1590 πλοία με κυπριακή σημαία τα 517 μόνο γράφτηκαν στην Κύπρο

Αγώνας δρόμου για να ρυθμιστεί νομοθεσία - Πιέζει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η κυπριακή ναυτιλία ήταν, είναι και θα παραμείνει ισχυρός αναπτυξιακός μοχλός για την οικονομία μας και πρεσβευτής της πατρίδας μας σε όλο τον πλανήτη.  

Με δεδομένο αυτό η Βουλή προχωρεί αποφασιστικά στην ρύθμιση νομοθεσίας ώστε η Κύπρος να έχει ναυτιλιακές  εταιρείες σε νομική μορφή περιορισμένης ευθύνης με μοναδικό σκοπό την ιδιοκτησία και εκμετάλλευση κυπριακών πλοίων.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή τον Ιούνιο και ήδη η Επιτροπή Μεταφορών εξετάζει το νομοσχέδιο κατ’άρθρον. Άξιο αναφοράς είναι ότι από τα 1590 πλοία άνω των 500 τόνων που βρίσκονται στο κυπριακό νηολόγιο μόνο τα 517 είναι εγγεγραμμένα σε κυπριακές εταιρείες. 

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Η  συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μέρος της Μακροχρόνιας Εθνικής Στρατηγικής για τη Κυπριακή Ναυτιλία «Sea Change 2030», η οποία δρομολογήθηκε και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.

Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη κίνηση για τα δεδομένα της Κύπρου, κάτι που αναμένεται να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής σημαίας στη διεθνή ναυτιλία, καθώς και την απλούστευση των διαδικασιών. Παράλληλα, θα διευκολύνει το καθεστώς λειτουργίας των κυπριακών ναυτιλιακών εταιρειών που είναι ιδιοκτήτες κυπριακών πλοίων, κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον κίνητρα.

Δημητριάδης: Ενθαρρυντικά μηνύματα

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βσασίλης Δημητριάδης μιλώντας στην Brief  τόνισε τη σημασία ψήφισης της νομοθεσίας για την κυπριακή ναυτιλία τονίζοντας τα τεράστια έσοδα που θα φέρει στην κυπριακή ναυτιλία.

Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι από τα 1590 πλοία άνω των 500 τόνων που βρίσκονται στο κυπριακό νηολόγιο μόνο τα 517 είναι εγγεγραμμένα σε κυπριακές εταιρείες. Τα 900 πλοία ανήκουν σε εταιρείες που συστάθηκαν σε τρίτες χώρες και τα 170 σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Ανοίγει σύντομα καφέ και εστιατόριο στην Μαρίνα Λάρνακας

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε ακόμα ότι το Υφυπουργείο ψηφιοποιεί όλες τις υπηρεσίες του και θα είναι καλό να εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία και η εγγραφή των ναυτιλιακών εταιρειών. «Σε όσες χώρες πήγα» είπε ο κ. Δημητριάδης για να «προωθήσω την κυπριακή σημαία πήρα ενθαρρυντικά μηνύματα για την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής ναυτιλίας». Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «παράκλησή μας είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν τις 09 Οκτωβρίου όπου στην Κύπρο θα βρεθούν 800 σύνεδροι από διάφορες χώρες και θα ήταν καλό να έχουμε αυτά τα νέα».

Μουσιούττας: Όλα τα κόμματα μαζί

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνος Μουσιούττας μιλώντας στην Βrief ανέφερε ότι «στόχος μας είναι η Κύπρος να λειτουργεί σαν one stop shop ώστε οι ναυτιλιακές εταιρείες που θέλουν να ενταχθούν στο κυπριακό νηολόγιο να μην εγγράφονται στον Έφορο Εταιρειών, αλλά σε ανεξάρτητο Σώμα που θα δημιουργηθεί ώστε οι διεργασίες να είναι άμεσες.

Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή είναι ομόφωνες και αναμένεται εντός Οκτωβρίου να παραπεμφθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί. 

Τσιρίδου: «Εκσυγχρονισμό και  ισχυροποίηση της κυπριακής ναυτιλίας».

Η βουλευτίνα του ΔΗΣΥ μέλος της Επιτροπής Φωτεινή Τσιρίδου δήλωσε οτι  «ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η παρούσα κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί για τον εκσυγχρονισμό και την ισχυροποίηση της κυπριακής ναυτιλίας. Βλέπουμε ήδη σήμερα τις δεσμεύσεις να μετατρέπονται σε έργα.

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας λειτουργεί ως one stop shop και ως σημείο αναφοράς για την κυπριακή ναυτιλία, με σημαντικά οφέλη στην ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών μας, κάτι που έχει και διεθνές αντίκτυπο. Επόμενος στόχος, η εξεύρεση νέων κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων για συστέγαση με το Κυπριακό  Νηολόγιο».

Του Γιώργου Μιχαηλίδη