ΗΠΑ: Αυξήθηκαν πέρα του αναμενόμενου οι νέες θέσεις εργασίας

Οι Αμερικανοί εργοδότες πρόσθεσαν 261.000 εργαζομένους τον περασμένο μήνα

Αυξήθηκαν, πέρα του αναμενόμενου, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς οι προσλήψεις αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό, ενώ οι μισθοί ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο, παρά την αύξηση του ποσοστού ανεργίας, σύμφωνα με την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Τα στοιχεία θα δώσουν μικρή άνεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία καταβάλει προσπάθειες να αναζωογονήσει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό που έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

>>>Δείτε ακόμη: Πάνω από 12 χιλιάδες υποψήφιοι για θέσεις στο Δημόσιο

Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες φοβούνται ότι οι υψηλές τιμές θα παγιωθούν και η αύξηση των μισθολογίων θα δημιουργήσει ένα ανοδικό σπιράλ, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά σε οικογένειες και επιχειρήσεις.

 

>>>Δείτε ακόμη:  Άνοιξαν 34 θέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

 Οι Αμερικανοί εργοδότες πρόσθεσαν 261.000 εργαζομένους τον περασμένο μήνα, πολύ περισσότεροι από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά δύο δέκατα στο 3,7%, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 12 σεντς ή 0,4%, στα 32,58 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 4,7% τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται να βρουν και να διατηρήσουν εργαζομένους στη σφικτή αγορά εργασίας.

Αυτός ο ρυθμός αύξησης είναι ελαφρώς πιο αργός από τον ρυθμό αύξησης του Σεπτεμβρίου 2022 – ρυθμό τον οποίο θα καλωσορίσει η Fed - αλλά πολλοί εργαζόμενοι πιέζουν για περαιτέρω αυξήσεις μισθών για να περιορίσουν τα αυξημένα κόστη τους λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η έκθεση σημειώνει ότι δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στις επαγγελματικές και τεχνικές υπηρεσίες και στη μεταποίηση.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια δανεισμού έξι φορές φέτος για να μειώσει τη ζήτηση, αλλά υπήρξαν λίγες ενδείξεις ότι έχει αντίκτυπο στις καταναλωτικές δαπάνες ή στον πληθωρισμό.

«Τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν ισχυρή θετική δυναμική στην αγορά εργασίας, η οποία δεν παρουσιάζει ακόμη μεγάλη προσαρμογή ως απάντηση στην ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε η Rubeela Farooqi της εταιρείας High Frequency Economics.

«Αυτά τα δεδομένα θα κρατήσουν τη Fed στον δρόμο να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια», αναφέρει σε ανάλυση της.

ΚΥΠΕ

 
11624