ΓεΣΥ: Πόσα πρέπει να παίρνουν τελικά οι γιατροί; Άρχισαν αποκοπές

Έγιναν αποκοπές σε γιατρούς για εξετάσεις που δεν δικαιολογούνταν-Πόσα πρέπει να αμείβονται τελικά οι γιατροί του ΓεΣΥ;

Αρκετή συζήτηση έγινε το προηγούμενο διάστημα για τις πολύ ψηλές αμοιβές αριθμού ειδικών γιατρών του ΓεΣΥ κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του. 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην Ελεγκτική Υπηρεσία ο ΟΑΥ, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις με πολύ ψηλές απαιτήσεις.

Διαβάστε σχετικά: ΓεΣΥ: Υπό εξέταση 130 γιατροί-Πήραν έως και €450.000 για 6 μήνες

Π.χ. οφθαλμίατρος απαίτησε ποσό 454.000 ευρώ ενώ άλλος οφθαλμίατρος ποσό 419.000 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση  Γαστρεντερολόγος είχε απαιτήσεις  417.000 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες. καρδιολόγος απαίτησε από το ΟΑΥ για τους 6 πρώτους μήνες ποσό 431.000 ευρώ ενώ δεύτερος καρδιολόγος έφτασε στο ποσό των 407.000 ευρώ. Υπάρχει και τρίτη περίπτωση καρδιολόγου που απαίτησε ποσό 381,000 ευρώ.

Ο ΟΑΥ ξεκίνησε έρευνα για 130 γιατρούς για να διαφανεί το κατά πόσο υπήρξαν καταχρήσεις. Όπως δηλώνει στην Brief ο  ο Αναπληρωτής Διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ήδη έγιναν οι πρώτες αποκοπές σε ποσά που απαίτησαν γιατροί μέχρι τώρα από το ΓεΣΥ. 

‘’Η διερεύνηση των συγκεκριμένων περιπτώσεων συνεχίζεται. Ήδη εξετάστηκαν αρκετές περιπτώσεις και έγιναν αποκοπές από κάποιους γιατρούς ενώ από κάποιους άλλους γιατρούς έχουν ζητηθεί κάποια επιπλέον στοιχεία για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διερεύνηση’’. 

Πότε γίνονται αποκοπές

‘’Όταν η συγκεκριμένη πράξη δεν τεκμηριώνεται, όταν δηλαδή η παθολογική κατάσταση του ασθενή δεν τεκμηριώνει την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, τότε γίνεται αποκοπή αυτού του ποσού’’.

Θυμίζουμε ότι η θέση του ΟΑΥ για τα ψηλά ποσά είναι ότι δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι έγινε κατάχρηση σε όλες τις περιπτώσεις. Ως γνωστό τους πρώτους μήνες είχαμε μόνο 50 ιδιώτες ειδικούς γιατρούς στο ΓεΣΥ και οι ασθενείς πήγαιναν μαζικά σε συγκεκριμένους γιατρούς. Ως εκ τούτου ήταν φυσιολογικό να προκύψουν αυξημένες απαιτήσεις/αμοιβές των γιατρών. Παρ’ όλα αυτά ήδη εντοπίστηκαν κάποιες περιπτώσεις που δεν δικαιολογούνταν οι ανάλογες εξετάσεις και έγιναν αποκοπές από γιατρούς με την έρευνα να συνεχίζεται. 

Διαβάστε επίσης: Πότε και πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές μας στο ΓεΣΥ

Πόσα όμως πρέπει να αμείβονται τελικά οι γιατροί του ΓεΣΥ

Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ 623 Προσωπικοί γιατροί και 1302 Ειδικοί γιατροί ενώ οι δικαιούχοι είναι πάνω από 750.000 χιλιάδες. 

Όπως μας ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΑΥ το μέσο εισόδημα ενός προσωπικού γιατρού και με βάση τους αριθμούς των γιατρών πρέπει είναι περίπου γύρω στις 140.000 ευρώ τον χρόνο. Το εισόδημα ενός προσωπικού γιατρού εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό των ασθενών του. 

Το μέσο εισόδημα ενός ειδικού γιατρού συμπεριλαμβανομένου και της ενδονοσοκομειακής του περίθαλψης θα πρέπει να είναι περίπου 160.000 - 170.000 ευρώ τον χρόνο. Οι ειδικοί γιατροί αμείβονται με βάση τις επισκέψεις, τις πράξεις που γίνονται κτλ. 

Τα ποσά αυτά επηρεάζονται και από τον αριθμό των γιατρών που εντάσσονται συνεχώς στο ΓεΣΥ. 

Το ύψος του προϋπολογισμού 

Ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ για τους πρώτους 7 μήνες εφαρμογής του το 2019 ήταν 350 εκατομμύρια ευρώ ενώ σε μια ολοκληρωμένη χρονιά όπου θα είναι σε εφαρμογή και οι δύο φάσεις του ΓεΣΥ, ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται περίπου στο 1,05 δις για ολόκληρη την χρονιά. 

Οι σπατάλες, τα προβλήματα και τα μέτρα

Όσον αφορά τις διάφορες σπατάλες και τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα, ο ΟΑΥ καθημερινά δίνει ‘’μάχη’’ για να βελτιώνει την κατάσταση. 

Πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα όπως μας αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου όπως π.χ.  διενέργεια έρευνας για γιατρούς όπως προαναφέραμε. 

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

‘’Καθημερινά λαμβάνονται μέτρα για να περιοριστούν οι σπατάλες και τα προβλήματα λειτουργίας του όλου συστήματος. Δίνουμε συνεχώς κατευθυντήριες γραμμές και πρωτόκολλα, καθημερινά ενημερώνουμε με ανακοινώσεις ενώ αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα από το σύστημα. Κάνουμε εκπαίδευση των γιατρών ενώ όπως προανέφερα προχωρήσαμε και σε έρευνα για τις αμοιβές αριθμού γιατρών. 

Τα πράγματα βελτιώνονται καθημερινά και μήνα με μήνα τα πράγματα είναι καλύτερα. Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Αν χρειαστεί να παρθούν επιπλέον μέτρα θα το δούμε.  Μπορεί π.χ. να χρειαστεί να μειώσουμε την τιμή μονάδας που πληρώνονται οι γιατροί εάν υπάρξει μεγάλη και αδικαιολόγητη αύξηση στους όγκους. Αντί 50 ευρώ η μονάδα π.χ. θα παίρνει 45. Το γνώριζαν από την αρχή οι γιατροί ότι είναι υπαρκτό αυτό το σενάριο. Είναι απλά ένα σενάριο, δεν είναι τίποτα δεδομένο. Κάθε μέρα, κάθε μήνα τα πράγματα αλλάζουν διότι το σύστημα ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί. 

Κάναμε πρόβλεψη με βάση ευρωπαικα δεδομένα, βάλαμε και έξτρα όγκους για να έχουμε περιθώριο αλλά δεν εχουμε απεριοριστο προϋπολογισμό για να πληρώνουμε πάντα την ίδια τιμή εάν υπάρξουν αδικαιολόγητοι όγκοι και απαιτήσεις. Πρέπει και ο κόσμος να κάνει σωστή και υπεύθυνη χρήση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ’’.

 

Του Σωτήρη Νικηφόρου
 
9577
Thumbnail

Νέα επιστολή προς την Ελληνική Τράπεζα λόγω τερματισμού των κινητών τραπεζικών μονάδων που εξυπηρετούσαν κοινότητες και κυρίως ηλικιωμένα άτομα, απέστειλε η ΕΚΥΣΥ, εκφράζοντας ξανά τα παράπονα χιλιάδων συνταξιούχων, οι οποίοι «υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία από το κλείσιμο αρκετών υποκαταστημάτων του Συνεργατισμού που πέρασαν στην κατοχή της Ελληνικής».

ad1mobile

Στην ανακοίνωση της ΕΚΥΣΥ αναφέρει ότι η Ελληνική λειτούργησε δύο κινητές τραπεζικές μονάδες που διευκόλυναν και εξυπηρετούσαν τους κατοίκους 30 κοινοτήτων περίπου, οι οποίες όμως τερμάτισαν τη λειτουργία τους πρόσφατα, με αποτέλεσμα την πρόκληση τεράστιας ταλαιπωρίας σε χιλιάδες συνταξιούχους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

ad2mobile

Η ΕΚΥΣΥ ζητεί την επαναφορά των κινητών τραπεζικών μονάδων καθώς και την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στις μικρές κοινότητες. Επίσης, καλεί τη διεύθυνση της τράπεζας να λάβει σοβαρά υπόψη τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων 20 κοινοτήτων της Πάφου και να διατηρήσει σε λειτουργία το κατάστημα της Ελληνικής στο Στρουμπί.
 
Η ΕΚΥΣΥ αναφέρει στην επιστολή της ότι λαμβάνει παράπονα και διαμαρτυρίες από συνταξιούχους των κοινοτήτων Ορούντας, Μιτσερού, Κλήρου, Πέρα Ορεινής, Καμπιά, Καπέδες, Νικητάρι, Βυζακιάς, Αγίας Μαρίνας, Αλάμπρας, Μοσφιλωτής στη επαρχία Λευκωσίας και Παλώδιας, Παραμύθας, Σπιτάλι, Φασούλας της επαρχίας Λεμεσού.

Παράπονα εκφράζονται και από τις κοινότητες Ξυλοφάγου, Λιοπετρίου και άλλες μικρές κοινότητες της Λάρνακας για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται μετά το κλείσιμο πάρα πολλών υποκαταστημάτων των τραπεζών με αποτέλεσμα μεγάλες περιφέρειες, όπως είναι αυτή του Δαλιού με μεγάλες κοινότητες να στοιβάζονται στις ουρές σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας (το μοναδικό που έμεινε ανοικτό) στο Πέρα Χωριό.
 

article 1