Α. Φακοντής: Ο τόπος χρειάζεται ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος

«Η μεγαλύτερη επένδυση που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος», τόνισε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ

Την ανάγκη οικοδόμησης ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, τόνισε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Φακοντής, σε ομιλία του κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, «ως ΑΚΕΛ πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Γι’ αυτό και διεκδικούμε τον επανασχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, ώστε να δημιουργηθεί ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας, να λειτουργήσουν δομές παιδικής προστασίας και μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, με τη συμβολή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». 

Ζητούμε, πρόσθεσε, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις στέγες ηλικιωμένων, τις οποίες οι ηλικιωμένοι μοιράζονται σήμερα με τα άτομα με αναπηρίες, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Ζητούμε, συνέχισε, την εφαρμογή σχεδίου επιδότησης του κόστους φροντίδας παιδιών και βρεφών για οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την αναγνώριση των τρίτεκνων οικογενειών ως πολυτέκνων, τη στήριξη των μονογονιών, την αύξηση της περιόδου άδειας μητρότητας, καθώς και την εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας. 

«Διεκδικούμε άμεση εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ και δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας με αφετηρία τις ανάγκες που η κάθε αναπηρία δημιουργεί», σημείωσε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτούσια η ομιλία του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Φακοντή:

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021 είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός για τον οποίο τοποθετούμε από το επίσημο βήμα της Βουλής. Θα ήθελα πραγματικά, η τοποθέτηση μου να ήταν εντελώς διαφορετική, αλλά δυστυχώς,η νεοφιλελεύθερη συνταγή στη διαμόρφωση και του φετινού προϋπολογισμού, το μεγάλο έλλειμα κοινωνικής πολιτικής και η απουσία αναπτυξιακής πνοής δεν μου το επιτρέπουν.
 
Από τη μία τα σκάνδαλα, η διαφθορά και η θεσμική διαπλοκή που έχουν εκτοξευτεί επί διακυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη – Συναγερμού· οι συνδιαλλαγές της κυβέρνησης προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων ημετέρων [όπως ο αποχαρακτηρισμός του τεμαχίου της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου από αρχαίο μνημείο Β’ Πίνακα και το θάψιμο της πολιτιστικής κληρονομιάς]· οι αδυναμίες και τα προβλήματα που υπόβοσκαν στην κυπριακή οικονομία και καλύπτονταν από το επικοινωνιακό τέχνασμα του success story της κυβέρνησης Αναστασιάδη, τα οποία αναδείχθηκαν με την πανδημία του κορωνοϊού· η κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία του τόπου που κουβαλά ακόμη στις πλάτες της την κληρονομιά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν από το 2013 και τις επιπτώσεις αυτών να πλήττουν δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα· οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές και η έλλειψη πολιτικής βούλησης των κυβερνώντων να εγκύψουν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορες ομάδες του πληθυσμού. Από την άλλη, η απαράδεχτα χαμηλή υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού (39%) αφού τα λιγοστά αναπτυξιακά έργα μένουν στα χαρτιά, όπως π.χ. ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, ο δρόμος αεροδρομίου – Πέγειας, η μαρίνα Πάφου, η αίθουσα αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Πάφου κ.α. Όλα αυτά προδιαγράφουν ένα ακόμα πιο αβέβαιο και δύσκολο μέλλον για τον τόπο και τους συμπολίτες μας που ήδη βιώνουν στο πετσί τους την κοινωνική ανασφάλεια, τη φτώχεια και τις ανισότητες.
 
Κύριε πρόεδρε,
 
Η πανδημία ανέδειξε με έντονο τρόπο τις δομικές αδυναμίες του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που εφαρμόζει εδώ και 8 χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνεχίζουν να πιέζονται ασφυκτικά και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και να καλύψουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τη στιγμή που τα εισοδήματα τους μειώθηκαν δραστικά.
 
Η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 10,5% και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η Κύπρος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Μεγαλύτερο είναι ακόμη το πρόβλημα στους νέους, τη γενιά που θα ζήσει τα χειρότερα απ’ όλες τις προηγούμενες.
 
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοεργοδοτούμενοι, η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, ασφυκτιούν. Μετά την απόφαση των κυβερνώντων για κατάργηση της αργίας της Κυριακής για χιλιάδες εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, κάτι που οδήγησε στο κλείσιμο εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έρχονται να προστεθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία. Η απουσία ουσιαστικών μέτρων μακράς πνοής, αλλά και οι λανθασμένες και αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της κυβέρνηση οδηγούν πολλές επιχειρήσεις στην πτώχευση. Στην Πάφο όπως και σε άλλες επαρχίες πολλές ΜμΕ δεν θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν. 
 
Τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν για στήριξη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας, τα οποία διαμορφώθηκαν μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τις παρεμβάσεις του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκύπτουν. Δεν μπορούν, όμως, να απορροφήσουν τους κραδασμούς και να αντιμετωπίσουν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.
 
Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση των σχεδίων αυτών είναι επιβεβλημένη καθώς οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι και θα είναι οδυνηρές για τους εργαζόμενους, τους άνεργους του αυτοεργοδοτούμενους και τις ΜμΕ. Μια μεγάλη ομάδα πολιτών που εξάντλησαν το ανεργιακό τους επίδομα από τον Ιούλιο του 2020 και μετά, δυστυχώς, δεν καλύπτονται από κανένα ειδικό σχέδιο με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα όρια της δυσπραγίας. 
 
Ως ΑΚΕΛ ζητούμε την προώθηση ειδικού έκτακτου σχεδίου για κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων που δεν είναι δικαιούχοι σε οποιοδήποτε επίδομα. Για 5 και πλέον μήνες οι άνθρωποι αυτοί είναι χωρίς εισοδήματα και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Επίσης, ζητούμε την εκπόνηση ενός συνολικού και δραστικού σχεδίου στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων και των επιχειρήσεων των συνταξιούχων αυτοτελώς εργαζομένων και των συνταξιούχων ιδιοκτητών επιχειρήσεων, το οποίο να καλύπτει τουλάχιστον τις λειτουργικές δαπάνες. Ζητούμε να δοθεί λύση στα ζητήματα των ενοικίων και των τραπεζικών δόσεων που πνίγουν επιχειρηματίες και νοικοκυριά και να στηριχθούν οικονομικά οι οικογένειες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν. Ζητούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να εμποδίζει την εφαρμογή των νομοθεσιών που ψήφισε η Βουλή για προστασία των ευάλωτων ομάδων από εξώσεις και εκποιήσεις. Ζητούμε με πρόταση νόμου να δοθεί ξανά το ανθρώπινο δικαίωμα στους δανειολήπτες να προσφεύγουν στα δικαστήρια εναντίον των τραπεζών και τερματισμό των εκποιήσεων μέχρι την απόφαση από το δικαστήριο.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Κύριε πρόεδρε,
 
Η υπόσκαψη της σταθερής μισθωτής απασχόλησης έχει ενταθεί και έχει προωθηθεί η φθηνή, ευέλικτη και απροστάτευτη εργασία με δυσμενέστερους όρους εργασίας και χαμηλότερες αμοιβές. Οι κυβερνώντες αντικατέστησαν τη μόνιμη και σταθερή εργασία με την αγορά υπηρεσιών και την ψευδοαυτοαπασχόληση. Το 1/3 των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι έκτακτοι ή/ και με συμβόλαια.
 
Για το ΑΚΕΛ είναι αναγκαία -όσο ποτέ άλλοτε- η νομοθετική ρύθμιση για υιοθέτηση μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού κατ’ επάγγελμα, καθώς και για ελάχιστους όρους απασχόλησης, εκεί και όπου οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Η θέση των κυβερνώντων ότι ο κατώτατος μισθός θα ρυθμιστεί όταν η ανεργία στην Κύπρο θα είναι κάτω του 5%, είναι εντελώς λανθασμένη και παραπέμπει στη λαϊκή ρήση: «απόν θέλει να πα στο μύλο 10 μέρες κοσκινίζει».
 
Καλούμε την κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε να διασφαλιστεί η παραχώρηση του 13ου μισθού σε όσους εργαζόμενους τον λάμβαναν το προηγούμενο έτος.
 
Στο κεφαλαιώδες ζήτημα της αντιμετώπισης της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, το ΑΚΕΛ κατέθεσε προτάσεις νόμου για νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης όλων των εργοδοτών να εφαρμόζουν τη συμφωνημένη συλλογική σύμβαση του κλάδου τους, καθώς και για καθορισμό των χαρακτηριστικών της μισθωτής απασχόλησης με στόχο ν΄ αναχαιτίσουμε το φαινόμενο της υπόκρυψης της πραγματικής σχέσης εργοδότη εργοδοτουμένου.
 
Κύριε πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Μια άλλη μεγάλη ομάδα του πληθυσμού που παλεύει για να τα βγάλει πέρα είναι οι συνταξιούχοι. Είναι οι άνθρωποι που μας έφεραν στη ζωή, οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι παλαίμαχοι της ζωής, οι βετεράνοι αγωνιστές του μεροκάματου, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και να απολαύσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
 
Ως ΑΚΕΛ παλεύουμε εδώ και μερικά χρόνια για αύξηση των χαμηλών συντάξεων, ώστε κανένας συνταξιούχος να μην έχει εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, διασφαλίζοντας μια αξιοπρεπή σύνταξη και διαβίωση για όλους. Διεκδικούμε ελάχιστη εθνική σύνταξη, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου, η οποία θ΄ ανέρχεται στα €800 για μονήρη άτομο και στα €1,200 για ζευγάρι συνταξιούχων. Ευελπιστούμε ότι η έντονη πίεση που ασκούμε, αλλά και η ωρίμανση του στόχου αυτού θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι με ικανοποίηση που ακούσαμε σήμερα από το βήμα της Βουλής και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα να τοποθετούνται θετικά.
 
Ζητούμε, επίσης, την κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους. [Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε η κατάργηση αυτή σε πρώτη φάση να καλύψει όσους λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη, όσους εργάζονται σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα και όσους συνεισέφεραν για πέραν των 40 χρόνων στο ΤΚΑ. Σ’ ένα δεύτερο στάδιο να επεκταθεί και να καλύψει όλους τους συνταξιούχους που λαμβάνουν πρόωρα τη σύνταξη τους].
 
Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων, στην ενθάρρυνση της πρόωρης αφυπηρέτησης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας.
 
Διεκδικούμε, επίσης, την ίση αντιμετώπιση όλων των χήρων αντρών για παραχώρηση σύνταξης χηρείας σε όλους τους δικαιούχους χωρίς ημερολογιακούς αποκλεισμούς. Χήρος είναι κάποιος που έχασε τη σύζυγο του ανεξαρτήτως του πότε και όχι αυτός που έχασε τη σύζυγο του από την 1 του Γενάρη του 2018 και μετά.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητές Συναδέλφισσες, Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Ο καθρέφτης της επιτυχίας ή αποτυχίας μιας κυβέρνησης είναι η ύπαρξη ενός κράτους πρόνοιας. Δυστυχώς, στην Κύπρο βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη δημιουργία ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους. Ενδεικτικό της κατάστασης που φανερώνει τη «γύμνια» μας, το «τρύπιο» κοινωνικό κράτος είναι τα τραγικά συμβάντα θανάτων και κακοποίησης παιδιών και ενηλίκων. Ακόμα και το τελευταίο περιστατικό της σύλληψης 35χρονης γυναίκας επειδή άφησε μόνα στο σπίτι τα 3 ανήλικα παιδιά της για να πάει στο μεροκάματο, προκαλεί συγκλονισμό και επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής που αντιμετωπίζει ο τόπος.
 
Οι δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας καταγράφουν σημαντική μείωση σε σχέση με το 2020, και υπολείπονται €70εκ σε σύγκριση με το 2013, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2019 καταδεικνύουν ότι στην Κύπρο το ποσοστό φτώχειας (22,3%) εξακολουθεί να παραμένει πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ·την ώρα, κ. Μαυρίδη, που ο Άγιος Βασίλης ήρθε για τους λίγους και όχι για τους πολλούς·την ώρα που κάποιοι πεινάνε και κάποιοι άλλοι το γλεντάνε (δέστε χρυσά διαβατήρια) ·την ώρα που τα φαινόμενα αστέγων πολλαπλασιάζονται· την ώρα που ανθρώπινες ζωές χάνονται ή αφήνονται στην μοίρα τους λόγω απουσίας δομών και της αδυναμίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας να παρέχουν την απαιτούμενη στήριξη στους συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη· την ώρα που τα ΑμεΑ και ειδικότερα τα παιδιά με μέτρια αναπηρία στερούνται της αναγκαίας στήριξης της κυβέρνησης.
 
Εδώ και χρόνια ακούμε για εκσυγχρονισμό των ΥΚΕ και εκσυγχρονισμό δεν βλέπουμε! Η αναδιοργάνωση των ΥΚΕ πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Ήδη μας ξεπέρασε ο χρόνος και οι ανάγκες της κοινωνίας! Η καθυστέρηση που παρατηρείται έχει τραγικά αποτελέσματα, όπως το τραγικό περιστατικό με το θάνατο του 15χρονου Στυλιανού, το περιστατικό κακοποίησης 19μηνου παιδιού πριν από μερικού μήνες, οι θάνατοι ατόμων που ήταν υπό την επίβλεψη των ΥΚΕ, η μαζική επιμόλυνση των ηλικιωμένων στις στέγες ηλικιωμένων από τον Covid 19, καθώς και άλλες ανθρώπινες τραγωδίες που δυστυχώς δεν εντοπίζονται από τις κρατικές υπηρεσίες, αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα της δογματικής κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και την ανεπάρκεια του σημερινού κοινωνικού κράτους.
 
Το ΑΚΕΛ διαφωνεί έντονα με την προτεινόμενη αναδιοργάνωση των ΥΚΕ που θέλει το κράτος να είναι απλός διαμεσολαβητής σ΄ αυτό το νευραλγικής σημασίας τομέα. Ως εκ τούτου, συμβάλλοντας δημιουργικά, δώσαμε εδώ και ένα χρόνο στη δημοσιότητα τις προτάσεις μας για την αναδιοργάνωση των ΥΚΕ, προτάσεις που στηρίζουν την πραγματική αναβάθμιση τους και όχι τη διάλυση τους.
 
Κατ’ επανάληψη έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις ώστε το ΕΕΕ, μια νομοθεσία η οποία κτίστηκε με τρόπο που παραγνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη, να καταστεί ένα πραγματικό δίκτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
 
Η ανεπάρκεια του κοινωνικού κράτους και η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού και μέτρων στήριξης επηρεάζει αρνητικά και τα άτομα με αναπηρίες,
τα οποία οδηγούνται στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το κίνημα των αναπήρων δίκαια διαμαρτύρεται πως δεν εισακούονται οι κραυγές απόγνωσης τους, καθώς η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε ουσιαστικά μέτρα για τη διασφάλιση της ζωής τους με αξιοπρέπεια και χωρίς διακρίσεις, ενώ παιδιά και οικογένειες αφήνονται χωρίς τη στήριξη της κοινωνικής πρόνοιας. Η Κύπρος βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος σε παροχές για τα ΑμεΑ, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, ενώ συνεχίζει να κωλυσιεργεί στην υιοθέτηση και εφαρμογή της Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.
 
Ως ΑΚΕΛ πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Γι’ αυτό και διεκδικούμε τον επανασχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, ώστε να δημιουργηθεί ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας, να λειτουργήσουν δομές παιδικής προστασίας και μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, με τη συμβολή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ζητούμε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις στέγες ηλικιωμένων, τις οποίες οι ηλικιωμένοι μοιράζονται σήμερα με τα άτομα με αναπηρίες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ζητούμε την εφαρμογή σχεδίου επιδότησης του κόστους φροντίδας παιδιών και βρεφών για οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την αναγνώριση των τρίτεκνων οικογενειών ως πολυτέκνων, τη στήριξη των μονογονιών, την αύξηση της περιόδου άδειας μητρότητας, καθώς και την εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας. Διεκδικούμε άμεση εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ και δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας με αφετηρία τις ανάγκες που η κάθε αναπηρία δημιουργεί. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Κύριε πρόεδρε,
Αγαπητές Συναδέλφισσες, Αγαπητοί συνάδελφοι,
 
Ο λαός μας κάτω από το βάρος της βρομιάς που αναδύεται από τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την άρνηση ελέγχου, κάτω από το βάρος της συμπίεσης των μισθών, την απουσία κράτους πρόνοιας, την πτώχευση μεγάλου αριθμού ΜμΕ και την ανυπαρξία έργων ανάπτυξης από την κυβέρνηση Αναστασιάδη -ΔΗΣΥ αντιδρά και φωνάζει στεντόρεια. Φτάνει πια! Ως εδώ και μη παρέκει! Δεν πάει άλλο!
 
Το ΑΚΕΛ ως αναπόσπαστο μέρος του λαού απαιτεί κάθαρση, διαφάνεια και καθαρότητα. Αγωνίζεται και διεκδικεί ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης όπου ο παραγόμενος πλούτος θα διοχετεύεται στους πολλούς και όχι στους λίγους και προνομιούχους. Μακριά από φαινόμενα «αρπαχτής», «χρυσών διαβατηρίων» και εξυπηρέτησης ημετέρων. Με αναπτυξιακά έργα που να εκτελούνται και όχι που να μένουν στα χαρτιά. 
 
Για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που θα έχει στην προσοχή του τον απλό άνθρωπο και τις ανάγκες του. Για μια Κύπρο που να γεννά ελπίδα, οικονομική αναγέννηση, ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και ένα κράτος δικαίου για το λαό μας.

Καλές Γιορτές σε όλους
Σας ευχαριστώ