Κατώτατος: Από σήμερα αυξάνεται ο μισθός 40.000 εργαζομένων

Επωφελούνται συνολικά 100.000 – Σημαντική αύξηση μισθών για τις περίπου 40.000 – Τι φοβούνται – Στα €940 ο Κατώτατος

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Ιστορική ημέρα μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή, καθώς στην Κύπρο τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2023 για πρώτη φορά ο θεσμός του Κατώτατου Μισθού, μετά από μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων. 

Ειδικότερα, από σήμερα (1/1/2023) ο Κατώτατος Μισθός εφαρμόζεται στα 940 ευρώ και στα 885 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες απασχόλησης και θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό περίπου 100.000 εργαζομένους. 

>>Διαβάστε ΕΔΩ αυτούσιο το Διάταγμα για τον Κατώτατο <<

Να σημειώσουμε πως το ποσό του Κατωτάτου που αποφασίστηκε στις 31/8/2022 έφερε αντιδράσεις, τόσο από συνδικαλιστικές, όσο και από εργοδοτικές οργανώσεις, καθώς οι μεν θεωρούσαν χαμηλό το ποσό και οι δε ότι θα επιφέρει παράπλευρες αρνητικές συνέπειες σε επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά και ως ανοικτό ζήτημα θεωρείται η ωριαία απόδοση μισθών. 

Να αναφέρουμε πως ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός θα τύχει αναπροσαρμογής ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του, δηλαδή την 1/1/2014 και μετά θα γίνεται αναθεώρηση του ανά διετία. 

Πόσοι εργαζόμενοι επωφελούνται  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας από τον Κατώτατο επωφελούνται περίπου 100 χιλιάδες εργαζόμενοι, ωστόσο, αξιοπρόσεκτη αλλαγή στους μισθούς τους θα δουν περίπου 40 χιλιάδες χαμηλόμισθοι. Μάλιστα, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις που θα δουν οι εργαζόμενοι θα είναι της τάξεως του 30%. 

Έτοιμες οι επιχειρήσεις για εφαρμογή του – Τι φοβούνται οι Συντεχνίες 

Αν και όπως αναφέραμε πιο πάνω μετά τη συμφωνία για τον Κατώτατο υπήρξαν αντιδράσεις, εντούτοις οι εργοδότες είναι έτοιμοι για την εφαρμογή του, ενώ παράλληλα οι Συντεχνίες θεωρούν πως έγινε τουλάχιστον ένα πρώτο βήμα, ενώ την ίδια ώρα ζητούν σωστούς ελέγχους

Σχολιάζοντας το ζήτημα στην Brief ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, εξέφρασε τις ανησυχίες των Συντεχνιών σχετικά με την εφαρμογή του Κατωτάτου, καθώς όπως τονίζει η απουσία ωριαίας απόδοσης μισθών ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα σε αριθμό εργαζόμενων. 

Όπως επεξηγεί ο κ. Μάτσας οι αρμόδιοι θα πρέπει να προχωρήσουν με σωστούς ελέγχους ώστε να μην παρατηρηθούν αυξήσεις ωρών σε εργαζόμενους που μέχρι πρότινος δούλευαν ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών λόγω του Κατώτατου Μισθού. 

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα η σωστή εφαρμογή του Κατώτατου και τα τυχόν προβλήματα θα διαφανούν μετά τον πρώτο μήνα

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, σημείωσε στην Brief πως οι επιχειρήσεις έχουν ήδη υπολογίσει τα επιπλέον έξοδα μισθοδοσίας που θα προκύψουν και είναι έτοιμες για εφαρμογή του Κατώτατου. 

Σχολιάζοντας τις ανησυχίες των Συντεχνιών για αύξηση των ωρών εργασίας ο κ. Τσιακκής τόνισε πως όσα αναφέρονται στην απόφαση είναι ξεκάθαρα και το ωράριο εργαζομένων παραμένει ως έχει, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως οι αρμόδιοι μπορούν να εντοπίσουν και να εντοπίσουν τέτοια φαινόμενα σε περίπτωση που συμβούν. 

Ποιοι εξαιρούνται από τον Κατώτατο

Ταυτόχρονα, από το Διάταγμα εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες εργοδοτουμένων, δηλαδή όσοι εργάζονται στη γεωργοκτηνοτροφία, οι οικιακοί βοηθοί και όσοι εργάζονται στη ναυτιλία.

Εξαιρούνται επίσης από το Διάταγμα όσοι τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης μέσα από σύμβαση, έθιμο, πρακτική ή άλλο Διάταγμα, ενώ αν ένας εργοδοτούμενος έχει καλύτερα οφέλη από αυτά που προβλέπει το Διάταγμα με κανένα τρόπο τα καλύτερα οφέλη δεν επηρεάζονται.

Εξαιρούνται επίσης άτομα τα οποία λαμβάνουν κατάρτιση ή εκπαίδευση για απόκτηση πτυχίου ή επαγγελματικού προσόντος.

Πότε θα αφαιρείται 25% από τον Κατώτατο

Όταν ο εργοδότης προσφέρει σίτιση και στέγαση θα μπορεί με συμφωνία μεταξύ των μερών να αφαιρείται από το ποσό σε χρήμα 15% για τη σίτιση και 10% για τη στέγαση. Αυτό είναι επιτρεπτό μόνο στην περίπτωση συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτουμένου. Ο τελευταίος μπορεί με προειδοποίηση 45 ημερών προς τον εργοδότη να απαλλαγεί από αυτό το μέρος της συμφωνίας, είπε ο Υπουργός Εργασίας.

Για εποχιακούς εργάτες ηλικίας μέχρι 18 ετών, με την εποχιακή εργασία να καθορίζεται στο ανώτατο όριο των δύο μηνών, μπορεί να αποκόπτεται ποσοστό 25% από τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό.

Ωστόσο, αν αποκόπτονται ποσά για τη σίτιση και τη στέγαση, δεν μπορεί να αποκόπτεται και το 25%.

Χαράλαμπος Ζάκος
 
24936