Αυτά είναι τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων

Τι πρέπει να προσέχει ένας εργαζόμενος στο συμβόλαιό του / Τα βασικά εργασιακά δικαιώματα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία πρέπει να περιλαμβάνονται στο συμβόλαιό του, ανέλυσε στην εκπομπή Business Hour της DigitalTv, ο Ανώτερος Λειτουργός του Υπουργείου Εργασίας, Άντης Αποστόλου, τονίζοντας πως από το 2003 και μετά έχουν εισαχθεί στην νομοθεσία μας αρκετές ευρωπαϊκές οδηγίες για προστασία αυτών των δικαιωμάτων.

Ειδικότερα και ερωτηθείς τι πρέπει να προσέχει ένας εργαζόμενος στο συμβόλαιό του, ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως, «σύμφωνα με τον νόμο περί υποχρέωσης του εργοδότη για γραπτή ενημέρωση των εργοδοτουμένων σε σχέση με τους όρους εργοδότησης τους, ο εργοδότης μετά από απασχόληση ενός εργοδοτούμενου πέραν του ενός μηνός έχει υποχρέωση να δώσει γραπτώς προς τον εργοδοτούμενο -είτε με την μορφή επιστολής πρόσληψης, είτε με την μορφή υπογραφής προσωπικού συμβολαίου μεταξύ των δύο πλευρών, είτε την μορφή συλλογικής σύμβασης μεταξύ του εργοδότη και εκπροσώπων των εργοδοτουμένων- τους βασικούς όρους της εργοδότησης του».

>>> Διαβάστε ακόμη: Ποιοι δικαιούνται 13ο μισθό / Τι λέει η νομοθεσία <<<

Οι βασικοί όροι εργοδότησης, εξήγησε, είναι το ύψος του μισθού που θα λαμβάνει, οι ώρες εργασίας του σε εβδομαδιαία βάση, τυχόν γιορτές και αργίες που υπάρχουν, αν καταβάλλεται 13ος μισθός ή όχι και η ειδικότητα για την οποία προσλαμβάνεται ο εργοδοτούμενος.

Κληθείς, δε, να πει ποια άλλα δικαιώματα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι κατέχουν, είπε πως «οι εργαζόμενοι είναι βασικό να γνωρίζουν τους όρους εργοδότησης, τόσο ημερησίως όσο και εβδομαδιαίως, αν υπάρχει οτιδήποτε καθορισμένο ή συμφωνημένο σε σχέση με την αποζημίωση οποιασδήποτε τυχόν υπερωριακής εργασίας, η υποχρέωση και ο καθορισμός γιορτών και αργιών κατά τη διάρκεια του χρόνου -να σημειώσουμε ότι στον ιδιωτικό τομέα οι γιορτές/αργίες καθορίζονται μόνο μέσα από συλλογικές συμβάσεις ή με προσωπικές συμφωνίες μεταξύ των εργοδοτών και των εργοδοτουμένων και δεν καλύπτονται από συγκεκριμένη νομοθεσία-, όπως επίσης και 13ος μισθός».

Ερωτηθείς εάν κάποια δικαιώματα των εργαζομένων πηγάζουν και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Αποστόλου απάντησε καταφατικά. Όπως είπε, «από το 2003 και μετά έχουν εισαχθεί στην νομοθεσία μας αρκετές ευρωπαϊκές οδηγίες που πλέον έχουν πάρει την μορφή νόμου, όπως για παράδειγμα η προστασία των μισθών, η υποχρέωση για γραπτή ενημέρωση των εργοδοτουμένων, η νομοθεσία που προβλέπει τις ώρες εργασίας με την οποία καθορίζεται ο μέγιστος χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας και σε ετήσια βάση η περίοδος που θα πρέπει κάποιος εργοδοτούμενος να λάβει από τον εργοδότη του ετήσια άδεια μετ’ απολαβών». 

«Έχουν εισαχθεί αρκετές νομοθεσίες», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι πριν από το 2000 όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων καθορίζονταν μέσω του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. «Συνεπώς θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου αρκετά δικαιώματα εργοδοτουμένων καλύπτονται από οδηγίες ή νομοθεσίες που πηγάζουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», επεσήμανε. 

Επιπρόσθετα, είπε, «έχουμε προχωρήσει με επιπλέον νομοθεσίες μέσω των οποίων καλύπτονται κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα η νομοθεσία για τους όρους εργοδότησης σε καταστήματα, η νομοθεσία που καλύπτει εργοδοτούµενους σε κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία, η νομοθεσία για εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία». 

«Κατά συνέπεια υπάρχει μία διαφοροποίηση με το τι ίσχυε τις προηγούμενες δεκαετίες με το μπόλιασμα πλέον μέσα στις εργασιακές σχέσεις και με την εισαγωγή συγκεκριμένων νομοθεσιών», τόνισε. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ερωτηθείς, τέλος, εάν το Υπουργείο Εργασίας έχει γίνει δέκτης παραπόνων για παραβίαση όρων εργασίας εργοδοτουμένων, ο κ. Αποστόλου απάντησε καταφατικά. Όπως είπε, αυτό είναι στην καθημερινότητα του Υπουργείου Εργασίας, υπογραμμίζοντας πως «στις πλείστες περιπτώσεις υπάρχει μία ώριμη θέση τόσο από πλευράς των εργοδοτών όσο και από πλευράς των εργοδοτουμένων και τα παράπονα αυτά επιλύονται και δεν φτάνουμε στην ανάγκη να προχωρήσουμε με τυχόν δικαστικά μέτρα». 

Αναλυτικά η παρέμβαση του Ανώτερου Λειτουργού του Υπουργείου Εργασίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ακόλουθο βίντεο (λίγο πριν το 11ο λεπτό):

Μάριος Αδάμου