Αρνητικό ιστορικό ρεκόρ για Κύπρο - 9,1% ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση της Eurostat

Στο 9,1% σκαρφάλωσε ο ετήσιος ρυθμός του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Κύπρο τον Ιούνιο, σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), αντανακλώντας την πίεση στις τιμές κυρίως λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Πρόκειται για ένα ιστορικό ρεκόρ για την Κύπρο, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο εκτιμάται στο 8,6% από 8,1% τον προηγούμενο μήνα.

Από τις συνιστώσες του πληθωρισμού, η ενέργεια παρουσιάζει με συντριπτική διαφορά το υψηλότερο ετήσιο ρυθμό με 41,9% και ακολουθεί η κατηγορία των τροφίμων και καπνικών προϊόντων με 8,9%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα με ρυθμό 4,3%, ενώ οι υπηρεσίες υποχώρησαν οριακά στο 3,4% (σε σύγκριση με 3,5% τον Μάιο).

>>> Διαβάστε επίσης: Ανεβαίνουν οι τιμές - Στο 9,1% ο πληθωρισμός στην Κύπρο

ιηω

Με βάση την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας και των ακατέργαστων τροφίμων διαμορφώθηκε στο 4,6% τον Ιούνιο (4,4% τον Μάιο), ενώ εξαιρουμένης της ενέργειας, των τροφίμων φαγητού, του αλκοόλ και καπνικών προϊόντων διαμορφώθηκε στο 3,7% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα.

Με βάση την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 12% τον Ιούνιο από 10,5% τον Μάιο, ενώ την ψηλότερη τιμή καταγράφει η Εσθονία με 22%.

(ΚΥΠΕ

 
21596