ΑΚΕΛ: Ο ΥΠΟΙΚ συμφωνεί με την πρόταση μας για πλαφόν στα καύσιμα

Τι ειπώθηκε στη Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών - Είχε συμφωνήσει με ΑΚΕΛ ο Πετρίδης, λέει το κόμμα

Την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης ζητά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα όσον αφορά την προστασία καταναλωτών από τις αυξήσεις τιμών, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για τροποποίηση για πλαφόν στα καύσιμα συμφωνεί και ο Υπουργός Οικονομικών

Ο κ. Κώστα αναφέρει πως το ΑΚΕΛ έχει προτάξει νόμο σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές των πετρελαιοειδών, ενώ υπενθύμισε και την πρόταση νόμου που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών για την μη επιβολή ΦΠΑ πάνω στο φόρο Κατανάλωσης. Όπώς εξάλλου είχε αναφέρει και η Brief σε προηγούμενο της δημοσίευμα (Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ). 

Μάλιστα, ο κ. Κώστα προχώρησε και με αποκάλυψη σχετικά με τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Δευτέρα (20/6), σημειώνοντας πως ο ΓΓ του κόμματος ανέφερε ξεκάθαρα ότι ο Υπουργός Οικονομικών του είπε ξεκάθαρα ότι συμφωνεί με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κώστα σημείωσε πως η κυβέρνηση διαφωνεί μεταξύ της αφού όπως σημειώνει, «σήμερα (σ.σ. στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών) ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι το Υπουργείο δεν έχει ένσταση, δε διαφωνεί με την πρότασή μας. Αντίθετα, είχαμε τη διαφωνία της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου. Δύο υπουργεία της ίδιας κυβέρνησης διαφωνούν μεταξύ τους». 

>>Διαβάστε επίσης: ΑΚΕΛ: Θέλει να λύσει τα χέρια της Νατάσας για πλαφόν στα καύσιμα<<

Διαβάστε αυτούσια την δήλωση του κ. Κώστα:

«Με την πρόταση νόμου ουσιαστικά προσπαθούμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις και να κλείσουμε κενά στο νόμο περί Πετρελαιοειδών (Καθορισμός Ανώτατων Τιμών Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις). Προσπαθούμε ουσιαστικά να δώσουμε στην Κυβέρνηση και στον εκάστοτε Υπουργό Ενέργειας ακόμα ένα εργαλείο, έτσι ώστε κανένας να μην κρύβεται πίσω από λέξεις ή πίσω από κενά της σχετικής νομοθεσίας. 

Συγκεκριμένα με την πρόταση νόμου, στο άρθρο 4 του βασικού νόμου αφαιρούμε τις λέξεις «εύλογα» και «υπερβολικά». Πιο συγκεκριμένα, το εδάφιο 1 λέει ότι «όταν εύλογα πιστεύει (ο Υπουργός) ότι το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες», με άλλα λόγια μέσα σε αυτές τις συνθήκες ποιος Υπουργός θα έρθει να βγάλει πλαφόν, δηλαδή διάταγμα καθορισμού ανώτατης τιμής πώλησης, όταν αναφέρεται μέσα στο νόμο «όταν εύλογα πιστεύει» και τί σημαίνει «σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο». 

Επιπρόσθετα, στο εδάφιο 3 προσθέτουμε κάτι που αναφέρεται στην άλλη νομοθεσία, η οποία αφορά την έκδοση πλαφόν για βασικά καταναλωτικά αγαθά, τον περί Καθορισμού Ανώτατων Τιμών Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις. Προνοεί ότι ο Υπουργός κατά τον καθορισμό ανώτατων τιμών λαμβάνει υπόψη: 

(α) τις τιμές εισαγωγής πετρελαιοειδών

(β) τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών, των διανομέων και των πρατηριούχων και προσθέτουμε εμείς και ένα τρίτο σημείο που υπάρχει ήδη στη άλλη νομοθεσία, το οποίο αναφέρει τις ενδεχόμενες ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα για σκοπούς προστασίας των καταναλωτών.

Δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να παίρνουμε ένα άρθρο από ένα άλλο νόμο του κράτους ώστε να το μεταφέρουμε στη νομοθεσία για το πλαφόν. 

Στη σημερινή συζήτηση ζήσαμε για ακόμα μια φορά το εξής παράδοξο: Η ίδια η Κυβέρνηση να διαφωνεί με τον εαυτό της. Ο ΓΓ του κόμματος ανέφερε ξεκάθαρα ότι στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό, ο Υπουργός Οικονομικών του είπε ξεκάθαρα ότι συμφωνεί με την πρόταση νόμου μας. 

Σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι το Υπουργείο δεν έχει ένσταση, δε διαφωνεί με την πρότασή μας. Αντίθετα, είχαμε τη διαφωνία της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου. Δύο υπουργεία της ίδιας κυβέρνησης διαφωνούν μεταξύ τους. 

Θέλω, επίσης, να αναφέρω ότι για μας είναι αδιανόητο το γεγονός ότι στη συζήτηση ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, αλλά και βουλευτές του Συναγερμού προσπάθησαν ουσιαστικά να δαιμονοποιήσουν αυτή τη νομοθεσία. Αντί να επικεντρωθούν στις αλλαγές που φέραμε ως κόμμα, ακούσαμε σήμερα ότι αν επιβληθεί καμιά φορά πλαφόν, θα έρθει η συντέλεια του κόσμου. Μέχρι και ότι, εάν περάσει η πρόταση νόμου μας και εφαρμοστεί σε κάποια φάση από την αρμόδια υπουργό, θα σπρώξουμε τον κόσμο προς τα πρατήρια των κατεχομένων.

Επαναλαμβάνω ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε το θεσμικό πλαίσιο, τη νομοθεσία, να κλείσουμε κενά, να διορθώσουμε στρεβλώσεις, να δώσουμε ακόμα ένα όπλο στην κυβέρνηση. 

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι στη συζήτηση σήμερα, ενώ καταθέσαμε ξανά σωρεία σημαντικών ερωτημάτων που υποβάλαμε και στην 7ωρη συζήτηση της Επιτροπής για τις τιμές των καυσίμων πριν από 3 βδομάδες, δυστυχώς, και πάλι δεν πήραμε καμία απάντηση. Τα είπαμε και τότε, τα είπαμε και σήμερα, τα είπαμε σε εκπομπές με εκπροσώπους των εταιρειών και δυστυχώς δεν απάντησε κανένας. Κατ’ εμάς και το λέω ξεκάθαρα, ως κόμμα, υπάρχει αισχροκέρδεια. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στον κόσμο, είναι λυπηρό, είναι απαράδεκτο. Τα νοικοκυριά έχουν γονατίσει και πλέον δεν αντέχουν. 

Ρωτήσαμε και σήμερα, γιατί δε γίνεται έλεγχος όταν το καύσιμο φτάνει στο πρατήριο; Σήμερα, είχαμε καταγγελίες από πρατηριούχους ότι ψες τους ενημέρωσαν ότι θα αυξήσουν τις τιμές χωρίς να παραλάβουν νέο φορτίο, δηλαδή να πουλούν με νέες τιμές το προϊόν που έχουν στους αποθηκευτικούς τους χώρους που αγοράστηκε με τις προηγούμενες τιμές. Γιατί δε γίνεται έλεγχος ώστε να δούμε ακριβώς τι ποσότητα έρχεται, τι ποσότητα υπάρχει με την προηγούμενη τιμή και να βγαίνει η μέση τιμή; Γίνονται όλοι οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στα πλαίσια της προστασίας του καταναλωτή; Γίνονται όλοι οι έλεγχοι που πρέπει από το Τμήμα Τελωνείων όταν έρχεται το πλοίο στο λιμάνι, στις δεξαμενές για το καύσιμο που υπάρχει εκεί για να υπολογίζεται η μέση τιμή; Γίνεται έλεγχος για τα υπερκέρδη; Εμείς λέμε ότι υπάρχουν! 

Επαναλάβαμε και σήμερα ότι στην Επιτροπή την περασμένη φορά παρουσιάσαμε συγκεκριμένα στοιχεία. Είχαμε μιλήσει με πολλούς πρατηριούχους όλων των εταιρειών, με ανθρώπους που ασχολούνται με την εισαγωγή διυλισμένων καυσίμων και μας έδωσαν στοιχεία για εταιρείες από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 28 Μάϊου 2022. Για τις τιμές του διυλισμένου πετρελαίου, τις τιμές πώλησης στην Κύπρο, το περιθώριο κέρδους και τη διαφορά στις τιμές. 

Είπα και σήμερα και προκαλώ τον οποιοδήποτε, να μου απαντήσει και βέβαια τις κρατικές υπηρεσίες να μας πουν για τον Απρίλη του 2022, όπου οι τιμές του διυλισμένου πετρελαίου κίνησης ήταν σταθερά πολύ χαμηλές και όμως το περιθώριο κέρδους κάποιων εταιρειών είχε αυξηθεί κατακόρυφα. Πως γίνεται αυτό; Πώς γίνεται από τις 9 Μαρτίου όταν ανέβηκε στα 138 δολάρια το βαρέλι να έχουμε συνεχείς αυξήσεις και από τις 10 Μαρτίου και για όλο το Μάρτη, Απρίλη και Μάη οι τιμές κυμαίνονταν διεθνώς 105 με 106 δολάρια να ήταν πιο χαμηλά από τις πιο ψηλές τιμές και στην Κύπρο να είχαμε μόνο αυξήσεις. Δυστυχώς, δεν πήραμε καμία απάντηση από τα αρμόδια τμήματα, ούτε από τις εταιρείες. 

Ο κόσμος δεν αντέχει και η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να προστατεύσει τον κόσμο. Έχουμε ζητήσει η πρόταση νόμου για το πλαφόν, το συντομότερο δυνατό, να οδηγηθεί στην Ολομέλεια και ο καθένας να αποφασίσει για το ποια στάση να τηρήσει. Έχουμε ως κόμμα ακόμα μια πρόταση νόμου που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών για την επιβολή ΦΠΑ πάνω στο φόρο Κατανάλωσης και ετοιμάζουμε ακόμα μια πρόταση νόμου που ελπίζω να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό.

Πρόκειται για τρεις προτάσεις, με τις οποίες ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση τελικά θα συμφωνήσει, τα κόμματα θα τις ψηφίσουν, με μοναδικό σκοπό και στόχο να βοηθήσουμε τον κόσμο».