Έκτακτη συνεδρία στην Ολομέλεια για μείωση τιμών καυσίμων

Άφησαν τους πολίτες να πληρώνουν περισσότερα από 8,3 σεντ το λίτρο σε βενζίνη και diesel

Συνεδριάζει αύριο (2/3) εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου να ψηφίσει σε νόμο την παράταση των μειωμένων συντελεστών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι και το τέλος Απριλίου.

Η νέα δίμηνη παράταση είχε εγκριθεί στις 22 Φεβρουαρίου, κατά την τελευταία συνεδρία της απελθούσας κυβέρνησης. Ωστόσο το νομοσχέδιο δεν είχε προωθηθεί στη Βουλή, η οποία είχε διακόψει τις εργασίες της λόγω των προεδρικών εκλογών.

Να σημειώσουμε πως η Brief είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως από 1η Μαρτίου θα είχαμε αύξηση στη τιμή των καυσίμων εάν δεν ψηφιζόταν η παράταση των μειωμένων συντελεστών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. (Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ). Λόγω αυτής της εξέλιξης η αύξηση που σημειώνεται σήμερα είναι 8,3 σεντ το λίτρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο και 6,4 σεντ συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης. 

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η Ολομέλεια θα συνέλθει στις 16:00, ενώ στις 15:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει το νομοσχέδιο.

«Δεν θα αφήσουμε τους Κύπριους καταναλωτές να πληρώνουν έστω και ένα σεντ παραπάνω για εννέα ή δέκα μέρες», είπε η κ. Ερωτοκρίτου, η οποία απέδωσε στην εκτελεστική εξουσία το μπέρδεμα που έγινε σε σχέση με την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Λέγοντας πως το νομοσχέδιο ήρθε στο αρχείο της Βουλής στις 24 Φεβρουαρίου, η κ. Ερωτοκρίτου επεσήμανε πως είναι γνωστό πως τα νομοσχέδια κατατίθενται στην Ολομέλεια.

«Η κυβέρνηση γνωρίζει πως τα νομοσχέδια κατατίθενται σε Ολομέλεια. Η Βουλή δεν είναι ταχυδρομείο, υπάρχει Σύνταγμα, το οποίο διαλαμβάνει ότι η κατάθεση νομοσχεδίων γίνεται σε Ολομέλεια», είπε.

Η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε πως η εκτελεστική εξουσία γνώριζε ότι δεν υπήρχε Ολομέλεια ενώ η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρία του σώματος ήταν στις 9 Μαρτίου και συμπλήρωσε πως «άρα θα άφηναν τον κόσμο να πληρώνει φόρους από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 9 Μαρτίου, στην καλύτερη περίπτωση».

«Όλο το βράδυ υπήρχαν επαφές και συνεννοήσεις και με την Πρόεδρο της Βουλής, η οποία αντιλήφθηκε άμεσα το σοβαρότητα του θέματος και μέχρι πριν από λίγο μου επιβεβαίωσαν ότι έχουμε έκτακτη Επιτροπή Οικονομικών και έκτακτη Ολομέλεια», κατέληξε η κ. Ερωτοκρίτου.

Brief / ΚΥΠΕ 

 
24967