Η ώρα της γνωμάτευσης για τους αορίστου χρόνου δημ. υπαλλήλους

Πρόταση νόμου για μονιμοποίηση των αορίστου χρόνου κατέθεσε ο Μ. Γιωργάλλας

Επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της μονιμοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου μετά από μια πολύμηνη ανάπαυλα.

Ως γνωστό, το θέμα τέθηκε στο τελευταίο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ τον περασμένο Οκτώβριο και αμέσως μετά μεταφέρθηκε ως μια από τις προτεραιότητες της Συντεχνίας στο Προεδρικό.

Στη συνέχεια, όλες οι πλευρές και κυρίως οι περίπου 4.500 δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, τελούσαν σε αναμονή γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, αφού το κώλυμα που παρουσιαζόταν για να προχωρήσει το ζήτημα προς διευθέτηση αφορούσε τη συνταγματικότητα του ώστε να ρυθμιστεί νομικά.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Το θέμα επανέρχεται με την κατάθεση πρότασης νόμου χθες από τον βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα, ο οποίος προτείνει τροποποίηση όλων των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων από το 1990 έως το 2017 ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου να καταστούν μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τον κ. Γιωργάλλα η ψήφιση της πρότασης νόμου του κρίνεται αναγκαία για σκοπούς εύρυθμης λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας καθώς επίσης και για σκοπούς ίσης/ ομοιόμορφης μεταχείρισης μελών του προσωπικού που ασκούν τα ίδια καθήκοντα, αναλαμβάνουν τις ίδιες ευθύνες και επιτελούν την ίδια εργασία.

Όσον αφορά προβλήματα που δυνατό να προκύψουν και τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, όπως αναφέρεται, «αποφασιστική αρμοδιότητα» έχει η ΕΔΥ.

Για τα προβλήματα οικονομικής υφής που δυνατό να προκύψουν, σημειώνεται ότι «αποφασιστική αρμοδιότητα» έχει ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δύναται να λάβει και τις σχετικές θέσεις της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Προνοείται επίσης ότι με την ψήφιση της πρότασης νόμου, το νομοθέτημα αυτό θα υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης σχετικής νομοθεσίας.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Υπενθυμίζουμε ότι σε παλαιότερη ανάλυση της για το θέμα, η Brief έγραφε ότι «χωρίς εξετάσεις και χωρίς την προβλεπόμενη διαδικασία, δεν θα μπορούσε να γίνει» μονιμοποίηση των αορίστου χρόνου δημοσίων υπαλλήλων, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.

Ταυτόχρονα σημείωνε ότι «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας» και πιο συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος «θα κληθεί να εξετάσει το θέμα και να προβεί σε εισηγήσεις για το κατά πόσο μπορεί να εξευρεθεί μια νόμιμη λύση».

Έτσι, τώρα με την επαναφορά του ζητήματος για εξέταση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ίσως να ήρθε η ώρα για γνωμάτευση στο «καυτό» αυτό πρόβλημα από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Κώστας Μηλικούρης