Γεωργίου(ΔΗΣΥ): Η θεσμική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με εκβιασμούς

«Επιτέλους ας δώσουμε ελπίδα στην κοινωνία. Να την ανορθώσουμε με αισιόδοξα μηνύματα», τόνισε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ

Το μήνυμα πως, «η αντιμετώπιση της κοινωνικής και θεσμικής κρίσης που παρατηρείται σήμερα δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικούς εκβιασμούς» και «δεν επιδιώκεται με αποσταθεροποίηση της χώρας», έστειλε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα ο κ. Γεωργίου τόνισε πως «επιτέλους ας δώσουμε ελπίδα στην κοινωνία. Να την ανορθώσουμε με αισιόδοξα μηνύματα. Ότι σοβαρευτήκαμε. Ότι αλλάξαμε τις προτεραιότητες μας, ότι αποβάλαμε τις προσωπικές και κομματικές μας ατζέντες ιεραρχώντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας την οποία κινδυνεύουμε να χάσουμε», υπογράμμισε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτούσια η ομιλία του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Γιώργου Γεωργίου:

Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κυρίοι Συνάδελφοι
 
Η σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2021 γίνεται κάτω από τις πιο πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που ζήσαμε ποτέ για την οικονομία και την υγειονομική εικόνα της Χώρας μας λόγω της νόσου COVID-19.

Σ’ αυτή λοιπόν την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Χώρα μας σε καιρό πανδημίας, αντί να υπάρξει αλληλεγγύη για αντιμετώπιση και επιμερισμό των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, για να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή μας πολιτική, την κοινωνική μας δικαιοσύνη και την βιώσιμη ανάπτυξη, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που όχι για δημοσιονομικούς, επιζητούν την ασύμμετρη οικονομική καταστροφή της Χώρας, επιζητούν πολιτική κρίση η οποία θα προκύψει σε περίπτωση καταψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Ομιλίες ισοπεδωτικής αντιπολίτευσης και αναφορές γεμάτες ειρωνεία, κακόπιστη κριτική χωρίς επιχειρήματα, χωρίς προτάσεις, μόνο εμπάθειες και έντονες προσωπικές επιθέσεις στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς του.

Όπως παραλάβαμε μια οικονομία σε βαθιά ύφεση και καμένη γη το 2013, όπως παραλάβαμε ένα υπέρογκο δημόσιο έλλειμα που υπερέβαινε το ένα δισεκατομμύριο το χρόνο και το 2019-2020 είχαμε πλεόνασμα ένα δισεκατομμύριο, που ήταν το «μάννα» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως παραλάβαμε την ανεργία στο 16,5 ℅ και σήμερα με αυτές της συνθήκες είναι στο 8℅, όπως παραλάβαμε τραπεζικό σύστημα υπό κατάρρευση και σήμερα έχει σταθεροποιηθεί και εξυγιανθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως παραλάβαμε μια οικονομία υποβαθμισμένη και αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και σήμερα είμαστε στην επενδυτική βαθμίδα και απολαμβάνουμε άνετη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, έτσι και τώρα, θα αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα. Θα τα καταφέρουμε. Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε τους εαυτούς μας, στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η Χώρα μας, να διολισθαίνουν στην περιδίνηση του λαϊκισμού και του χάους.

Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
 
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για το οποίο πρωτίστως θα αναφερθώ, κατευθυντήριος στόχος για το 2020-2021 είναι η ανάπτυξη ενός κράτους δικαίου, με την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης, την αρτιότερη και ταχύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τη διαφύλαξη και σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Στην παροχή ψηλής ποιότητας υπηρεσιών, στη διασφάλιση της έννομης προστασίας, τη σχεδίαση και εφαρμογή της σωφρονιστικής πολιτικής και την προαγωγή της διαφάνειας σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, με τον ενεργό έλεγχο των πολιτών. Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας χαράσσει πολιτική μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας του με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. 
 
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
 
Στρατηγική επιδίωξη είναι η ολιστική μεταρρύθμιση του τομέα της δικαιοσύνης. Ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο πρόγραμμα θεμελιωδών διαρθρωτικών αλλαγών του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Σ’ αυτή την επιδίωξη εντάσσεται η δέσμη νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, μεταξύ άλλων, για την αναδιάρθρωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τη θέσπιση διαδικασιών ελέγχου, τη λειτουργία ξεχωριστού εφετείου και τη διεύρυνση του Δικαστικού Συμβουλίου με δικηγόρους και δικαστές από όλες τις βαθμίδες. 

Τα νομοσχέδια αυτά συζητήθηκαν στην Επιτροπή Νομικών σήμερα ενώπιον της σε ad hoc επιτροπής υπό την προεδρία της Υπουργού Δικαιοσύνης, που συστάθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό και σύντομα θα τεθούν εκ νέου ενώπιον της Βουλής για ψήφιση.

Μεγάλες τομές στη δομή της Δικαιοσύνης αποτέλεσαν επίσης η δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, καθώς και η δημιουργία ξεχωριστού Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας. Ιδιαίτερα για το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας θα ήθελα να επισημάνω ότι πρόκειται για το σημαντικότερο, ίσως , εργαλείο της Δημοκρατίας για την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής, για την εφαρμογή της οποίας ψηφίσαμε πρόσφατα τέσσερα νομοσχέδια που εξετάστηκαν από την Επιτροπή Νομικών κατά τρόπο αποτελεσματικό και με πλήρη συμμόρφωση στους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες που διέπουν την εξέταση αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τον πολύ μεγάλο όγκο υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του, αλλά και αυτών που αναμένεται να καταχωρηθούν στο επόμενο διάστημα ενισχύσαμε περαιτέρω το Δικαστήριο με πέντε πρόσθετους δικαστές ήτοι συνολικά 10 ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται με επάρκεια και ταχύτητα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πέραν των πιο πάνω θέσεων, είναι ενώπιον της Επιτροπής Νομικών δύο σημαντικά νομοσχέδια, τα οποία θα εισαγάγουν μια καινοτομία στην αστική δικαιοδοσία, η οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα καθυστερήσεων.

Πρόκειται για τα νομοσχέδια που προβλέπουν την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, το οποίο θα αναλάβει, με συντρέχουσα με τα Επαρχιακά Δικαστήρια δικαιοδοσία, την εκδίκαση με ταχείες διαδικασίες, εμπορικών διάφορων και ναυτικών υποθέσεων, μεγάλου ύψους επίδικής διαφοράς (άνω των δυο εκατομμυρίων ευρώ). Η δημιουργία των εν λόγω Δικαστηρίων, πέραν της επίδρασης στην απονομή τη Δικαιοσύνης, αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρου παροχής ποιοτικών υπηρεσιών , αλλά και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η συζήτηση των Νομοσχέδιων αυτών ομόφωνα αποφασίστηκε να ξεκινήσει αμέσως μετά την έγκριση της δέσμης Νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού μας συστήματος.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, ως επιπρόσθετο βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης του υφιστάμενου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της εκδίκασης των υποθέσεων.

Αδήριτη ανάγκη αποτελεί και η αναβάθμιση του τομέα της Δικαιοσύνης με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, όπως αυτές απαντώνται στα Δικαστήρια των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Νομικών τον περασμένο Απρίλη και εν μέσω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στο χώρο της Δικαιοσύνης προωθήσαμε και εφαρμόζεται, από τον ερχόμενο Γενάρη σε πρώτη φάση, ως ενδιάμεσος σταθμός, την ηλεκτρονική καταχώρηση δικογράφων στα Δικαστήρια. Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος στη Δικαιοσύνη, έργο το οποίο έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.
 
Η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα για την απονομή της δικαιοσύνης ήταν και η ψήφιση των δύο νομοσχεδίων που προνοούν τη δημιουργία, διά νόμου, Σχολής Δικαστών που θεσμοθετούν την υποχρέωση παρακολούθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων από τους Δικαστές. Η δημιουργία της Σχολής Δικαστών θεωρείται ουσιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας της δικαιοσύνης.
 
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Είμαι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ελέγχου από το 2001 και διετέλεσα Πρόεδρος της για δέκα χρόνια. Ένα είναι το συμπέρασμα μου. Στην Κύπρο, η πρόληψη και η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αποδοκιμασία και απαξίωση φθοροποιών φαινομένων στη δημόσια ζωή, γίνεται κατά κανόνα με κηρύγματα ηθικολογίας και γενικόλογες ρητορείες που συνήθως συνιστούν υποκριτικές υπεκφυγές. Οι ρητορείες αυτές βρίσκονται σε έξαρση διαχρονικά, όταν ένα σκάνδαλο είναι επίκαιρο, το οποίο όλοι θέλουν να αξιοποιήσουν όχι για την ολιστική αντιμετώπιση και πάταξη.
 
Είμαστε έτοιμοι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να συγκρουστούμε ολομέτωπα με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη σήψη στη δημόσια ζωή; Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που νέμεται ασύδοτα τη θέση του σε βάρος των συμφερόντων του λαού; Είμαστε έτοιμοι να καθιερώσουμε νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις που θα εγκαθιδρύσουν τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και αδιαπέραστους αμυντικούς μηχανισμούς απέναντι σε επίδοξα τρωκτικά του δημόσιου χρήματος;

Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και διορισμού των μελών της ΕΔΥ, της ΕΕΥ του Εφοριακού Συμβουλίου, της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών; του τρόπου διορισμού του Προέδρου και των μελών των Δ.Σ των Ημικρατικών Οργανισμών;

Δεν είμαστε έτοιμοι. Να το ομολογήσουμε. Γιατί; Γιατί το κάθε πολιτικό κόμμα ευελπιστεί να πάρει εξουσία , θέλει το «μερτικό» του από το πολιτικό σύστημα. Άλλωστε γι’ αυτό το «μερτικό» έγιναν και δημόσιες δηλώσεις από πολιτικούς αρχηγούς. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που η κοινωνία των πολιτών μας απαξιώνει συνεχώς.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που οι πολίτες είναι θυμωμένοι, αγανακτισμένοι, οργισμένοι. Και θυμώνουν, αγανακτούν και οργίζονται περισσότερο όταν το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό, τα πολιτικά κόμματα και τα πολιτικά πρόσωπα επιχειρούν να αποποιηθούν ευθύνες, για φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής.

Η κατάπτωση του πολιτικού ήθους, η πτώχευση αρχών και αξιών, η διαπλοκή και διαφθορά στη δημόσια ζωή δεν είναι έργο εξωγήινων. Είναι έργο του πολιτικού συστήματος. Και για να υπάρξει η αναγκαία κάθαρση και αναγέννηση, είναι αναγκαία μια γενναιόψυχη αυτοκριτική χωρίς ευθυνοφοβία. Χωρίς ασφαλώς ισοπεδώσεις, που τείνουν να συγκαλύψουν ενόχους και ενοχές.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Γιατί η ισοπέδωση υπευθύνων και ευθυνών, η εξίσωση και η εξομοίωση ενόχων και αθώων, εξυπηρετεί τους ενόχους και τους διευκολύνει στη συνέχιση του φθοροποιού τους έργου.

Θα πρέπει ακόμα η αυτοκριτική να επεκταθεί και στις συμπεριφορές των τελευταίων δεκαετιών. Στο κυνήγι του εύκολου κέρδους, του ακραίου ατομικισμού, της απληστίας, της επιδειξιομανίας, της ασυλλόγιστης ψηφοθηρικής διόγκωσης του δημόσιου τομέα, της αλόγιστης συμπεριφοράς μικρομεγαλισμού των Κυπριακών Τραπεζών που τον ζήσαμε μέχρι την κατάρρευση τους το 2013.

Σε καμία περίπτωση η ευθύνη για την απαξίωση της πολιτικής ως χρήσιμης διαδικασίας προορισμένης να επιδιώκει το «κοινό καλό», δεν βαραίνει την Κοινωνία.

Η αντιμετώπιση της κοινωνικής και θεσμικής κρίσης που παρατηρείται σήμερα δεν αντιμετωπίζεται με πολιτικούς εκβιασμούς. Δεν επιδιώκεται με αποσταθεροποίηση της χώρας.

Είμαστε λοιπόν όλοι μάγκες;

Με ομόφωνο ψήφισμα μας, να καλέσουμε την Ελεγκτική Υπηρεσία να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο με ένα μοναδικό λόγο προσφυγής. «Δικαιούται ή όχι να πάρει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων για έλεγχο, όταν για τους φακέλους αυτούς βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία στην Ερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε από το Γενικό Εισαγγελέα; 

Την απάντηση δεν θα την δώσουν η Επιτροπή Νομικών στην οποία παραπέμφθηκε το θέμα από την ολομέλεια, δεν θα την δώσουν οι συζητήσεις στα ΜΜΕ και Κοινωνικής Δικτύωσης. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Στην Δημοκρατία υπάρχουν λύσεις.

Επιτέλους ας δώσουμε ελπίδα στην κοινωνία. Να την ανορθώσουμε με αισιόδοξα μηνύματα. Ότι σοβαρευτήκαμε. Ότι αλλάξαμε τις προτεραιότητες μας, ότι αποβάλαμε τις προσωπικές και κομματικές μας ατζέντες ιεραρχώντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας την οποία κινδυνεύουμε να χάσουμε.

Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Είναι η τελευταία μου ομιλία για την συζήτηση των Προϋπολογισμών του Κράτους. Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του 2021.

Για αυτό και δράττομαι της ευκαιρίας αυτής να απαντήσω δημόσια εκ μέρους και των υπολοίπων μελών της Επιτροπής Νομικών στη εργολαβική προσπάθεια κάποιων να αποδομήσουν την κοινοβουλευτική εργασία και να μειώσουν το νομοθετικό έργο που επιτελείται στην Επιτροπή Νομικών, αναφερόμενοι σε κωλυσιεργία και αδυναμία της επιτροπής να εξετάσει έγκαιρά τα ενώπιον της νομοσχέδια.

Με βάση στατιστικά στοιχεία που ετοίμασε η υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Επίτροπων, από το Σεπτέμβρη 2016 μέχρι τον Οκτώβρη του 2020 η Επιτροπή Νομικών συνήλθε σε 196 τακτικές και έκτακτές συνεδριάσεις με φυσική παρουσία εκ των οποίων οι 6 με τηλεδιάσκεψη. Η μόνη κοινοβουλευτική Επιτροπή στα χρονικά της Βουλής με τις περισσότερες συνεδριάσεις σε τέτοια χρονική περίοδο. Σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο κατέθηκαν στην Επιτροπή Νομικών 331 Νομοσχέδια και προτάσεις Νόμου και ψηφίστηκαν από την ολομέλεια 237. Υπολείπονται για εξέταση 94 Νομοσχέδια εκ των οποίων τα πλείστα είχαν κατατεθεί κατά την προηγούμενη Κοινοβουλευτική περίοδο. Ειρήσθω εν παρωδώ την περασμένη βδομάδα από τα 66 Νομοσχέδια που κατατέθηκαν από την Εκτελεστική Εξουσία τα 26 παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή Νομικών.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Αυτό που παρατηρείτε κατά κανόνα είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην επανακατάθεση των Νομοσχεδίων όταν αυτά αποσύρονται από την Εκτελεστική Εξουσία για αναθεώρηση. Περαιτέρω παρατηρείτε με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση η κατάθεση στην Βουλή Νομοσχεδίων προς εναρμόνιση με Ευρωπαϊκές Οδηγίες και ιδιαιτέρα μετά την λήψη από την Δημοκρατία προειδοποιητικών επιστολών επί παραβάσεις, ακόμα δεν και αιτιολογημένης γνώμης με αποτέλεσμα, ασθμαίνοντας να τα καταθέτουν και η Επιτροπή Νομικών επανειλημμένα να βρίσκεται προ τετελεσμένων και προ αχρείαστων διλλημάτων, πρακτικές που δεν τιμούν την Χώρα μας. Την ευθύνη δεν την φέρει η Επιτροπή Νομικών αλλά τα αρμόδια Υπουργεία και η Νομική Υπηρεσία.

Κύριε Πρόεδρε πάρα το γεγονός ότι πρόσφατα τροποποιήσαμε τον κανονισμό της Βουλής θεωρώ πως η νέα Βουλή θα πρέπει να επανεξετάσει τον κανονισμό λειτουργίας της ιδιαιτέρα τον Κοινοβουλευτικών Επίτροπων που αντί να διευκολύνουν προκαλούν δυσλειτουργία στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
 
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε

Καλές Γιορτές , Καλή Νέα Χρόνια.