Αριστείδου:Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για περιορισμό της πανδημίας

"Αυτό που συνιστώ σε όλους είναι υπομονή, σύνεση , ψυχραιμία και υπευθυνότητα"

Κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να περιορίσουμε την πανδημία. Αυτό που συνιστώ σε όλους είναι υπομονή, σύνεση , ψυχραιμία και υπευθυνότητα ώστε να ξεπεραστεί όλο αυτό το κακό με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. είπε σε ομιλία της η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021.
 
 Αυτούσια η ομιλία:
 
Κύριε Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό που σήμερα βρίσκομαι σ’ αυτό το βήμα καθώς η επιβίωση του κράτους αλλά και χιλιάδων πολιτών εξαρτώνται από το τι θα πράξει η κάθε πολιτική παράταξη για τους προϋπολογισμούς του 2021.
 
Δεν μπορώ να μην εκφράσω και εγώ την ανησυχία μου και να προειδοποιήσω ότι θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μακριά από μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες εάν πραγματικά επιθυμούμε να προστατεύσουμε το κράτος, εάν πραγματικά επιθυμούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, ιδιαίτερα την  στιγμή που βρίσκονται κάτω από τρομερή και πρωτοφανή πίεση συνεπεία της πανδημίας.
 
 Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ως μια από τις δυσκολότερες ένεκα της πανδημίας του κορωνοιού που ταλανίζει το παγκόσμιο αλλά και την χώρα μας.  Όλοι, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις .
 
Το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλες πιέσεις και δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω από αυτό εδώ το βήμα όλους τους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δίνουν το δικό τους αγώνα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο κάτω από δύσκολες συνθήκες κατά της πανδημίας.
 
Αντιλαμβάνομαι ότι τα μέτρα έχουν κουράσει όλους μας, καθώς η πανδημία ανέτρεψε την καθημερινότητα μας και συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, και παράλληλα επηρεάζει σημαντικά την οικονομία.
  
Η Κυβέρνηση από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα ανακοίνωσε πακέτα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και καταβλήθηκαν προσπάθειες για διασφάλιση των θέσεων εργασίας που πλήττονται από την πανδημία.
 
Κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να περιορίσουμε την πανδημία. Αυτό που συνιστώ σε όλους είναι υπομονή, σύνεση , ψυχραιμία και υπευθυνότητα ώστε να ξεπεραστεί όλο αυτό το κακό με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένη καθώς ως μέλος αρχικά και κατόπιν ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών έχουμε παράξει ένα σημαντικό έργο για προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα μας. Για να διορθώσουμε εκεί και όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, εκεί και όπου υπάρχουν διακρίσεις, εκεί και όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Ένα πολύ σημαντικό γεγονός που έγινε φέτος είναι που για πρώτη φορά έχουμε την λειτουργία του σπιτιού της γυναικάς, όπου η κάθε γυναίκα ή το κάθε κορίτσι θα έχει την στήριξη που χρειάζεται. Δυστυχώς κυρίες και κύριοι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί βάση και με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί. Σίγουρα  πολλά παραμένουν πίσω από κλειστές πόρτες με τα θύματα να βρίσκονται υπό καθεστώς φόβου και να μην τα καταγγέλλουν.
 
Για πρώτη φορά σύντομα θα έχουμε Εθνική Στρατηγική για την Προστασία και Προαγωγή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντίστοιχου Εθνικού Σχεδίου Δράσης που  θα συμβάλει στο σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων για καταπολέμηση των φαινομένων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Κύριε Πρόεδρε ,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Ως βουλεύτρια Κερύνειας , που είναι η πρώτη  επαρχία που δέχθηκε τα δεινά του Τούρκου Κατακτητή, δεν μπορώ να παραβλέψω το ζήτημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα μας από την Τουρκία η οποία εδώ και 46 χρόνια στερεί από τους νόμιμους ιδιοκτήτες των κατεχομένων περιοχών μας, το δικαίωμα  της ιδιοκτησίας των περιουσιών αλλά και το δικαίωμα της διαμονής και ελεύθερης διακίνησης.
 
Απέναντι μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε έναν νεοσουλτάνο κατακτητή με επιθετικές προθέσεις έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας και ευρύτερα του ελληνισμού, ο οποίος δεν υπολογίζει κανέναν και τίποτα.
Ο κίνδυνος, είναι ορατός από τις ετσιθελικές και προκλητικές ενέργειες και συμπεριφορές της κατοχικής Τουρκίας τόσο στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα Βαρώσια όσο και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Μπροστά σε αυτή την προκλητική και επιθετική στάση της Άγκυρας, δεν μένουμε απαθείς, ενισχύουμε την άμυνα μας αλλά και τις συμμαχίες και συνεργασίες μας με κράτη και δυνάμεις που προάγουν και στηρίζουν την ειρήνη. Αυτή η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατάφερε να εξασφαλίσει συμμαχίες και φίλους που στέκονται δίπλα μας.
 
Την ίδια ώρα, κύριε Πρόεδρε,
 
Επιδιώκουμε και στηρίζουμε τον διάλογο και τις συνομιλίες για την εξεύρεση μιας κοινά συμφωνημένης και δίκαιης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως συζητείται όλα αυτά τα χρόνια. Ναι θέλουμε επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κράν Μοντανά όπως επίσημα εξέφρασε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες.

Είμαι της άποψης ότι τα πράγματα δυσκολεύουν από την στιγμή που η Άγκυρα με τους εδώ εγκάθετους της μεθοδεύει και επιδιώκει αλλαγές στους στόχους της λύσης, προωθώντας την διχοτόμηση της Κύπρου μας, με την δημιουργία δυο ξεχωριστών κρατών. Ήδη από την πρώτη στιγμή της εκλογής του ο Ερσιν Τατάρ ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ξεκίνησε έχοντας στήριγμα του τον Ερντογάν να μιλά για λύση δυο κρατών.
Aγαπητοί συνάδελφοι,
Ο στόχος και επιδίωξη μας είναι η κατάργηση της κατοχής, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας. Επιδιώκουμε και αγωνιζόμαστε για την Κερύνεια μας, την Αμμόχωστο, την Μόρφου, την Καρπασία και για όλα τα κατεχόμενα εδάφη μας.
 
Έχουν περάσει 46 ολόκληρα χρόνια και ο τόπος εξακολουθεί να ζει και να βιώνει τις συνέπειες της τραγωδίας του 1974 και της τουρκικής κατοχής. Ένα τεράστιο βάρος το οποίο επωμιζόμαστε όλοι οι εκτοπισμένοι , κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες κρατώντας και συνεχίζοντας να κρατάμε ψηλά το λάβαρο του αγώνα για επιστροφή

Ένα βάρος το οποίο το κράτος προσπαθεί να ελαφρύνει με διάφορους τρόπους, εφαρμόζοντας σχέδια και προγράμματα προκειμένου να διευκολυνθεί η επιβίωση μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες.
 
Κύριε Πρόεδρε,

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στις προσπάθειες της κυβέρνησης που παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα και ενόσω διαπραγματευόταν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς την περίοδο της οικονομικής κρίσης,  κατάφερε να κρατήσει ενεργά σχέδια και προγράμματα για τον προσφυγικό κόσμο, όπως, την παροχή, οικονομικής βοήθειας για στέγαση νέων ζευγαριών, ανακαινίσεις και αναστηλώσεις οικιών και πολυκατοικιών σε συνοικισμούς. Συντηρήσεις και ανακατασκευές τουρκοκυπριακών οικιών, υποστατικών που στεγάζουν εκτοπισμένουςΣήμερα έχουμε μια αυξημένη οικονομική ενίσχυση προς τον προσφυγικό κόσμο, διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων με απλοποίηση των διαδικασιών για να καταστεί δυνατή η στήριξη τους.
 
Παρά τις δυσκολίες αυτής της χρονιάς δαπανήθηκαν 58 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών και επιπρόσθετα 28 εκ.  από το Υπουργείο Οικονομικών για τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Αναφορικά δε με τον Φορέα Ισότιμης κατανομής βαρών αυτό που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι  είναι την καλή λειτουργία του αλλά και τον ρόλο του στη στήριξη του προσφυγικού κόσμου, γεγονός που αναδεικνύεται ως ένα αποκούμπι για τον πρόσφυγα.
 
Μέσω των διαφόρων σχεδίων και προγραμμάτων που υπάρχουν στο Φορέα, δίνεται η ευκαιρία σε νέους επιστήμονες και όχι μόνο να στηριχθούν επαγγελματικά. Δίνεται η ευκαιρία  για στέγαση με την επιδότηση επιτοκίου, για στήριξη των νέων στις σπουδές τους αλλά και παρέχεται σημαντική βοήθεια στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 Για τους προϋπολογισμούς 2021-2023 το σύνολο θα φτάσει στα 313 εκ. ευρώ μέσα από το οποίο φαίνεται ότι αυξάνουμε την βοήθεια και δεν την μειώνουμε, δηλαδή ενισχύουμε την προσφυγική μας πολιτική.
 
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
 
Μέσα στους σχεδιασμούς οι οποίοι ήδη εξετάζονται είναι και η απώλεια χρήσης. Από την αρχή λέγαμε ότι  δεν είναι εύκολο εγχείρημα καθότι προκύπτουν πολλά εμπόδια μετά από 46 χρόνια. Όμως αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το μητρώο Προσφύγων. Ένα μηχανισμό που θα ενισχύει την προσφυγική πολιτική κατά τρόπο που να επωφελούνται οι ιδιοκτήτες κατεχόμενης περιουσίας.
 
 Δεν ξεχνούμε και τους εγκλωβισμένους μας, τους ήρωες του 46χρονου αγώνα για επιστροφή, οι οποίοι παρά τις αντίξοες συνθήκες που ζουν και βιώνουν εξακολουθούν να κρατούν ζωντανή την ελπίδα της ελευθερίας. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω και την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για επανεγκατάσταση νέων ζευγαριών στην περιοχή της Καρπασίας και όχι μόνο, προσφέροντας διάφορα κίνητρα βοήθειας. Όπως όμως γίνεται αντιληπτό δεν είναι εύκολο εγχείρημα καθότι έχουν να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που βάζει το κατοχικό καθεστώς.
 
 Κύριε Πρόεδρε ,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σίγουρα με όλα αυτά δεν μπορούν να εξαλειφθούν τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου που απώλεσε τις περιουσίες του.
 
 Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση αυτού του τόπου είναι μία. Είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Δυστυχώς  όμως με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται νέα τετελεσμένα.
Ηδη η Τουρκία με διάφορες μεθοδεύσεις και τεχνάσματα επιχειρεί εκμεταλλευόμενη την ανέχεια των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών να αποσπάσει νόμιμα τις περιουσίες τους. Είναι γι’ αυτό που εμείς, το κράτος, να τους προστατεύσει και να σταθεί αρωγός στηρίζοντας τους. Όλοι γνωρίζουμε πως το προσφυγικό θα επιλυθεί μόνο μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Μέχρι την στιγμή εκείνη εμείς πρέπει και θα στεκόμαστε δίπλα στον προσφυγικό κόσμο με κάθε δυνατή προσπάθεια.
 
 
 Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας προκειμένου να φτάσουμε σε μια λύση που να διορθώνει όλα τα κακά  που  έχει προκαλέσει η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 , ιδιαίτερα σε εμάς τους  Κερυνείωτες, τους Μορφίτες, τους Βαρωσιώτες και Καρπασίτες και όλων  που έχασαν τις περιουσίες τους.
 
 Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες και όλους Καλά Χριστούγεννα και είθε το 2021 να είναι έτος σωτήριο για την πατρίδα αλλά και ένα νέο έτος χωρίς πανδημίες και στερήσεις.
Σας ευχαριστώ.