Ανάλυση Πέμπτης: Το φαινόμενο που έχουμε να δούμε από το 1970

Με τις κυρώσεις στην Ρωσία, αυξάνονται οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες - Θα αυξηθεί ο πληθωρισμός και δεν θα έχουμε αναπτυξη

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Με τον χαρακτηρισμό η «τέλεια καταιγίδα» παρομοίασε ο Οικονομικός Αναλυτής και Managing Director της Virtue Financial ServicesΚωνσταντίνος Μπρατσιάκος, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Business Hour By Brief, την Τετάρτη 2 Mαρτίου 2022, την κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το ένα αρνητικό νέο τροφοδοτεί ένα άλλο. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα του πληθωρισμού το οποίο προερχόταν από τα commodities, την ενέργεια και κατ’ επέκταση την αυξημένη ζήτηση σε προϊόντα, τα οποία ανατροφοδοτούσαν αυτές τις αυξήσεις. «Στο μείγμα ήρθαν να προστεθούν και οι κυρώσεις τις οποίες επιβάλλει η Ευρώπη και σχεδόν όλος ο κόσμος στην Ρωσία, σημείωσε.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος αύξησης του στασιμοπληθωρισμού, αύξηση δηλαδή του πληθωρισμού, χωρίς ανάπτυξη. 

Να σημειώσουμε πως ο κ. Μπρατσιάκος αναλύει κάθε Τετάρτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Μπρατσιάκου).

Πως επηρεάζεται η οικονομία με τον πόλεμο της Ουκρανίας 

Με τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρώπη και σχεδόν όλος ο κόσμος– με εξαίρεση την Κίνα – προς την Ρωσία, βγάζουν δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σε πρώτες ύλες στον κόσμο, δηλαδή την Ρωσία και την Ουκρανία.
Η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγέας πατάτας, σε μαύρο χώμα, δηλαδή παραγωγικό χώμα για σιτάρι, κριθάρι, με αποτέλεσμα όλα αυτά να απεικονίζονται στις τιμές αυτών των προϊόντων, καθώς χτυπάνε ψηλά δεκαετίας και πενταετίας οι τιμές τους.

Το πετρέλαιο σήμερα (2/3) από τα 94 δολάρια που ήταν στην αρχή της εβδομάδας, έφτασε τα 111 δολάρια, το οποίο θεωρείται υψηλό δεκαετίας σχεδόν και ακόμα μετράει η κλεψύδρα χωρίς να ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει. Την ίδια ώρα η Αμερική έχει ανακοινώσει ότι απελευθέρωσε 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αύξηση παραγωγής, προκειμένου να καλύψει το κενό από την Ρωσία. Γενικώς βλέπουμε ότι το μείγμα αυτό είναι πολύ αρνητικό για την παγκόσμια οικονομία. Υπάρχουν οι κυρώσεις που επιβάλλεται να εφαρμοστούν λόγω της πίεσης που ασκείται στην Ρωσία, αλλά από την άλλη και οι ίδιες οι οικονομίες, Ευρωπαϊκές, Αμερικάνικες και όχι μόνο, υποφέρουν από αυτή την κατάσταση.

Το παράδοξο με τον χρυσό


Παρατηρείται ένα παράδοξο με τον χρυσό διότι ενώ είναι ένα παραδοσιακό καταφύγιο αντιστάθμισης κινδύνων και κυρίως για τον πληθωρισμό ίσως θα περιμέναμε διαφορετική συμπεριφορά. Ουσιαστικά γίνεται ένας αποσυντονισμός του χρυσού από την παραδοσιακή του έννοια, που ήταν της αντιστάθμισης του πληθωρισμού ο οποίος είναι προφανές ότι θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα και θα αυξηθεί τους προσεχείς μήνες.

Οι κλάδοι που θα πληγούν

Θα πληγούν οι κλάδοι που έχουν άμεση εξάρτηση με την ενέργεια, όπως οι εταιρείες που σχετίζονται με τα ταξίδια, οι αεροπορικές και οι βιομηχανίες, καθώς έχουν μεγάλη εξάρτηση με το πετρέλαιο.  Οι εταιρείες που αν δεν έχουν κάνει κάποια πρόβλεψη hedging (αντιστάθμισης), θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο κόστος τους. 

Επίσης εταιρίες που έχουν να κάνουν με τις πρώτες ύλες που προαναφέραμε ή με μέταλλα, ή με σιτηρά και αυτές θα πληγούν σημαντικά. Ακόμη όσες έχουν εξάρτηση σε microchip θα πληγούν, καθώς όπως είδαμε χθες (1/3) στις αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ. Το κόστος για αυτές, πέραν της καθυστέρησης που υπάρχει θα επιταθεί και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος καθώς η ζήτηση αυξάνεται ενώ μειώνεται το pull των εργοστασίων παραγωγής. Εταιρείες όπως gaming, gambling, όπως στην Ελλάδα για παράδειγμα, ο ΟΠΑΠ.

Θα επωφεληθούν οι πράσινες εταιρείες

Όπως είπε και ο Μπάιντεν, πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη στροφή στην πράσινη ενέργεια, όπως φάνηκε την Τρίτη (1/3) στην Αμερική και Ευρώπη τα πήγε πολύ καλά. Είναι κλάδοι που ίσως ευνοηθούν τώρα.

Επίσης και οι πετρελαϊκές. Υπάρχουν κι άλλα θέματα καθώς η BP και η Shell, ουσιαστικά κάνουν write off την επένδυση τους στον Nord Stream2, εκατομμυρίων. Την ίδια ώρα ευνοούνται από την  αύξηση των τιμών πετρελαίου. Αυτός ο κλάδος είναι στην αιχμή αυτή την στιγμή.

Ορατός ο κίνδυνος αύξησης του στασιμοπληθωρισμού

Ο πληθωρισμός βγαίνει από τις περσινές τιμές. Αν αυτή την στιγμή η τιμή του παραγωγού είναι για παράδειγμα 100 δολάρια και τώρα 105 δολάρια, τότε ο πληθωρισμός είναι 5%. Ελπίζαμε ότι με την πάροδο του χρόνου και παίρνοντας στο β’ εξάμηνο του 2022, θα συγκρινόμασταν με το β’ εξάμηνο του 2021, δηλαδή τον Ιούνιο που είχε ήδη ξεκινήσει η ανοδική τάση των τιμών των πρώτων υλών και θα είχαμε μια αποκλιμάκωση των τιμών σε επίπεδο τιμών και καταναλωτή. Αυτό φαίνεται ότι θα επιταθεί και θα αυξηθεί το κόστος αρά το σενάριο του πληθωρισμού, σε συνάρτηση με την έλλειψη αγαθών που αναφέραμε, ουσιαστικά θα διατηρήσει τις ψηλές τιμές πληθωρισμού σε επίπεδο παραγωγού και καταναλωτή.

Μια θηλιά φαίνεται να έχει μπει στα πόδια των κεντρικών τραπεζών οι οποίες αφενός μεν ήταν πρόθυμες και η ανάπτυξη πολύ δυνατή για να προχωρήσουν σε μια αύξηση επιτοκίων... Για παράδειγμα για την FED αναμέναμε 50 μονάδες βάσης στη σύνοδο του Μαρτίου. Αυτή την στιγμή όμως μιλάμε για 25 μονάδες βάσης και υπάρχουν φωνές ότι ίσως να έχουμε λιγότερο αριθμό αύξησης επιτοκίων μέσα στο 2022. Για την ΕΚΤ μια αντίστοιχη εικόνα καθώς σκέφτονται αν θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε μια αύξηση επιτοκίων ή όχι κα ισε ποιο ρυθμό. 

Αυτή την στιγμή, δυστυχώς, είναι ορατός ο κίνδυνος αύξησης του στασιμοπληθωρισμού, αύξηση δηλαδή του πληθωρισμού, χωρίς ανάπτυξη. Αυτό είναι η μεγαλύτερη παγίδα που μπορούμε να πέσουμε. Ενα τέτοιο φαινόμενο έχουμε να δούμε από την πετρελαϊκή κρίση του 1970 και δυστυχώς με τις τρέχουσες συνθήκες είναι ένας ορατός κίνδυνος.

ΟΤΕ: Είχε αυξήσει στον τζίρο του και του Ebitda

H Ελληνική αγορά έχασε το momentum, μετά την πτώση της Πέμπτης και το rebound, που είχε αποκτήσει το τελευταίο διάστημα και οι τράπεζες είναι στη ν αιχμή του δόρατος. Το τελευταίο διάστημα είχε από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα. Αυτή την στιγμή χάθηκε το μομέντουμ και μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.

Σε σχέση με τα εταιρικά αποτελέσματα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΤΕ είχε αυξήσει τον τζίρο του και του Ebitda από το 5% και 20% στα καθαρά του κέρδη. Το σημαντικό είναι οτι αποφάσισε να επιστρέψει στα 50% στα μερίσματα και 50% σε Buybacks.

Παρακολουθείστε όσα δήλωσε στην εκπομπή Business Hour By Brief ο κ. Μπρατσιάκος:

 

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank