ΑΚΕΛ: Το κράτος να πει πόσα έσοδα έχει από τις αυξήσεις τιμών

Δεν ικανοποιεί το ΑΚΕΛ ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός – «Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις μας»

Δεν ικανοποιεί το ΑΚΕΛ ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο βουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Καυκαλιάς, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών

Όπως σημειώνει ο κ. Καυκαλιάς το ΑΚΕΛ εκφράζει τη λύπη του γιατί η κυβέρνηση δεν έχει λάβει υπόψη της, τις προτάσεις νόμου που το κόμμα έχει καταθέσει (αποφυγή διπλής φορολογίας, πλαφόν στα καύσιμα). 

>>> Διαβάστε επίσης:

Ταυτόχρονα ο κ. Καυκαλιάς σημειώνει πως το ΑΚΕΛ ζήτησε στοιχεία από την κυβέρνηση για τα απροσδόκητα – όπως τα χαρακτηρίζει – έσοδα του Κράτους, τα οποία προκύπτουν όπως σημειώνει από τις αυξήσεις στις τιμές και στις φορολογίες

Αναφορικά με τα νομοσχέδια για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των δημοσίων υπαλλήλων που συζητήθηκαν και αυτά στην Κοιν. Επιτροπή Οικονομικών ο κ. Καυκαλιάς σημειώνει πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και έρχονται με καθυστέρηση. 

Διαβάστε αυτούσια τη δήλωση του:

«Σε σχέση με τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό σημειώνουμε τα εξής:

Το πρώτο που ζητήσαμε είναι, η κυβέρνηση να καταθέσει επιτέλους στοιχεία για τα  απροσδόκητα έσοδα του Κράτους, τα οποία προκύπτουν από τις αυξήσεις στις τιμές, από τις αυξήσεις στις φορολογίες.

Είναι ένα ζήτημα το οποίο θέσαμε κατ’ επανάληψη και σε προηγούμενες συνεδρίες, και στην Επιτροπή Οικονομικών αλλά και σε άλλες Επιτροπές και ακόμη δεν έχουμε πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Το δεύτερο που θέλουμε να παραθέσουμε σε σχέση με τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό είναι, το γεγονός ότι περιλαμβάνει πολύ μειωμένα κονδύλια για στήριξη της πραγματικής οικονομίας, για στήριξη της κοινωνίας, για στήριξη επαγγελματικών ομάδων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δέχτηκαν τεράστιο πλήγμα από την οικονομική κρίση. Είναι ένα σημείο το οποίο έχουμε επισημάνει και κατά την συζήτηση του προηγούμενου Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού. Δυστυχώς και σε αυτόν τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό δεν υπάρχουν τα κονδύλια που θα έπρεπε να περιλαμβάνονται, ώστε να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

Ενδεικτικά, να σημειωθεί η ανάγκη για στήριξη του τομέα των κέντρων αναψυχής, όπου εκκρεμούν δεσμεύσεις και υποσχέσεις από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς επίσης και του τομέα του Πολιτισμού.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και με αυτό το νομοσχέδιο. 

Σε ότι αφορά στις προτάσεις νόμου για την ακρίβεια, που έχουν κατατεθεί από το ΑΚΕΛ, προτάσεις που αφορούν στην μη επιβολή ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και για πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, όπως επίσης και προτάσεις άλλων κομμάτων, εκφράζουμε την λύπη μας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δυστυχώς δεν τις έχει λάβει υπόψη.  Καμία κίνηση για την αξιοποίηση των προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα.

Σε σχέση με την πρόνοια του νομοσχεδίου που αφορά στην μετονομασία των Βοηθών Γενικού Εισαγγελέα, Ελεγκτή και Λογιστή εκφράσαμε την απορία, όπως και άλλα κόμματα, γιατί η συγκεκριμένη πρόνοια να συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό.  Πόσο μάλλον, όταν ενημερωνόμαστε ότι υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Είναι σημαντικό το ζήτημα. Δεν είναι απλό. Χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση. Θεωρούμε πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει η συγκεκριμένη πρόνοια σε αυτόν τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό. 

Συνταξιοδοτικά σχέδια εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

Τα νομοσχέδια για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα τα οποία εξετάστηκαν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών, έρχονται να καλύψουν μια εκκρεμότητα, ένα κενό το οποίο έχει δημιουργηθεί εδώ και δέκα χρόνια και αφορά την αφαίρεση του δικαιώματος των νεοεισερχομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, για συμμετοχή στον δεύτερο συνταξιοδοτικό πυλώνα.

Το γενικό πλαίσιο των νομοσχεδίων, όπως έχει κατατεθεί, κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Την ίδια ώρα υπάρχουν αρκετά ζητήματα, τα οποία παραμένουν ανοικτά. Σήμερα δεν είχαμε την δυνατότητα ούτε και τον απαραίτητο χρόνο, όπως εξελίχτηκε η συζήτηση, για να τεθούν από τα κόμματα παρατηρήσεις και ερωτήσεις. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και ελπίζουμε σύντομα να οδηγηθούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια ενώπιον της Ολομέλειας».