Κλείσιμο Cobalt-Germania: Χάθηκαν 40.000 θέσεις μόνο από Γερμανία

Το κενό αυτό δεν μπορεί να αναπληρωθεί φέτος

Δυσαναπλήρωτο φαίνεται πως είναι το κενό που άφησε πίσω του το κλείσιμο τόσο της Cobalt Aero όσο και της Germania, ειδικά για την Γερμανική αγορά η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή αύξηση στις αφίξεις τουριστών. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Brief, από το κλείσιμο των δύο αυτών αεροπορικών εταιριών χάθηκαν περί τις 40 χιλιάδες θέσεις και, τουλάχιστον, για φέτος δεν υπάρχει τρόπος αναπλήρωσής τους.

>>> Τουρισμός: Σε ποιες αγορές και κατηγορίες τουριστών στοχεύουμε <<<

Το γεγονός πως το κενό των Germania και Cobalt δύσκολα θα αναπληρωθεί φέτος τόνισε σε χθεσινές (12/3) του δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε στη Γερμανική πρωτεύουσα και στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB, κατά την διάρκεια της οποίας ξεκαθάρισε εν πολλοίς η εικόνα για την γερμανική αγορά. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Καρούσος, «διαφάνηκε ότι υπάρχει μια ανησυχία γενικότερα για το γεγονός ότι λόγω κλεισίματος της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Germania αλλά και των πτήσεων που πραγματοποιούσε η εταιρεία Cobalt, έχουν χαθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αναπληρωθούν εντός του 2019».

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τη γερμανική αγορά, ο κ. Καρούσος είπε πως «θα ληφθούν πρωτοβουλίες για να πληρωθεί το κενό που άφησε η Germania και θα γίνει η ανάλογη προώθηση, ωστόσο τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή το 2020». Τη δήλωση αυτή επανέλαβε και στην Brief τονίζοντας πως, «ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε για φέτος το κάναμε. Όταν κλείνει μία αεροπορική εταιρία ξαφνικά είναι δύσκολο να αναπληρώσεις άμεσα το κενό της. Έγιναν προσπάθειες αλλά, όπως φάνηκε και από τις επαφές μας, έχουμε χάσει χιλιάδες θέσεις από Γερμανία οι οποίες δεν είναι εφικτό να αναπληρωθούν φέτος».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, παρά την αρνητική αυτή εξέλιξη επέμεινε πως ο κυπριακός τουρισμός μπορεί να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, σημειώνοντας πως αναμένεται αύξηση αφίξεων τουριστών από άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, ο Λίβανος και το Ισραήλ, τρεις χώρες από τις οποίες παρατηρείται συνεχής αύξηση τα τελευταία χρόνια.

>>> Στρατηγική για Τουρισμό: Στόχος 6 εκατ. τουρίστες ως το 2030 <<<

Σε σχέση με τον προγραμματισμό για τα επόμενα έτη, ο κ. Καρούσος τόνισε πως ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Τουρισμού πρέπει να αυξηθεί σημαντικά. Δεν γίνεται, υπέδειξε, από ένα κρατικό προϋπολογισμό των 8 δις ευρώ, να δίδονται μόλις 55 εκατομμύρια ευρώ για ένα τόσο σημαντικό Υφυπουργείο το οποίο διαχειρίζεται την πιο σημαντική πηγή εσόδων του κράτους τα οποία ανέρχονται σε 3 δις ευρώ ετησίως.

«Πήραμε την πολιτική απόφαση, δημιουργήσαμε το Υφυπουργείο Τουρισμού, αλλά το αφήσαμε χωρίς καύσιμα. Κατά την άποψή μας επιβάλλεται η αύξηση του προϋπολογισμού του για να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του, αλλά και το σημαντικό έργο του που δεν είναι άλλο από την διατήρηση του τουρισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα», κατέληξε.

Μάριος Αδάμου
 
2555
Thumbnail

Η Νοτιοανατολική Ασία παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές για προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της Κύπρου, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα τις προοπτικές που διανοίγονται για αύξηση του εμπορίου και προσέλκυση ξένων επενδύσεων από την περιοχή.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε κοινή εκδήλωση του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας και του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Invest Cyprus με θέμα «Exploring Business Avenues in East and South East Asia» που διοργανώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 Στην ίδια εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Π. Μιχαήλ, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, Στέλιος Δημητρίου, συμφώνησαν ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αγορά που προσφέρει μεγάλες προοπτικές στον τομέα των επενδύσεων και για την αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων.
 
«Ξεκάθαρα, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα χωρών το οποίο ως Κύπρος οφείλουμε να μελετήσουμε πιο προσεκτικά και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα», είπε στην ομιλία του ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
Χαιρέτισε, παράλληλα, την απόφαση του ΚΕΒΕ για την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Νοτιοανατολικής Ασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, με επιχειρηματίες από ανερχόμενες αγορές όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Λάος και η Μιανμάρ, αλλά και περισσότερο αναπτυγμένες, όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη.

Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει η Ένωση με τις χώρες της περιοχής, όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, ενώ είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για μια Συνολική Δια-Περιφερειακή Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και χωρών της περιοχής.

«Σε όλες αυτές τις εξελίξεις και συζητήσεις, η Κύπρος συμμετέχει ενεργά, προωθώντας τα συμφέροντά της και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που προσφέρει η διαπραγματευτική ισχύς της ΕΕ και η ιδιότητά της ως μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας» σημείωσε.
 
Πέραν της ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Λευκωσία προχωρά σε διμερές επίπεδο στην ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και στο άνοιγμα της Πρεσβείας της στη Λευκωσία πέρυσι. Είπε ακόμη ότι η Κύπρος προχωρά με ίδρυση Πρεσβείας στο Τόκυο.
 
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι σχέσεις της Κύπρου με την Ιαπωνία σε πολιτικό επίπεδο έχουν εισέλθει σε μια νέα τροχιά με ιδιαίτερη δυναμική, η οποία ευελπιστούμε ότι με τη συνέχιση των προσπαθειών μας, θα αρχίσει σύντομα να αποδίδει απτά αποτελέσματα», είπε.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να αναβαθμίσει την έννοια της Οικονομικής Διπλωματίας σε πολιτική υψηλής προτεραιότητας, στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
 
Είπε ότι το 2017 εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 135.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την εκπόνηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την Κυπριακή Οικονομική Διπλωματία. Συνέχισε, λέγοντας ότι στόχος είναι, σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους στους οποίους έχει μόλις τον περασμένο μήνα ανατεθεί από την Επιτροπή η εκπόνηση της στρατηγικής, να χαραχθεί εντός του τρέχοντος έτους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το κυπριακό μοντέλο οικονομικής διπλωματίας.

ad2mobile

Είπε ότι η εν λόγω στρατηγική αναμένεται να βοηθήσει στον εντοπισμό παραδοσιακών, καθώς και άλλων, νέων τομέων της οικονομίας που παρουσιάζουν θετική προοπτική για την προώθησή τους στο εξωτερικό.
 
Επίσης, ανέφερε ότι η στρατηγική αναμένεται να προτείνει τη θέσπιση ενός μηχανισμού μέσα από τον οποίο θα συντονίζονται οι προσπάθειες και δράσεις που διενεργούν οι διάφοροι φορείς στον τομέα της Οικονομικής Διπλωματίας, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους. 
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας της εν λόγω στρατηγικής, το Υπουργείο Εξωτερικών θα διοργανώσει στις 15 Απριλίου 2019 και σχετική Δημόσια Διαβούλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό, δίνοντας την ευκαιρία σε επιχειρηματίες, αλλά και στην κοινωνία των πολιτών να εκφράσουν τις απόψεις τους.
 
Σύμφωνα εξάλλου με σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Π. Μιχαήλ, εξήγησε ότι ο οργανισμός έθεσε ως στόχο τη διείσδυση σε νέες μεγάλες αγορές που δεν είχαν εξερευνηθεί και αξιοποιηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα και σε αυτό το πλαίσιο η Νοτιοανατολική Ασία συμπεριλήφθηκε στην αναθεωρημένη στρατηγική και το Πλάνο Δράσης του Οργανισμού για το 2019.
 
Ήδη πραγματοποιήθηκαν ενέργειες προώθησης της Κύπρου σε αυτήν την αγορά και θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις τους επόμενους μήνες, είπε.
 
«Η προσπάθειά μας είναι να κινηθούμε στοχευμένα και μεθοδικά, αφού θεωρούμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή προκύπτουν μεγάλες και σοβαρές ευκαιρίες που η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσει, είπε ο κ. Μιχαήλ.
 
Αναφέρθηκε σε ευκαιρίες στους τομείς των επενδυτικών ταμείων, στη μεταφορά εταιρικής έδρας, αλλά και στην ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού τεχνολογικού κέντρου, με στόχο την προσέλκυση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τεχνολογιών και της καινοτομίας.
 
Τέλος, είπε ότι ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον τομέα της ναυτιλίας, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και με την εμπλοκή του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κύπρου – Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, Στέλιος Δημητρίου, εξήγησε ότι όραμα του συνδέσμου, σε συνεργασία με το ΚΕΒΕ και τον Invest Cyprus, είναι η αναζήτηση και αξιοποίηση νέων οικονομικών οριζόντων από μια ενεργή, επίμονη και μεθοδική προσέγγιση της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ιαπωνία και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
 
«Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες ούτως ώστε να δοθούν καινούργιες ευκαιρίες για καινοτομία στο Κυπριακό επιχειρείν, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δοκιμαζόμενη οικονομία μας» είπε ο κ. Δημητρίου.
 
Η Ιαπωνία και οι αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αποτελούν μια νέα και υποσχόμενη ευκαιρία για το μέλλον των επιχειρησιακών μας υπηρεσιών, προϊόντων, αλλά και επενδύσεων, κατέληξε.

article 1