Η Φινλανδία ετοιμάζεται για ενδεχόμενη διακοπή ΦΑ από Ρωσία

Η Φινλανδία εισάγει το περισσότερο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί από τη γειτονική της Ρωσία

Η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει τον ανεφοδιασμό της Φινλανδίας με φυσικό αέριο από αυτήν την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κρατική φινλανδική εταιρεία Gasum, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τις δυτικές χώρες, με αφορμή τη ρωσική απαίτηση να πληρώνουν το αέριο σε ρούβλια.

>>Διαβάστε επίσης:Φινλανδία: Δεν πληρώνει σε ρούβλια για φυσικό αέριο<<

Στην ανακοίνωσή της η Gasum ανέφερε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το θέμα αυτό από τη ρωσική Gazprom Export, αλλά προετοιμάζεται για το σενάριο με βάση το οποίο η Μόσχα θα διακόψει την παροχή αργά το βράδυ της Παρασκευής ή το Σάββατο.

>>Διαβάστε επίσης:Υποχωρεί το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, ανεβαίνει το πετρέλαιο<<

Όπως αναφέρει το Reuters, Gazprom δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στη Φινλανδία κυμάνθηκαν γύρω στα 3,2 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει από τις χώρες που χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Ο ανεφοδιασμός της Βουλγαρίας και της Πολωνίας σταμάτησε τον Απρίλιο, όταν οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Η Gasum ανέφερε νωρίτερα ότι δεν θα δεχτεί την απαίτηση της Gazprom Export να πληρώσει σε ρούβλια και επομένως είναι αυξημένος ο κίνδυνος να διακοπεί ο ανεφοδιασμός. Η Φινλανδία εισάγει το περισσότερο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί από τη γειτονική της Ρωσία, ωστόσο αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

newmoney.gr

 
9564