Ηλεκτρονικές απάτες: Τα είδη και τι πρέπει να προσέξετε

Ξεκίνησε στην Κύπρο πανευρωπαϊκή εκστρατεία για ηλεκτρονικές απάτες

Πανευρωπαϊκή ενημερωτική εκστρατεία για την ηλεκτρονική απάτη διοργανώνουν η Europol και η Ευρωπαϊκή Τραπεζικής Ομοσπονδίας.

Η εκστρατεία εφαρμόζεται και στην Κύπρο από τον Σύνδεσμο Τραπεζών, ο οποίος χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την αποστολή υλικού προς τα ΜΜΕ, για αποστολή σημαντικής πληροφόρησης προς το κοινό, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Στη φετινή εκστρατεία περιλαμβάνονται χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες χωρίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • Τα είδη ηλεκτρονικής απάτης
  • Οι τρόποι προστασίας και
  • Η σωστή αντίδραση των πολιτών έναντι του ενδεχομένου ηλεκτρονικής απάτης.

Το κοινό καλείται «να είναι υποψιασμένο όταν λαμβάνει τηλεφωνήματα, γραπτά μηνύματα (sms) ή και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) μέσω των οποίων τους ζητούνται προσωπικά δεδομένα και κυρίως τα συνθηματικά πρόσβασης στον λογαριασμό του».

Επίσης, προστίθεται, οι πολίτες πρέπει να έχουν υπόψη τους τα πέντε ακόλουθα σημεία:

  • Προσοχή σε ανεπιθύμητα μηνύματα κειμένου ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την τράπεζα συνεργασίας σου.
  • Εάν περιέχουν ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) και συνημμένα αρχεία, μην τα ανοίξεις.
  • Εάν λάβεις μια ύποπτη κλήση από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεσαι, κλείσε το τηλέφωνο και επαλήθευσε την κλήση καλώντας το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζας.
  • Ποτέ μην κοινοποιείς τα διαπιστευτήρια ασφαλείας σου (username & password) ή τους κωδικούς για την εκτέλεση συναλλαγής πληρωμής (π.χ. SMS OTP).
  • Εάν νομίζεις ότι έχεις πέσει θύμα απάτης, επικοινώνησε αμέσως με την τράπεζα συνεργασίας σου και ανέφερε το σχετικό περιστατικό στην αστυνομία.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται, τους τελευταίους μήνες ο Σύνδεσμος Τραπεζών σε συνεργασία με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, την Κεντρική Τράπεζα και την Αστυνομία Κύπρου εφαρμόζουν εθνική, ενημερωτική εκστρατεία αναφορικά με τις ηλεκτρονικές απάτες υπό την ονομασία ΑΣΠiS.
 
Όσο η χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών εφαρμογών αυξάνεται, προστίθεται, τόσο οι εγκληματίες θα επιδιώκουν να κλέψουν χρήματα, να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς ή να εξασφαλίσουν παράνομα προσωπικό υλικό από τους πολίτες.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι αρχές, οι οργανισμοί και οι εμπλεκόμενοι φορείς επιδιώκουν τη μεγαλύτερη και πιο άμεση επικοινωνία με το κοινό για αποτροπή των επιθέσεων από το ηλεκτρονικό έγκλημα», καταλήγει η ανακοίνωση.   
 
(ΚΥΠΕ)