10.000 αγοραστές δεν πήραν τίτλο ιδιοκτησίας εξ υπαιτιότητας των developers

Τι αναφέρει ο Υπουργός Εσωτερικών στην Brief – Ετοιμάζει νέα Πολεοδομική Αμνηστία

Χιλιάδες παραμένουν οι εγκλωβισμένοι αγοραστές στην Κύπρο που δεν μπορούν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας, με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου να προχωρά με διορθωτικές κινήσεις ώστε να δώσει λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα. 

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε τρεις κατηγορίες. 

Η πρώτη κατηγορία αφορά τους αγοραστές που εγκλωβίστηκαν λόγω χρεών των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης (developers) και ενώ οι ίδιοι είχαν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Αυτή η κατηγορία, στην οποία συγκαταλέγονται χιλιάδες αγοραστές, αποτελεί πονοκέφαλο τόσο για το Υπ. Εσωτερικών, όσο και για τη Βουλή, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ολιστική λύση, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως έγιναν κινήσεις ώστε να αποτραπεί η δημιουργία νέων εγκλωβισμένων αγοραστών. (Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ εδώ). 

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους εγκλωβισμένους αγοραστές που δεν έχουν πάρει τίτλο ιδιοκτησίας λόγω παρατυπιών που έχουν κάνει οι ίδιοι στις περιουσίες τους, ενώ η τρίτη κατηγορία αφορά ιδιοκτήτες ακινήτου οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν τίτλο ιδιοκτησίας λόγω παρατυπιών που έχουν κάνει οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης (developers). 

Στόχος του Υπουργού Εσωτερικών είναι - χωρίς να επιβραβεύονται αυτές οι παρανομίες - να βρεθεί λύση και να δοθεί Πολεοδομική Αμνηστία, ώστε να επιτραπεί στους πρώτους να λάβουν αμνηστία για την παρανομία τους, με την καταβολή ενός αντιτίμου και την ίδια ώρα να βοηθήσει τους δεύτερους που δεν φέρουν ευθύνη, ώστε να καταφέρουν να πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας

Για την δεύτερη κατηγορία το Υπουργείο Εσωτερικών – όπως ανέφερε και η Brief σε προηγούμενο της ρεπορτάζ –έχει ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται πως θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες στο Υπουργικό και αφορά εν ολίγοις την κατάργηση του φιξ ποσού ανά τ.μ. και την αντικατάσταση του με «τιμοκατάλογο» για κάθε διαφορετικό είδος παρατυπίας. 

Για την τρίτη κατηγορία, δηλαδή για όσους δεν μπορούν να λάβουν τίτλο ιδιοκτησίας για πολεοδομικές παρατυπίες εξ υπαιτιότητας του developer το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως πληροφορείται η Brief, θα προχωρήσει και πάλι με σχετικό νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας σκοπός του νομοσχεδίου θα είναι η έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας, χωρίς επιβάρυνση στον αγοραστή, αλλά με την επιβολή προστίμου στον developer, αφού ήταν αυτός που παρατύπησε

Συμφωνά με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Brief, αυτή τη στιγμή 10.000 ιδιοκτήτες έχουν απορριφθεί και δεν εκδόθηκε τίτλος ιδιοκτησίας εξ υπαιτιότητας παρατυπιών από τους developers

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πριν το 2013 εκκρεμούσε η εξέταση για 100.000 αιτήσεις. Το 2013 αυτές μειώθηκαν στις 65.000, ενώ το 2016 μειώθηκαν περαιτέρω στις 50.000. 

Το 2021 είχαν μείνει 20.000, εκ των οποίων εξετάστηκαν οι 16.300. Από τις 16.300 οι 10.000 περίπου (60%) απορρίφθηκαν και δεν εκδόθηκε τίτλος εξ υπαιτιότητας παρατυπιών/αμέλειας/παραλήψεων από τους developers. 

Υπ. Εσωτερικών: Θέλω να απεγκλωβιστούν οι αγοραστές 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του στην Brief σχετικά με την Πολεοδομική Αμνηστία ανέφερε πως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις αγοραστών οικιστικών μονάδων, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας, λόγω διαφόρων παραγόντων και εξ υπαιτιότητας είτε των ιδίων, είτε των developers.

Γι’ αυτό τον λόγο και προς επίλυση του προβλήματος, όπως αναφέρει ο Υπουργός Εσωτερικών, έχει δώσει οδηγίες στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να επεξεργαστεί σενάρια, μετά από χαρτογράφηση των λόγων που κρατούν εγκλωβισμένους τους αγοραστές, με σκοπό να εξευρεθεί η καταλληλότερη θεραπεία που θα απεγκλωβίζει τους αγοραστές, χωρίς να «επιβραβεύει» τις παρατυπίες.

«Πρόθεσή μας είναι να καθοριστεί χρηματικό αντίτιμο για κάθε κατηγορία πολεοδομικής/οικοδομικής παράληψης, το οποίο θα μπορούν να καταβάλλουν οι επηρεαζόμενοι, για να προχωρούν με την έκδοση τίτλου. Η φιλοσοφία του όποιου τελικού σχεδίου είναι να διασυνδεθεί το ταμείο από τα έσοδα της πολεοδομικής αμνηστίας, με τη στεγαστική πολιτική του Κράτους, ώστε τα έσοδα αυτά να διοχετεύονται προς όφελος των δικαιούχων της προσιτής στέγης», σημείωσε καταληκτικά ο Υπουργός. 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος