Επί τάπητος τα προβλήματα του ΓΕΣΥ σε σύσκεψη στη Βουλή

Ποιοι θα συμμετάσχουν και τι αναμένεται να συζητηθεί – Ποιες προτάσεις-εισηγήσεις θα κατατεθούν από κόμματα

Στη σκιά των συνεχόμενων αντεγκλήσεων αναφορικά με τη βιωσιμότητα του Γενικού Συστήματος Υγείας, καθώς και της έρευνας για 130 ιατρούς που έλαβαν έως και €450.000 για 6 μήνες, πραγματοποιείται σήμερα (20/12) στη Βουλή ευρεία σύσκεψη για το ΓΕΣΥ την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης.

Κατά τη σύσκεψη αναμένεται πως θα τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σύστημα και θα εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισής τους, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι οι όποιες προτάσεις πέσουν στο τραπέζι θα υιοθετηθούν, αφού, όπως ξεκαθάρισε κι ο Πρόεδρος της Βουλής, «η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας «με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι ευθύνεται η Βουλή». Αντίθετα, είχε πει, «η Βουλή υπερέβη εαυτόν για να γίνει το ΓΕΣΥ».

Πάντως, παρότι η σύσκεψη είναι, κυρίως, μη δεσμευτικού χαρακτήρα, εντούτοις, κόμματα, όπως πληροφορείται η Brief, αναμένεται πως θα καταθέσουν σειρά προτάσεων και εισηγήσεων για βελτίωση του Συστήματος, χωρίς, μάλιστα, να αποκλείεται και η προώθησή τους με την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

>>> Διαβάστε ακόμη: Υπ. Υγείας - Όχι στην αλλαγή φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ <<<

Οι εισηγήσεις
Βάσει των όσων τις τελευταίες ημέρες τα ίδια κόμματα δήλωσαν αναμένεται πως σήμερα θα τεθούν προς συζήτηση οι εξής εισηγήσεις:

1/ Αλλαγή του συστήματος επιλογής του προσωπικού ιατρού από τους πολίτες. Στόχος αυτής της πρότασης είναι να δοθεί στους πολίτες-ασθενείς το ελεύθερο της επιλογής του προσωπικού ιατρού που θα επισκεφθούν, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν εκ των προτέρων στον ιατρό που θα επιλέξουν. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται, ότι θα μπει μία τάξη στο θέμα και οι αμοιβές των ιατρών θα καθορίζονται με τον αριθμό των ασθενών που τελικά εξέτασαν και όχι με βάση τον συνολικό αριθμό ασθενών που έχουν εγγεγραμμένους στους καταλόγους τους.

2/ Μία συναφής με την πιο πάνω εισήγηση είναι και η πρόταση για καθορισμό νέου πλαισίου που θα διέπει τις απολαβές των προσωπικών ιατρών και με την οποία οι αμοιβές των ιατρών θα καθορίζονται τόσο με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ασθενών στον κατάλογό τους όσο και με τις ιατρικές πράξεις που εκτελούν και τον αριθμό επισκέψεων που θα έχουν. Μία τέτοια πρόταση, αξίζει να σημειωθεί, έχει καταθέσει και ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, βάσει της οποίας το 70% της αμοιβής των ιατρών θα σχετίζεται με τη κατά κεφαλή δαπάνη ανά δικαιούχο και το υπόλοιπο 30% θα σχετίζεται με τις ιατρικές πράξεις των ιατρών.

>>> Διαβάστε επίσης: Αβέρωφ - Δεν κάναμε το ΓΕΣΥ για να κάνουμε κι άλλους μεγαλογιατρούς <<<

3/ Δημιουργία εποπτικού μηχανισμού για παρακολούθηση του ΓΕΣΥ. Το σκεπτικό αυτής της πρότασης έγκειται στο ότι για να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου χωρίς να υπάρχουν καταχρήσεις του Συστήματος, θα πρέπει να υπάρξει εποπτικός μηχανισμός ανεξάρτητος από το Υπουργείο Υγείας και από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), για να μπορεί ακριβώς να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και αποφασιστικά.

4/ Κατάργηση του πέναλτι 25 ευρώ που πληρώνουν οι ασθενείς όταν πηγαίνουν σε ειδικούς ιατρούς χωρίς πρώτα να έχουν πάρει παραπεμπτικό από τον προσωπικό τους ιατρό.

Να μην αλλάξει η φιλοσοφία του ΓΕΣΥ
Ετοιμότητα, πάντως, να ακούσει αλλά και να καταθέσει προτάσεις εξέφρασε κι ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας, ωστόσο, πως «οποιεσδήποτε ιδέες που αλλάζουν την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική, στην παρούσα φάση δεν μας βρίσκουν σύμφωνους».

Με τη θέση αυτή φαίνεται πως συμφωνούν και όλα τα κόμματα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι τα οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα κι εκεί και όπου απαιτείται παρέμβαση αυτή να γίνεται με στόχο να καταστεί βιώσιμο το Σύστημα και να μην καταρρεύσει. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Α. Κυπριανού - Το ΑΚΕΛ δεν δέχεται αλλαγές στη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ <<<

Εκεί και όπου διαφωνούν, όμως, είναι στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αφού υπάρχουν κόμματα που θεωρούν πως κάποιες από τις προτάσεις-εισηγήσεις που κατατίθενται από κόμματα αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, ενώ εκφράζουν και φόβους για μετάβαση από το μονοασφαλιστικό σύστημα στο πολυασφαλιστικό.

Πάντως, όπως έχει λεχθεί και πιο πάνω, δεν αποκλείεται κόμματα που έχουν κοινές ή πανομοιότυπες απόψεις και θέσεις για συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν, όπως παραδείγματος χάριν η αλλαγή του τρόπου αμοιβής των ιατρών, με τη νέα χρονιά και πριν την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ να προωθήσουν στη Βουλή σχετικές τροποποιήσεις, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Συστήματος.

Ποιοι θα συμμετάσχουν
Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως στη σημερινή σύσκεψη πέραν των αρχηγών ή και εκπροσώπων κομμάτων και των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, έχουν προσκληθεί και θα παρευρεθούν ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Επίτροπος Εποπτείας ΓΕΣΥ, Χριστόδουλος Καϊσής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΚΥΠΥ, Μάριος Παναγίδης, καθώς επίσης και οι Εκτελεστικοί Διευθυντές όλων των κρατικών νοσηλευτηρίων -Κ. Γεωργίου (Λευκωσίας), Γ. Καρροτσάκης (Λάρνακας-Αμμοχώστου), Χρ. Νικολάου (Λεμεσού-Πάφου) και Α. Νεοφύτου (Μακάρειο).

>>> Διαβάστε επίσης: Τρεις προτάσεις από ΕΔΕΚ για αναδόμηση του ΓΕΣΥ <<<

Επίσης, έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΜ, Ιωάννης Λεοντίου, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου, ο Πρόεδρος της ΑΣΔΥΚ, Γιώργος Χωραττάς και ο Πρόεδρος της «ΙΣΟΤΗΤΑΣ», Πρόδρομος Χριστοφή.

Πέραν των πιο πάνω, κλήθηκαν να παραστούν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμμαχίας για το ΓΕΣΥ, Μάριος Κουλούμας, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Σάββας Καδής, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Μάριος Αδάμου