Ιταλία: Πωλείται έναντι €471 εκατ. η Villa Aurora

Πωλείται έναντι €471 εκατ. η Villa Aurora με την τοιχογρφία του Καραβάτζιο-Μόνο η τοιχογραφία εκτιμάται ότι αξίζει 310 εκατ. ευρώ

Η Villa Aurora στη Ρώμη, ένα κόσμημα της κτηματομεσιτικής αγοράς και αληθινό έργο τέχνης, με τη φημισμένη οροφογραφία του Μικελάντζελο Μερίζι, γνωστότερου ως Καραβάτζιο, πωλείται έναντι 471 εκατ. ευρώ.

Η βίλα εκτείνεται σε 2.800 τετραγωνικά μέτρα, περιλαμβάνει έναν καταπράσινο κήπο και είναι ό,τι απέμεινε από την εξοχική κατοικία που έχτισε τον 16ο αιώνα ο Καρδινάλιος Φραντσέσκο Μαρία Ντελ Μόντε.

Αργότερα πουλήθηκε στους σημερινούς ιδιοκτήτες της, την οικογένεια Λουντοβίζι, ενώ στις 18 Ιανουαρίου η Villa Aurora θα βγει σε πλειστηριασμό, με τιμή εκκίνησης τα 471 εκατ. ευρώ.

Η πώληση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα διαμάχης για την κληρονομιά μετά τον θάνατο του πρώην ιδιοκτήτη της Βίλας, του πρίγκιπα Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι, το 2018. Η τρίτη σύζυγός του, πριγκίπισσα Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίζι, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τέξας, αλλά έζησε στο σπίτι αυτό για 18 χρόνια. Όπως είπε η ίδια στο Reuters, ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς κάποτε ενδιαφερόταν να αγοράσει την έπαυλη, ενώ ενδιαφέρον έδειξε και ένας εμίρης του Κατάρ.

«Προσεύχομαι και ελπίζω όποιος την αγοράσει να την αγαπήσει όσο και εμείς», πρόσθεσε, εμφανώς συγκινημένη.

Το 1597 ο Καρδινάλιος Ντελ Μόντε, ένας διπλωμάτης και μαικήνας των τεχνών, προσέλαβε τον Καραβάτζο, που τότε ήταν λίγο πάνω από τα 20, για να ζωγραφίσει το ταβάνι ενός μικρού δωματίου στον πρώτο όροφο. Το δωμάτιο εκείνο το χρησιμοποιούσε ως εργαστήρι αλχημείας. Η τοιχογραφία, πλάτους 2,75 μέτρων, απεικονίζει μια αλληγορική σκηνή με τους θεούς Δία, Ποσειδώνα και Πλούτωνα να παρουσιάζουν τη μετατροπή του μολύβδου σε χρυσάφι.

Ο Καραβάτζο ζωγράφισε το δικό του πρόσωπο και σώμα στις τρεις φιγούρες. Μόνο η τοιχογραφία εκτιμάται ότι αξίζει 310 εκατ. ευρώ.

Η βίλα πήρε το όνομά της από τη νωπογραφία ενός άλλου καλλιτέχνη του μπαρόκ, του Ιλ Γκερτσίνο, η οποία κοσμεί το τεράστιο ταβάνι της εισόδου και εικονίζει τη θεά Αυγή (Αουρόρα) πάνω στο άρμα της.

Η έπαυλη περιστοιχίζεται από ψηλούς τοίχους και βρίσκεται κοντά στη φημισμένη Βία Βένετο. Η Villa Aurora είναι επίσης γεμάτη γλυπτά, αντίκες και αγάλματα, μεταξύ των οποίων και ένα του Πάνα, το οποίο αποδίδεται στον Μιχαήλ Άγγελο.

Πηγή: newmoney