ΔΗΚΟ: Οι 17 στόχοι-επιδιώξεις για αειφόρο ανάπτυξη και περιβάλλον

«Η πολιτική για το περιβάλλον, δεν προσφέρεται για “Σχέδιο B”, γιατί δεν υπάρχει “Πλανήτης B”»

Τους 17 στόχους και επιδιώξεις του ΔΗΚΟ για την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον παρουσίασε σήμερα (17/2) ο Πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι, «σταθερός στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι οι προτάσεις που καταθέτουμε να είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, να δίνουν λύσεις σε προβλήματα και να συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής κάθε πολίτη».

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο παρουσίασης του πλαισίου των εισηγήσεων του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, «η πολιτική για το περιβάλλον, δεν προσφέρεται για ‘Σχέδιο Β, γιατί δεν υπάρχει ‘Πλανήτης B’», σημειώνοντας ότι «ακριβώς γι’ αυτό η πρόκληση είναι τεράστια, όπως και το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε όλοι μας και κυρίως η εκτελεστική εξουσία».

«Δυστυχώς για τον τόπο μας, αυτό που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι τα μεγάλα λόγια και η τρομακτική αδράνεια», καθώς και «η προχειρότητα και οι κακοί χειρισμοί».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συνοψίζοντας πράξεις και παραλείψεις, πρόσθεσε, «αυτά που αποτυπώνουμε ως δεδομένα είναι τα εξής:

1/ Συνεχίζεται η ανάπτυξη χωρίς όρια, μέσα από την καταπάτηση του φυσικού μας κεφαλαίου,

2/ Η Κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να λύσει το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων. 

3/ Εξαγγέλλονται στρατηγικά έργα ανάπλασης της υπαίθρου και των κοινοτήτων, τα οποία όμως είναι ανεφάρμοστα. Δεν έχουν ούτε τον κατάλληλο συντονισμό, αλλά και ούτε τον προϋπολογισμό για να υλοποιηθούν (βλ. Στρατηγική Ορεινών Κοινοτήτων).

4/ Ακόμα προσπαθούν να φτιάξουν ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

5/ Η Κυβέρνηση περιορίζεται σε ασκήσεις επί χάρτου που θα απαμβλύνουν το κυκλοφοριακό, τη στιγμή που εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα τόσο για την καθημερινότητα όσο και για την τσέπη του πολίτη. 

6/ Μας μιλάνε για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αλλά τα συμβατικά καύσιμα εξακολουθούν να είναι η βασική πηγή ενέργειας μας. 

7/ Δεν υπάρχουν κτήρια ενεργειακής απόδοσης και φιλο-περιβαλλοντικού σχεδιασμού και δεν παρέχονται επαρκή κίνητρα στους πολίτες για συνολική ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. 

»Επιμένουν και παραμένουν σε αποσπασματικά σχέδια χορηγιών για μερικού τύπου μετατροπές, που αφορούν κυρίως τους λίγους», υπογράμμισε τονίζοντας ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα». 

Παράλληλα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την άποψη πως, «και στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της αειφόρου ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν έχει στρατηγική, δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, δεν λειτουργεί προς όφελος του πολίτη». 
 
«Το Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρεί κρίσιμη προτεραιότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μίας συνολικής, ολιστικής και οριζόντιας στρατηγικής για το Περιβάλλον κι ευρύτερα την Αειφόρο Ανάπτυξη», είπε. 

«Ζητούμενο μας είναι η αειφορία να είναι η ‘ομπρέλα’, κάτω από την οποία κάθε πολίτης θα έχει τις ευκαιρίες, τους τρόπους, τα μέσα και τα εργαλεία για να βελτιώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του», επεσήμανε ο κος Παπαδόπουλος αναφέροντας ότι, «στόχοι και επιδιώξεις μας: 

  • Υιοθέτηση, μέσα από την αποτύπωση και ανάλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, βελτιωτικών μέτρων ουσίας που αφορούν την βιωσιμότητα των πόλεων. 
  • Καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και σωστή κατανομή τους σε εθνικό επίπεδο με γνώμονα όλους τους πολίτες και όλες τις επαρχίες έτσι ώστε να προωθηθεί η ποιοτική αναβάθμισή τους με όρους αειφορίας. 
  • Διασύνδεση κάθε πολιτικής και δράσης με δείκτες ελέγχου και αποδοτικότητας. 
  • Ορθολογικές και με όρια, στη βάση των αρχών της αειφορίας επενδύσεις, σε ολόκληρη την Κύπρο και όχι μόνο στα αστικά κέντρα, που θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση, ακόμη και της πιο μικρής κοινότητας.
  • Υιοθέτηση άμεσων μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση τις ΑΠΕ.
  • Αξιοποίηση του πολιτιστικού και φυσικού μας κεφαλαίου ως παράγοντα προώθησης του αειφόρου τουρισμού. 
  • Δημιουργία προγραμμάτων που θα ενισχύσουν τη στροφή στα πράσινα και γαλάζια επαγγέλματα. 
  • Προώθηση μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου μας πλούτου, του πολιτισμού και της ιστορίας μας.
  • Προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού μας πλούτου με την στενή συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, παράλληλα με την προώθηση ήπιων μορφών ανάπτυξης. 
  • Ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη λήψη αποφάσεων, για τα θέματα που άπτονται της ποιότητας ζωής τους και της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών στα θέματα της αειφόρου ανάπτυξης. 
  • Προώθηση της κυκλικής οικονομίας, μέσα από την επανεξέταση των πολιτικών που άπτονται της διαχείρισης των αποβλήτων και ειδικά των πολιτικών που επιβαρύνουν τον πολίτη». 

Την ίδια ώρα, είπε, «εκφράζουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στα κατεχόμενα εδάφη μας και ιδιαίτερα στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, όπου, δραστηριοποιούνται τριάντα έξι παράνομα λατομεία, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών οικοτόπων και τον κίνδυνο εξαφάνισης σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας».

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

«Το Δημοκρατικό Κόμμα πρόκειται να εντείνει τις προσπάθειες, που ήδη ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, με στόχο τον τερματισμό της πρωτοφανούς αυτής καταστροφής στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο», συμπλήρωσε ο κος Παπαδόπουλος αναφέροντας, ταυτόχρονα, πως «δυστυχώς, οι απαντήσεις που δίνει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μας ικανοποιούν και, κυρίως, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως, «εύκολα διαπιστώνει κανείς, πόσο παραγωγική για τη δημόσια ζωή, είναι η ανταλλαγή απόψεων και η διαβούλευση για την αειφόρο ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον». 

«Ο διάλογος από εμάς θα συνεχιστεί, προκειμένου να εξειδικευτούν ακόμη περισσότερο συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα πολιτικής που θα προτείνουμε», επεσήμανε τονίζοντας ότι «σταθερός στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι οι προτάσεις που καταθέτουμε να είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, να δίνουν λύσεις σε προβλήματα και να συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής κάθε πολίτη». 

«Ελπίζω η κυβέρνηση να θελήσει να μας ακούσει και πολύ περισσότερο να εφαρμόσει όσα έχουμε να προτείνουμε και γενικότερα να αναβαθμίσει στη λίστα των προτεραιοτήτων της τα ζητήματα του περιβάλλοντος, που σήμερα – δυστυχώς – βρίσκονται πολύ χαμηλά», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. 

Οι στόχοι-επιδιώξεις
Παρουσιάζοντας το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος, ο κος Παπαδόπουλος είπε πως, «το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού άκουσε προσεκτικά τις ανησυχίες οργανωμένων φορέων και οργανισμών, αφουγκράστηκε την απαίτηση της κοινωνίας, διαμορφώνοντας 17 στόχους κι επιδιώξεις, που παρατίθενται επιγραμματικά: 

1/ Εφαρμογή αυστηρού μηχανισμού παρακολούθησης κι ελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται η υλοποίηση εξαγγελθέντων μέτρων και σχεδιασμών. (Κλίμα & Ενέργεια – Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία)

2/ Διασύνδεση κάθε πολιτικής και δράσης με δείκτες ελέγχου και αποδοτικότητας.

3/ Ρύθμιση μηχανισμού λογοδοσίας και ανάληψης ευθύνης, για τυχόν αδράνεια ή/και κακή διαχείριση.

4/ Εφαρμογή της αρχής της διαφάνειας με υποχρεωτική αναφορά υλοποίησης έργων/σχεδιασμών.

5/ Στοχευμένη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΕ) και σωστή κατανομή τους, βάσει θεσμοθετημένων κριτηρίων, σε εθνικό επίπεδο με γνώμονα όλους τους πολίτες και όλες τις επαρχίες έτσι ώστε να προωθηθεί η ποιοτική αναβάθμισή τους με όρους αειφορίας. 

6/ Στοχευμένες προτάσεις για αναζωογόνηση και στήριξη της μεσαίας τάξης.

7/ Ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη λήψη αποφάσεων, για τα θέματα που άπτονται της ποιότητας ζωής τους και της ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών στα θέματα της αειφόρου ανάπτυξης.

8/ Αποτελεσματική και ολοκληρωμένη ενσωμάτωση αειφόρου ανάπτυξης στην εκπαίδευση, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αξιοποίηση του ανθρώπινου, ερευνητικού κι επιστημονικού δυναμικού.

9/ Ενίσχυση της συμμετοχής των νοικοκυριών και αξιοποίηση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε ο πολίτης να έχει άμεσο όφελος. 

10/ Υιοθέτηση, μέσα από την αποτύπωση και ανάλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, βελτιωτικών μέτρων ουσίας που αφορούν την βιωσιμότητα των πόλεων. 

11/ Υιοθέτηση άμεσων μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση τις ΑΠΕ.

12/ Αξιοποίηση του πολιτιστικού και φυσικού μας κεφαλαίου ως παράγοντα προώθησης του αειφόρου τουρισμού. 

13/ Δημιουργία προγραμμάτων που θα ενισχύσουν τη στροφή στα πράσινα και γαλάζια επαγγέλματα. 

14/ Προώθηση μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου μας πλούτου, του πολιτισμού και της ιστορίας μας.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

15/ Προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού μας πλούτου με την στενή συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, παράλληλα με την προώθηση ήπιων μορφών ανάπτυξης. 

16/ Προώθηση της κυκλικής οικονομίας, μέσα από την επανεξέταση των πολιτικών που άπτονται της διαχείρισης των αποβλήτων και ειδικά των πολιτικών που επιβαρύνουν τον πολίτη.

17/ Εντατικοποίηση προσπαθειών σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο για τερματισμό της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που συντελείται στα κατεχόμενα εδάφη μας, με έμφαση την οροσειρά του Πενταδακτύλου και τις συνέπειες της παράνομης λειτουργίας 36 λατομείων.