Έως και €2,25 δις οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους το 2020

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αναγκών έχει ήδη καλυφθεί με την έκδοση 10ετούς και 20ετούς ομολόγου

Στα 2 με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου το 2020, σύμφωνα με το ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που κατάρτισε το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το οποίο περιλαμβάνει τους στόχους χρηματοδότησης (δανεισμού) καθώς και της διαχείρισης ρευστών διαθεσίμων της κεντρικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα στις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους για το τρέχον έτος περιλαμβάνεται και η πρόωρη εξόφληση του δανείου που έλαβε η Κύπρος στο πλαίσιο του μνημονίου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

>>> Διαβάστε ακόμη: Στο μικροσκόπιο της Βουλής ο Πετρίδης για το δημόσιο χρέος <<<

Όπως επισημαίνεται, η χρηματοδότηση του έτους θα διενεργηθεί μέσω εγχώριων και διεθνών χρηματοδοτικών πηγών, ενώ η κατανομή της χρηματοδότησης ανά εργαλείο κυμαίνεται σε ένα εύρος επί του συνόλου. 

Ως προς τη τελική χρηματοδότηση, το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τονίζει πως αυτό θα διαμορφωθεί αναλόγως των χρηματοδοτικών αναγκών και των συνθηκών στις αγορές κεφαλαίων, ενώ το εύρος δανεισμού ανά χρηματοδοτικό εργαλείο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα πλαίσια όπως παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Ήδη καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως το μεγαλύτερος μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου έχει ήδη καλυφθεί από την πρόσφατη επιτυχή έκδοση 10ετούς και 20ετούς ομολόγου, για τα οποία λήφθηκαν προσφορές πέραν των 13 δις ευρώ και αντλήθηκε ποσό 1,75 δις ευρώ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μάλιστα, με τα χρήματα που άντλησε η Κυπριακή Δημοκρατία από την έκδοση των ομολόγων ολοκληρώθηκε και η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου διάσωσης του ΔΝΤ, η οποία αναμένεται ότι θα έχει θετική επίπτωση στις αγορές κεφαλαίου, ενισχύοντας την αξιοπιστία των επενδυτών προς την χώρα μας, επισφραγίζοντας συνάμα την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της απευθείας από τις αγορές.

Υπενθυμίζεται πως, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αξίας 1 δις ευρώ διαμορφώθηκε στο 0,73%, ενώ το επιτόκιο του 20ετούς ομολόγου αξίας 750 εκατ. ευρώ στο 1,33%.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα εργαλεία για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναφέρει ότι, τα Γραμμάτια Δημοσίου εκδίδονται σε συνεχή βάση με συνήθη διάρκεια 13 εβδομάδων. Το Πρόγραμμα Δημοπρασιών του 1ου εξαμήνου 2020, έχει ως εξής:

Όσον αφορά τα ομόλογα για φυσικά πρόσωπα αυτά εκδίδονται, προς το παρόν, σε μηνιαία βάση και αφορούν ομόλογα 6ετούς διάρκειας, μη εισηγμένα σε χρηματιστηριακή αγορά. Περισσότερες πληροφορίες είναι αναρτημένες εδώ.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Για τα διμερή δάνεια το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τονίζει πως, κατά κανόνα είναι δανεισμός μακροχρόνιας διάρκειας από υπερεθνικούς οργανισμούς που εκταμιεύονται για διάφορα έργα υποδομής ή άλλα σχέδια κυβερνητικής πολιτικής.

Αξίζει, τέλος, να τονιστεί πως, το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους επιφυλάσσεται όπως προβεί σε αναπροσαρμογές του χρηματοδοτικού προγράμματος αναλόγως των εξελίξεων στις αγορές και τις ανάγκες χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Μάριος Αδάμου