ΚΕΒΕ - Κρατικές Εγγυήσεις: Δώρον-άδωρον αν καθυστερήσουν κι άλλο

«Μένουν δυόμιση μήνες για να ψηφίσουμε ένα σχέδιο που ίσως δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί»

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Την ανησυχία του εξέφρασε για την επιβίωση των επιχειρήσεων ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής στην Brief, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, τονίζοντας ότι μένουν μόνο δυόμιση μήνες για να ψηφίσουμε ένα σχέδιο που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί καθώς θα μαζευτούν πολλές αιτήσεις και λόγω διαδικαστικών δεν θα «προλαβαίνουν» να ελεγχθούν και να αδειοδοτηθούν.

>>>Δείτε ακόμη: Κρατικές Εγγυήσεις: Πάει Βουλή και μετά στις Τράπεζες

Που βρίσκεται το νομοσχέδιο σήμερα

Όπως ανέφερε, ολοκληρώθηκε η ενημέρωση στελεχών από την Γενική Εισαγγελία στη βάση των παρατηρήσεων που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπως αναμενόταν, κατατέθηκε χθες (22/9) στη Βουλή των αντιπροσώπων, έτσι ώστε να υπάρχει συμμόρφωση με τις υποδείξεις από ΕΚΤ και της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της και αν και εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, να οδηγηθεί στην κυβέρνηση για ψήφιση.

Όπως ανέφερε, «κάτι τέτοιο δεν μας ικανοποιεί, καθώς είναι ένα θέμα που εδώ και 2 χρόνια θα έπρεπε να υπάρχει ως εργαλείο στα χέρια της χώρας, των τραπεζών και των επιχειρήσεων, αλλά φτάσαμε τέλος του Σεπτέμβρη να συζητάμε ακόμη για να το ψηφίσουμε με καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου 2021. Αντιλαμβάνεστε, ότι και να περάσει από τη Βουλή υπάρχουν διαδικαστικά θέματα να επιλυθούν, ενώ θα παραμείνουν μόνο τρεις μήνες (η λήξη της προθεσμίας από την ΕΕ είναι η 31η Δεκεμβρίου 2021) και θα μαζευτούν πολλές αιτήσεις για να  διεκπεραιωθούν και να αδειοδοτηθούν».

Τόνισε δε, ότι αν δεν υπάρξει η δυνατότητα να δοθεί παράταση στην λήξη του σχεδίου και να ψηφιστεί εν πολλοίς θα είναι δώρον – άδωρον αφού δεν θα μπορεί να αξιοποιηθεί.

Κληθείς να απαντήσει ποιος μπορεί να αποφασίσει για την παράταση του, σημείωσε ότι ίσως να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς υπάρχει ο περιορισμός λειτουργίας των σχεδίων μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021 και από εκεί θα πρέπει να πάρουμε την άδεια για το κατά πόσο μπορεί να δοθεί παράταση για το εν λόγω Σχέδιο.

Ο κ. Τσιακκής υπογράμμισε ότι τυπικά εκκρεμεί η ψήφιση από τη Βουλή ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του Σχεδίου, αλλά κανείς δεν μπορεί να στερήσει το δικαίωμα της Βουλής ή της Επιτροπής οικονομικών αν επιθυμεί να το συζητήσει ή να υποβάλει ερωτήματα και να προκύψει καθυστέρηση.

Ξ.Π