Επιστολή προς Ιωάννου από Παιδιατρική Εταιρεία για εμβόλια & ΓεΣΥ

Τι ζητά από τον Υπ. Υγείας η Παιδιατρική Εταιρεία Kύπρου / Παιδιά έμειναν ανεμβολίαστα, αναφέρει μεταξύ άλλων

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου απέστειλε η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου σχετικά με τα εμβόλια στα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή αφορά τους εμβολιασμούς στα πλαίσια του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), και τις ελλείψεις που παρατηρούνται.

>>> Διαβάστε επίσης: H πρώτη χώρα που πάει σε 2ο lockdown <<< 

Μάλιστα, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου τονίζει πως η προβληματική διαδικασία προμήθειας, επάρκειας και διανομής εμβολίων έχει αφήσει ένα σημαντικό αριθμό παιδιών ανεμβολίαστο. 

Αυτούσια η επιστολή: 

Έντιμε Κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην άσκηση της ειδικότητας μας, όσον αφορά τους εμβολιασμούς στα πλαίσια του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου, στις 18/7/2020 επιβλήθηκαν ηλικιακά όρια στη διενέργεια των εμβολιασμών που καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας μέσω του

Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Το θέμα των ηλικιακών ορίων είναι διασυνδεδεμένο προφανώς με τις παρατεταμένες και επαναλαμβανόμενες ελλείψεις εμβολίων, για τις οποίες κατ΄ επανάληψιν κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Η προβληματική από της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) διαδικασία προμήθειας, επάρκειας και διανομής εμβολίων έχει αφήσει ένα σημαντικό αριθμό παιδιών ανεμβολίαστο, με αποτέλεσμα αυτά να είναι επίνοσα σε δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες όπως πχ ο κοκκύτης (με την έλλειψη του εμβολίου Tetraxim) και της ιλαράς (με την έλλειψη του εμβολίου MMR).

Με την επιβολή των ηλικιακών ορίων, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αρνούμαστε πλέον (ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε διαθέσιμα τα ανάλογα σκευάσματα) την χορήγηση σε κάποια παιδιά που έχουν καθυστερήσει κάποιους εμβολιασμούς τους, τα αντίστοιχα εμβόλια μέσω του συστήματος.

Το μέτρο αυτό τιμωρεί τα ίδια τα παιδιά που οι γονείς τους, είτε λόγω ανευθυνότητας, είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων, καθυστέρησαν να τα εμβολιάσουν έγκαιρα.

Η κατάσταση αυτή φαντάζει ακόμα πιο άδικη όταν αναλογιστείτε πως κάποια παιδιά ξεπέρασαν τα ηλικιακά όρια λόγω ακριβώς της έλλειψης των εμβολίων που μας χορηγεί το σύστημα. Πόσο δε μάλλον για τους οικονομικά ασθενέστερους που καλούνται να πληρώσουν εμβόλια που μέχρι πρόσφατα τα έκαναν δωρεάν στα κέντρα εμβολιασμών του δημόσιου τομέα και τα οποία δεν εμβολιάζουν πλέον κανένα παιδί εφόσον έχει ξεπεράσει τα συγκεκριμένα χρονικά όρια.

Το δικαίωμα να εμβολιασθεί ένα παιδί που καθυστέρησε να εμβολιασθεί είναι αναφαίρετο και υπάρχουν ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες διεθνώς στο πως να εμβολιάζονται αυτά τα παιδιά.

>>> Διαβάστε επίσης: Η επιχείρηση των τεστ / Ψάχνουν που πήγαν τα εκατομμύρια & γιατί <<<

Η απόφαση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην οποία βασίστηκε ο ΟΑΥ για να μας επιβάλει τα ηλικιακά όρια πρέπει να αρθεί άμεσα. Έχει δημιουργήσει πολλάπροβλήματα και αχρείαστες προστριβές με τους γονείς για ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να επιλυθεί προ πολλού. Ο έγκαιρος δε εμβολιασμός των παιδιών της Κύπρου κάθε ηλικίας και η διατήρηση της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μας είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αποφύγουμε την εκδήλωση επιδημιών από λοιμώδη νοσήματα που προλαμβάνονται με τη διενέργεια των εμβολιασμών.

Η έλλειψη των εμβολίων από τα ιατρεία μας είναι το πιο λυπηρό γεγονός από την έναρξη του ΓεΣΥ όσον αφορά την Παιδιατρική. Όπως δε γνωρίζετε καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια που μας αναλογούσε στο να επισημάνουμε και να ανατρέψουμε την δυσάρεστη αυτή κατάσταση.

Ως ένδειξη καλής θέλησης και καταθέτοντας την πρόθεση μας να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα θέματα που αφορούν τους εμβολιασμούς σας ανακοινώνουμε ότι το ΔΣ της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, σε συνεννόηση με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, αποφάσισε όπως καλέσει τους εκπροσώπους μας στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών να μετέχουν στις συνεδριάσεις της, αν και οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στην αποχή μας από τις εργασίες της δεν έχουν εκλείψει.

Αναμένουμε ότι το Υπουργείο Υγείας, ως ο καθ΄ ύλην αρμόδιος και υπεύθυνος φορέας για την απρόσκοπτη παροχή των εμβολίων του ΓεΣΥ προς τους παιδιάτρους θα μεριμνήσει για την οριστική επίλυση των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν και προσδοκούμε στην άμεση δική σας ανταπόκριση και παρέμβαση.

 
21680