Γιατί δεν μειώνουν με Νόμο τα ενοίκια στην Κύπρο; Η εξήγηση

Τι εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στο «Business Hour»/Τι αντιπροτείνει για στήριξη ενοικιαστών

Στα δύο νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής για παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες ακινήτων για εθελοντική μείωση των ενοικίων, αναφέρθηκε σε παρέμβασή της στην εκπομπή «Business Hour by Brief» της DigitalTv η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εξηγώντας, παράλληλα, γιατί δεν είναι δυνατή η μείωση των ενοικίων δια Νόμου.

Όπως εξήγησε η κα Ερωτοκρίτου, «το νομικό σύστημα στην Κύπρο δεν είναι το Ηπειρωτικό Σύστημα που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες». Είναι, συνέχισε, πολύ διαφορετικό το νομικό σύστημα στην Κύπρο απ’ ό,τι είναι σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι «εξ ου και οι χώρες που έχουν το Ηπειρωτικό Σύστημα μπόρεσαν νομοθετικά να επιβάλουν μείωση ενοικίου». 

Όσον αφορά το δικό μας σύστημα, συμπλήρωσε, το οποίο, όπως είπε, βασίζεται στο αγγλοσαξονικό, «δεν μπορούμε να επέμβουμε στην οποιαδήποτε σύμβαση υπάρχει μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή». 

«Δεν μπορεί, δηλαδή, το νομοθετικό σώμα να επέμβει στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι που είναι στην ουσία το έδαφος πάνω στο οποίο εδράζεται η κάθε σύμβαση ενοικίασης μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε ένα ιδιοκτήτη να κάνει κάτι. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε επίσης ένα ενοικιαστή να κάνει κάτι», επεσήμανε. 

Άρα, συμπλήρωσε η κα Ερωτοκρίτου, «επειδή δεν μπορούμε με νόμο να μειώσουμε τα ενοίκια, δεν μπορούμε, δηλαδή, να θεσπίσουμε νόμο που να υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να δώσουν 10%, 20%, 30%, 50% μείωση του ενοικίου κατά την διάρκεια της πανδημίας, έχουμε πει πως τηρώντας τις συνταγματικές διατάξεις, χωρίς να επεμβαίνουμε στη σύμβαση ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, να πάμε να υποστηρίξουμε από μία άλλη οδό που είναι συμβατή με τις συνταγματικές διατάξεις, απευθείας τους ενοικιαστές, μέσω της επιδότησης του ενοικίου». 

«Άρα τηρώντας πάντα το Σύνταγμα μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις νοουμένου ότι όλοι εκπορευόμαστε από την αγωνία μας να κάνουμε κάτι νόμιμο, ηθικό και σωστό, που να πιάσει τόπο άμεσα», τόνισε περαιτέρω.   

Σε ό,τι αφορά τα δύο νομοσχέδια για παροχή κινήτρων με στόχο την εθελοντική μείωση των ενοικίων, η Πρόεδρος της Κ.Ε. Οικονομικών αφού ανέλυσε τις πρόνοιές τους (αναλυτικά ΕΔΩ), και σημειώνοντας πως το Υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει το κόστος των Σχεδίων, υπέδειξε πως «αν ήξερε, παραδείγματος χάριν, ότι αυτό το Σχέδιο θα στοίχιζε 20 ή 30 εκατ. ευρώ, τότε θα μπορούσε το κράτος να διοχετεύσει αυτό το ποσό με έναν πιο κατευθείαν τρόπο προς τους ενοικιαστές».

Κατά την άποψή μας, επανέλαβε, «το Υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να είχε έρθει με ένα πιο στοχευμένο, πιο απλοποιημένο, Σχέδιο για απευθείας στήριξη των ενοικιαστών χωρίς να χρειάζεται να περάσει από την εθελοντική μείωση των ιδιοκτητών».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ερωτηθείσα ποια είναι η θέση του Υπουργείου Οικονομικών για αυτό το ζήτημα, η κα Ερωτοκρίτου ανέφερε πως, «δεν είναι στις σκέψεις του Υπουργείου Οικονομικών η απευθείας επιδότηση του ενοικίου και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορεί να γίνει απευθείας επιδότηση του ενοικίου, όπως έγινε με την απευθείας επιδότηση της εργοδότησης;», διερωτήθηκε περαιτέρω.

Πάντως, η κα Ερωτοκρίτου στην παρέμβασή της ανέφερε πως, η συζήτηση των νομοσχεδίων για την παροχή κινήτρων με στόχο την μείωση ενοικίων, θα συνεχιστεί την Δευτέρα (22/2), ούτως ώστε αυτά να οδηγηθούν άμεσα στην Ολομέλεια για ψήφιση