Ανακοινώνεται σήμερα το πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας

Μετά από μια βδομάδα εντατικών διαβουλεύσεων ο Υπ. Οικονομικών καταθέτει ενώπιον του Υπουργικού πακέτο μέτρων

UPD: >>> Αυτά είναι τα 11 μέτρα κατά της ακρίβειας-Ποιοι παίρνουν χορηγία <<<

Ο συναγερμός που σήμανε σε ολόκληρο τον κόσμο με το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα προϊόντα που δεν μπορούσε να μην αγγίξει και την Κύπρο, αφού ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να είναι παροδικός όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, λόγω κυρώσεων και πολέμου. 

Κυβέρνηση, Κόμματα αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος και Οργανώσεις ψάχνουν την χρυσή τομή μεταξύ μέτρων στήριξης και δημοσιονομικών δυνατοτήτων με το βάρος να πέφτει όπως είναι φυσικό στο Υπουργείο Οικονομικών και στον Υπουργό Οικονομικών ο οποίος κλήθηκε να θέσει τα όρια που μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση. 

Έτσι, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά από τη πρώτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΠτΔ στο Προεδρικό προς αυτό το σκοπό τις προηγούμενες ημέρες και μετά από μια βδομάδα εντατικών διαβουλεύσεων, αλλεπάλληλων συσκέψεων και λεπτομερούς αξιολόγησης θα παρουσιάσει σήμερα (27/5) ενώπιον Υπουργικού το πακέτο μέτρων, με τις όποιες τελικές αποφάσεις του Υπουργικού να ανακοίνωνονται εντός της ημέρας.

Να σημειώσουμε πως όπως εξάλλου είχε αναφέρει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος το πακέτο που θα παρουσιαστεί ενώπιον Υπουργικού, θα είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση που λαμβάνει υπόψη όλες τις εισηγήσεις αλλά και τις παραμέτρους που ενδέχεται να επηρεάσουν τα δημοσιονομικά, αφού όπως και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε δεν πρόκειται να δοθεί οικονομική βοήθεια από την ΕΕ

Μέχρι στιγμής δόθηκαν από την κυβέρνηση πέραν των 160 εκατ. ευρώ μέσω προγραμμάτων στήριξης. 

Τι θα αφορούν τα μέτρα

Σύμφωνα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως θα δοθεί παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών – όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε – αναμένεται να παρουσιάσει στοχεύμενα μέτρα τα οποία θα αφορούν ευάλωτους καταναλωτές. 

Να σημειώσουμε πως τις προηγούμενες ημέρες ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για επιβολή πλαφόν σε κάποια προϊόντα, ενώ παράλληλα σημείωνε πως εξετάζεται και η φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών παραγωγής ενέργειας

Αυτό που θα πρέπει να αναφερθεί είναι ότι οι όποιες αποφάσεις ανακοινωθούν θα πρόκειται για «μέτρα ανακούφισης», καθώς θεωρείται δεδομένο πως αυτά δεν θα είναι ικανά να αντιστρέψουν τις ανατιμήσεις τιμών, κάτι που σχολίασε και η ίδια η Υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξη της στην Brief

Μέτωπο Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης για τα μέτρα 

Το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί έρχεται εν μέσω θύελλας μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, καθώς η κόντρα μεταξύ Προεδρικού – ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ είχε οξυνθεί τις τελευταίες ημέρες με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και πυρά. 

Ταυτόχρονα, και εν μέσω της κόντρας, οι επιχειρηματικοί κύκλοι κάλεσαν κυβέρνηση και κόμματα σε κοινό μέτωπο προς αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Ανακοινώνει σχέδιο ο Μητσοτάκης – Φορολογεί εταιρείες ενέργειας η Βρετανία

Παράλληλα, με σχέδιο προχωρά και η Ελλάδα, καθώς όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινώσει ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ υπογράμμισε την σημαντικότητα για άμεση στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Ταυτόχρονα, η Μεγάλη Βρετανία, θέλοντας να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανακοίνωσε μέτρα συνολικού κόστους 15 δις στερλινών, με σκοπό να ελαφρύνει την πίεση που προξενεί στα νοικοκυριά το αυξανόμενο κόστος και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας. 

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι της Πέμπτης (26/5) ο Υπουργός Οικονομικών του Ην. Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, το 1/3 από αυτές τις έκτακτες παροχές θα καλυφθεί από έναν πρόσθετο φόρο στα απροσδόκητα υψηλά κέρδη των εταιρειών παροχής ενέργειας. Ο κ. Σούνακ έκανε λόγο για «προσωρινά στοχευμένη εισφορά επί των κερδών ενέργειας».

Το βασικό μέτρο που ανακοίνωσε ο  Βρετανός Υπουργός Οικονομικών είναι ένα επίδομα 400 λιρών για κάθε ένα νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το επίδομα αυτό αντικαθιστά εκείνο των 200 λιρών που είχε ανακοινωθεί το Φεβρουάριο, το οποίο είχε επικριθεί διότι συνοδευόταν από υποχρέωση επιστροφής του από τους καταναλωτές σε βάθος χρόνου.

 
23458