Δύο προτάσεις για Αεροδρόμια ενώπιον Υπουργικού σήμερα

Το Υπουργικό ίσως αλλάξει τις αρχικές του αποφάσεις για άνοιγμα των αεροδρομίων / Οι δύο προτάσεις

Συνεδρίασε σήμερα (17/2) το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο κλήθηκε να συζητήσει και να λάβει τελικές αποφάσεις για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων την 1η Μαρτίου (απόφαση που είχε ληφθεί στις 3 Δεκεμβρίου του 2020 ) καθώς τόσο τα νέα δεδομένα που φέρνουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αλλά και η ανησυχία για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα, έφερε δεύτερες σκέψεις στους Αρμόδιους. 

>>> ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Έτσι ανοίγουν τα αεροδρόμια από 1η Μαρτίου / Η απόφαση Υπουργικού <<<

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief τα ενδεχόμενα για άνοιγμα των αεροδρομίων είναι τρία, με δύο νέες προτάσεις να τίθενται σήμερα προς συζήτηση στο Υπουργικό και το οποίο θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις. 

Το πρώτο ενδεχόμενο αφορά τον αρχικό σχεδιασμό. Δηλαδή την επαναλειτουργία των αεροδρομίων κανονικά από 1η Μαρτίου με κατηγοριοποίηση 56 χωρών, στις οποίες αναλόγως χρώματος θα απαιτείται είτε καθόλου, είτε ένα, είτε διπλό τεστ. 

Το δεύτερο ενδεχόμενο / πρόταση αφορά ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες θα προστεθούν τόσο στα τεστ, όσο και στον αριθμό των χωρών αλλά και σε θέμα καραντίνας. Πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο σενάριο, θα ακολουθήσει τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή την επαναλειτουργία των αεροδρομίων την 1η Μαρτίου, ωστόσο, ενδεχομένως να προστεθεί ο διπλός εργαστηριακός έλεγχος για όλους. Δηλαδή ένα αρνητικό τεστ μέχρι και 72 ώρες πριν το ταξίδι στην Κύπρο και ακόμη ένα τεστ με την άφιξη τους στην Κύπρο. Παράλληλα στο πιο πάνω γίνονται σκέψεις να προστεθεί και υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός 3 ημέρων – κάτι που ισχύει και σήμερα –, ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των χωρών μειώνεται από 56 και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο για χώρες της Ευρώπης

Το τρίτο ενδεχόμενο / πρόταση αφορά την ακύρωση της πρώτης απόφασης του Υπουργικού, με την επαναλειτουργία των αεροδρομίων να μετατίθεται από την 1η Μαρτίου, στην 1η Απριλίου, όπου θα δοθεί και χρόνος για καλύτερη αξιολόγηση των δεδομένων και της πορείας της πανδημίας. 

Πονοκέφαλος η τελική απόφαση 

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποια θα είναι η τελική απόφαση, εντούτοις, έντονος είναι ο προβληματισμός ως προς τα παράγωγα κάθε απόφασης, τα οποία και θα «ζυγιστούν» πριν τις τελικές ανακοινώσεις. 

Οι προβληματισμοί αφορούν περισσότερο την τρίτη πρόταση, καθώς σε περίπτωση που μετατεθεί το άνοιγμα των αεροδρομίων για 1η Απριλίου, ενδεχομένως να προκληθεί ζήτημα με τους tour operators οι οποίοι θα κινούνται στα τυφλά χωρίς τον απαραίτητο προγραμματισμό, ενώ ταυτόχρονα οι αρμόδιοι δεν μπορούν να παραβλέψουν και το ζήτημα με τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με το εξωτερικό λόγω των λιγοστών πτήσεων που έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται τα προβλήματα με πακέτα, ταχυδρομείο κτλ. 

Ανοίγει την Κύπρο για όσους εμβολιάστηκαν ο ΠτΔ / Την κλείνει η Κομισιόν

Σε μια άλλη εξέλιξη, πρόβλημα φαίνεται να προκαλείται και στα όσα συμφώνησαν Πρόεδρος Αναστασιάδης και Νετανιάχου, δηλαδή ότι από την 1η Απριλίου 2021, Ισραηλινοί πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν θα χρειάζεται να κάνουν PCR τεστ για να ταξιδεύσουν στην Κύπρο ούτε να τεθούν σε αυτοπεριορισμό. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με χθεσινή (16/2), η Κομισιόν και η Προέδρος, Φον Ντερ Λάιεν, τόνισαν πως δεν μπορούμε ως ΕΕ να εισάγουμε διακρίσεις δίνοντας ταξιδιωτικές διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους χωρίς να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε εμβόλια. 

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το αίτημα ορισμένων κρατών για ταξιδιωτικές διευκολύνσεις προς εμβολιασμένους με στόχο την αναθέρμανση του τουρισμού, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι απάντησε ό,τι η συζήτηση για το πιστοποιητικό «είναι σε πρώιμη φάση», εξηγώντας ότι «προς το παρόν αφορά μόνο τις υπηρεσίες υγείας - πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί», αλλά όπως είπε, «δεν μπορεί να συνδεθεί με δικαιώματα», μέχρι «να είναι εγγυημένος ο εμβολιασμός για όλους του πολίτες»

Ξεκαθάρισε δε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις αν δεν είναι δυνατός ο εμβολιασμός για όλους»

Ποια ήταν η απόφαση του Υπουργικού

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Υπουργικού στις στις 3 Δεκεμβρίου του 2020 ήταν πως από 1η Μαρτίου θα ισχύσει η ενιαία πανευρωπαϊκή κατηγοριοποίηση των χωρών, με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) και αναλόγως της επιδημιολογικής τους εικόνας. 

Ειδικότερα θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες χωρών και οι προϋποθέσεις που θα ισχύουν στην κάθε κατηγορία είναι οι εξής:

  • Πράσινο: Δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός στις αφίξεις.
  • Πορτοκαλί: Θα απαιτείται εργαστηριακή ανάλυση (τεστ) έως 72 ώρες πριν την άφιξη στην Κύπρο.
  • Κόκκινες: Θα απαιτείται διπλός εργαστηριακός έλεγχος, ένας 72 ώρες πριν την άφιξη στην Κύπρο κι ένας κατά την άφιξη.
  • Κατηγορία Ειδικής Άδειας (Γκρίζα) στην οποία οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίζουν εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.  Σε αυτή την κατηγορία θα ισχύουν μέτρα αυτοπεριορισμού /καραντίνας τα οποία θα είναι σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
     

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτές τις τρεις κατηγορίες θα ταξινομούνται 56 χώρες, μεταξύ των οποίων οι χώρες της Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κατάλογος τρίτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι εννέα χώρες που αξιολογήθηκαν ως σημαντικές. 

Στις κατηγορίες Πράσινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη θα ταξινομούνται οι ακόλουθες χώρες:

  • Χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Χώρες Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας.
  • Χώρες που εμπίπτουν στον κατάλογο της σύστασης τρίτων χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • Τρίτες χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και Λευκορωσία)

Όσα κράτη δεν συμπεριλαμβάνονται πιο πάνω θα ταξινομούνται στην κατηγορία Γκρίζα – ειδική άδεια.  Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα ακολουθείται και η διαδικασία για παραχώρηση ειδικής άδειας εισόδου στη Δημοκρατία για πολίτες τρίτων χωρών (εξαιρούνται από την παραχώρηση ειδικής άδειας οι Κύπριοι πολίτες, οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ευρωπαίοι πολίτες).