Άνοιξε ο δρόμος για χιλιάδες αναδιαθρώσεις δανείων από πρώην ΣΚΤ

Η άδεια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου στη ΣΕΔΙΠΕΣ βοηθά τις συμφωνίες αναδιαρθρώσεων και εξάλειψη υποθηκών

Ανοίγει ο δρόμος για τον απεγκλωβισμό των δανειοληπτών του Συνεργατισμού, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι μετά τη μετατροπή της πρώην ΣΚΤ σε φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων υπό την ονομασία ΣΕΔΙΠΕΣ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παραχώρησε την περασμένη βδομάδα άδεια στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα με την οποία αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για τη διευθέτηση των θεμάτων των δανειοληπτών όπως αναδιάρθρωση δανείου, μεταβιβάσεις ακινήτων μετά την εξάλειψη της υποθήκης και άλλα.

Με την απώλεια της άδειας της ΣΚΤ, η ΣΕΔΙΠΕΣ έχασε ταυτόχρονα και την άδεια διεξαγωγής τραπεζικών εργασιών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα στις σχέσεις της με τους δανειολήπτες.

Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες συμφωνήθηκαν λύσεις αναδιάρθρωσης με τη διαχειρίστρια του δανειακού χαρτοφυλακίου της, δηλαδή την Altamira, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν λόγω της απώλειας της άδειας από τη ΣΕΔΙΠΕΣ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Εκτός από τον απεγκλωβισμό των δανειοληπτών ανοίγει και ο δρόμος για τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων στην ΚΕΔΙΠΕΣ, της θυγατρικής της εταιρεία που αναλαμβάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΣΚΤ.

Η Κεντρική Τράπεζα παραχώρησε μια άδεια  μη πιστωτικού ιδρύματος και μία άδεια εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων. 

Πληροφορίες της "Brief" αναφέρουν ότι σύντομα θα κληθούν οι δανειολήπτες που έχουν συμφωνήσει με την Altamira για αναδιάρθρωση του δανείου τους να υπογράψουν τα σχετικά νομικά έγγραφα, και να συνεχίσουν να καταβάλλουν τη νέα συμφωνηθείσα δόση τους.

Επίσης θα γίνουν σχετικές κινήσεις και προς την πλευρά του Κτηματολογίου, ώστε να προχωρήσουν είτε οι αγοραπωλησίες ακινήτων είτε ή εξάλειψη των υποθηκών.

Να σημειωθεί ότι η Αλταμίρα έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με δανειολήπτες της πρώην ΣΚΤ ανάμεσα στις οποίες και η ανταλλαγή ακινήτων αντί χρέους ύψους €300 εκ.

Στο μεταξύ, αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την έγκριση καταλληλότητας του νέου εφταμελούς Δ.Σ. . της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Με την έγκριση θα αποδεσμευτούν των καθηκόντων τους στην ΚΕΔΙΠΕΣ οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Χαραλάμπους, Διονύσης Διονυσίου και Γιώργος Παντελή.

Από την άλλη θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες διορισμού του νέου CEO της εταιρείας καθώς και η διαδικασία επιλογής του οίκου ο οποίος θα προτείνει το νομικό πλαίσιο, την οργανωτική δομή και τη στρατηγική του Φορέα που θα διαχειριστεί τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού.

Προτεραιότητα κρίνεται και η αξιολόγηση της σχέσης με την Αλταμίρα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το νέο επταμελές Δ.Σ.
Υπενθυμίζεται ότι τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβούλιο της ΚΕΔΙΠΕΣ, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο προ δεκαπενθημέρου κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Το Συμβούλιο περιλαμβάνει δύο άτομα από την πρώην Λαϊκή και άλλα δύο άτομα που ήταν μέχρι πρόσφατα στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Εκτελεστικοί σύμβουλοι:

-Σταύρος Ιακώβου/ Οικονομολόγος και διετέλεσε επικεφαλής της διεύθυνσης λειτουργικών και διοικητικών εργασιών της ΣΚΤ και ήταν ο μεταβατικός CEO της ΚΕΔΙΠΕΣ.

-Λάμπρος Παπαλαμπριανού/ήταν μέχρι πρότινος ανώτερος διευθυντής οικονομικής διαχείρισης της ΣΚΤ.

Mη εκτελεστικοί σύμβουλοι:

-Λάμπρος Παπαδόπουλος/ λογιστής, πρώην στέλεχος της Citibank και άλλων τραπεζών

Μάριος Πιτσιλλής/ διδάκτωρ οικονομικών και πρώην τραπεζικό στέλεχος στη Λαϊκή Τράπεζα 

-Μάριος Χοιρομερίδης/ διευθυντής συμβουλευτικής εταιρείας με εμπειρία στη διαχείριση ακινήτων 

-Δώρος Κτωρίδης/πρώην διευθυντικό στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας

-Σοφοκλής Παραπάνος/ διευθύνων σύμβουλος της Εmercis Fronier Ventures

Σκεύη Σταύρου
 
164
Thumbnail

H φανέλα με την οποία έπαιζε μπάσκετ στο Λύκειο ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πωλήθηκε χθες σε δημοπρασία έναντι 120.000 δολαρίων, ανακοίνωσε ο οίκος που οργάνωσε την πώληση στην Πολιτεία Τέξας.

ad1mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η φανέλα, η οποία έχει τον αριθμό 23, ανήκε στον Ομπάμα όταν ήταν 18 ετών κι έπαιζε στο Λύκειο Πούναχου, στη Χαβάη, όπου ζούσε τότε, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Heritage Auctions.

Πριν από την πώλησή της, είχε εκτιμηθεί πως θα εισέφερε περίπου 100.000 δολάρια. Είναι γνωστό πως ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα αγαπάει το μπάσκετ, άθλημα στο οποίο εξασκείτο συχνά ενόσω ήταν ακόμα ένοικος του Λευκού Οίκου: έπαιζε με μέλη του προσωπικού της προεδρίας, διασημότητες, παλαίμαχους και εν ενεργεία παίκτες, ακόμα και επισκέπτες.

article 1