντος, το ρεκόρ δημοπρασίας για ένα ροζ διαμάντι ή ένα γυαλισμένο διαμάντι οποιουδήποτε χρώματος κατέχει μια πέτρα 59,6 καρατίων που πωλήθηκε στον οίκο Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ το 2017 για 71,2 εκατομμύρια δολάρια. Αγοράστηκε από τους κοσμηματοπώλες του Χονγκ Κονγκ Chow Tai Fook και μετονομάστηκε σε “CTF Pink Star”.

Ένα άλλο ροζ διαμάντι 11,15 καρατίων που ονομάζεται «Williamson Pink Star» κατέχει το ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή δημοπρασίας ανά καράτι, και πουλήθηκε πέρυσι προς 58 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Πηγή: Ot.gr