Φθηνά καύσιμα αγοράζει η ΑΗΚ - Έρχονται μειώσεις σε λογαριασμούς;

Τι απαντά στην Brief η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ

Στο έπακρο φαίνεται πως αξιοποιεί η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) τις χαμηλές τιμές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, προβαίνοντας σε αγορές φθηνών φορτίων, με στόχο να αξιοποιήσει πλήρως τους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτει.

Ήδη έχει αγοράσει δύο φορτία μαζούτ 30.000 μετρικών τόνων το κάθε ένα, καθώς και στην αγορά φορτίου πετρελαίου 24.000 τόνων, ενώ προχώρησε και στην προαγορά μαζούτ 90.000 μετρικών τόνων.

Με βάση τούτα, εύλογα διερωτάται κανείς πότε και πως οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από τις κινήσεις αυτές της ΑΗΚ; Προς απάντηση τούτου, καθώς και για να διαπιστώσει πως η Αρχή αξιοποιεί τα ιστορικά χαμηλά στις τιμές του πετρελαίου, η Brief επικοινώνησε με την Εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού, Χριστίνα Παπαδούλου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε η κα Παπαδοπούλου, «η τιμή όλων φορτίων που παραλήφθηκαν την τελευταία περίοδο -τρεις τελευταίες εβδομάδες περίπου- ήταν με τις επικρατούσες χαμηλές τιμές της διεθνούς αγοράς. Παράλληλα όλοι οι αποθηκευτικοί χώροι που διαθέτει ο Οργανισμός αξιοποιούνται πλήρως και στόχος είναι να γεμίσουν εντελώς», είπε.

Ερωτηθείσα για την δυναμικότητα των αποθηκευτικών χώρων της ΑΗΚ, η κα Παπαδοπούλου δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβή αριθμό, αρκούμενη στο να αναφέρει πως «παραλάβαμε ήδη φορτία μαζούτ, 30.000 μετρικών τόνων το καθένα, όπως επίσης και ένα φορτίο με πετρέλαιο 24.000 τόνων, ενώ αναμένουμε ακόμη ένα τέτοιο φορτίο σε δύο εβδομάδες, περίπου».

«Όλα τα προαναφερθέντα φορτία αγοράστηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές και το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η ΑΗΚ εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις επικρατούσες συνθήκες και επαναλαμβάνω στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση όλων των αποθηκευτικών μας χώρων», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε η κα Παπαδοπούλου, η Αρχή προχώρησε και στην προαγορά μαζούτ 90.000 μετρικών τόνων, με προθεσμιακό συμβόλαιο, σημειώνοντας πως το φορτίο αυτό όταν παραληφθεί θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ είπε πως ο Οργανισμός θα συνεχίσει αυτή την τακτική, στην βάση πάντα γνωμοδοτήσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τονίζοντας, ακόμη, ότι η διαδικασία προαγοράς καυσίμων δεν είναι απλή.

«Είναι μία πολύπλοκη και πολυσύνθετη διαδικασία, η οποία εμπεριέχει και μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο. Πέραν τούτου, επειδή η ΑΗΚ είναι δημόσιος Οργανισμός και διαχειρίζεται στην ουσία δημόσιο χρήμα, ό,τι κάνει το κάνει με σύνεση και μελέτη, με την συμβολή εξωτερικού συμβούλου, και πάντα στα πλαίσια των νομοθεσιών», εξήγησε περαιτέρω.

Στόχος μας, επεσήμανε, είναι να ελαχιστοποιήσουμε το επιχειρηματικό ρίσκο, γιατί, όπως είπε, «μπορεί σήμερα να αγοράσεις ένα φορτίο σε χ τιμή και αύριο ή σε μερικές μέρες η τιμή αυτή να μειωθεί πάρα πολύ». 

Όλες αυτές οι κινήσεις της ΑΗΚ, τόνισε η κα Παπαδοπούλου, στοχεύουν στην διασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους για τους πελάτες της Αρχής.

Κληθείσα να πει πότε οι καταναλωτές θα νιώσουν οι καταναλωτές τα οφέλη αυτών κινήσεων και εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, η κα Παπαδοπούλου είπε πως στο προσεχές διάστημα η μείωση θα διαφανεί και στους λογαριασμούς.

>>> Διαβάστε ακόμη: Ψήφιση σημαντικών Νομοσχεδίων για την οικονομία ζητά η Κυβέρνηση <<<

Υπενθύμισε, δε, πως, μετά από προτροπή του κράτους και απόφαση της ΡΑΕΚ, για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι μειωμένοι κατά 10%, προσθέτοντας πως αναλόγως των δεδομένων θα γίνονται και σχετικές ανακοινώσεις.

Πέραν τούτου, υπογράμμισε, «η ΑΗΚ στέκεται πάντα δίπλα στην κοινωνία με όλες της τις δυνάμεις και στο μέτρο του δυνατού κάνει διευκολύνσεις αποπληρωμής, με στόχο πάντοτε κανένα νοικοκυριό, κυρίως, να μην μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα».

Ερωτηθείσα εάν υπήρξε αύξηση των καταναλωτών της ΑΗΚ που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η κα Παπαδοπούλου απάντησε καταφατικά.

«Η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και πάντα με κοινωνική ευαισθησία, με στόχο από την μία οι καταναλωτές να μην μείνουν χωρίς ρεύμα και από την άλλη να μην συσσωρεύονται οφειλές και να μπορεί ο κόσμος να τις αποπληρώσει, έστω και με δόσεις», κατέληξε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ.

Τρόποι εξυπηρέτησης πελατών
Υπενθυμίζεται, πάντως, πως σε συνέχεια της απόφασης της Πολιτείας για παράταση των περιοριστικών μέτρων, που έχουν στόχο την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο, η ΑΗΚ ενημερώνει πως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών (ΚΕΠ) θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν το κοινό, είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά, μέχρι και την 30η Απριλίου 2020.

Στο διάστημα αυτό, οι Λειτουργοί Εξυπηρέτησης Πελατών της ΑΗΚ θα βρίσκονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών (ΚΕΠ) και θα εξυπηρετούν τους πελάτες. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας, οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι αριθμοί τηλεομοιότυπου (φαξ) των Περιφερειακών Γραφείων Προμήθειας είναι τα ακόλουθα:

Λευκωσία

 • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22202000 / 22202241 / 22202236
 • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]
 • Αριθμός φαξ: 22202388

Κακοπετριά

 • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22922417 / 22923197
 • Αριθμός φαξ: 22923322

Λεμεσός

 • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 25205000 / 25205183 / 25205246 / 25205284
 • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]
 • Αριθμοί φαξ: 25205249 και 25205289

Λάρνακα

 • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24204000 / 24204232 / 24204238
 • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]
 • Αριθμός φαξ: 24204283

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Παραλίμνι

 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23821277
 • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]
 • Αριθμός φαξ: 23829278

Πάφος

 • Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26206000 / 26206192 / 26206248
 • Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]
 • Αριθμός φαξ: 26206220
Μάριος Αδάμου
 
22485