Κλείσιμο Cobalt-Germania: Χάθηκαν 40.000 θέσεις μόνο από Γερμανία

Το κενό αυτό δεν μπορεί να αναπληρωθεί φέτος

Δυσαναπλήρωτο φαίνεται πως είναι το κενό που άφησε πίσω του το κλείσιμο τόσο της Cobalt Aero όσο και της Germania, ειδικά για την Γερμανική αγορά η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή αύξηση στις αφίξεις τουριστών. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Brief, από το κλείσιμο των δύο αυτών αεροπορικών εταιριών χάθηκαν περί τις 40 χιλιάδες θέσεις και, τουλάχιστον, για φέτος δεν υπάρχει τρόπος αναπλήρωσής τους.

>>> Τουρισμός: Σε ποιες αγορές και κατηγορίες τουριστών στοχεύουμε <<<

Το γεγονός πως το κενό των Germania και Cobalt δύσκολα θα αναπληρωθεί φέτος τόνισε σε χθεσινές (12/3) του δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, ο οποίος την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε στη Γερμανική πρωτεύουσα και στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB, κατά την διάρκεια της οποίας ξεκαθάρισε εν πολλοίς η εικόνα για την γερμανική αγορά. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Καρούσος, «διαφάνηκε ότι υπάρχει μια ανησυχία γενικότερα για το γεγονός ότι λόγω κλεισίματος της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Germania αλλά και των πτήσεων που πραγματοποιούσε η εταιρεία Cobalt, έχουν χαθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αναπληρωθούν εντός του 2019».

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τη γερμανική αγορά, ο κ. Καρούσος είπε πως «θα ληφθούν πρωτοβουλίες για να πληρωθεί το κενό που άφησε η Germania και θα γίνει η ανάλογη προώθηση, ωστόσο τα αποτελέσματα θα είναι εμφανή το 2020». Τη δήλωση αυτή επανέλαβε και στην Brief τονίζοντας πως, «ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε για φέτος το κάναμε. Όταν κλείνει μία αεροπορική εταιρία ξαφνικά είναι δύσκολο να αναπληρώσεις άμεσα το κενό της. Έγιναν προσπάθειες αλλά, όπως φάνηκε και από τις επαφές μας, έχουμε χάσει χιλιάδες θέσεις από Γερμανία οι οποίες δεν είναι εφικτό να αναπληρωθούν φέτος».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, παρά την αρνητική αυτή εξέλιξη επέμεινε πως ο κυπριακός τουρισμός μπορεί να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, σημειώνοντας πως αναμένεται αύξηση αφίξεων τουριστών από άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, ο Λίβανος και το Ισραήλ, τρεις χώρες από τις οποίες παρατηρείται συνεχής αύξηση τα τελευταία χρόνια.

>>> Στρατηγική για Τουρισμό: Στόχος 6 εκατ. τουρίστες ως το 2030 <<<

Σε σχέση με τον προγραμματισμό για τα επόμενα έτη, ο κ. Καρούσος τόνισε πως ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου Τουρισμού πρέπει να αυξηθεί σημαντικά. Δεν γίνεται, υπέδειξε, από ένα κρατικό προϋπολογισμό των 8 δις ευρώ, να δίδονται μόλις 55 εκατομμύρια ευρώ για ένα τόσο σημαντικό Υφυπουργείο το οποίο διαχειρίζεται την πιο σημαντική πηγή εσόδων του κράτους τα οποία ανέρχονται σε 3 δις ευρώ ετησίως.

«Πήραμε την πολιτική απόφαση, δημιουργήσαμε το Υφυπουργείο Τουρισμού, αλλά το αφήσαμε χωρίς καύσιμα. Κατά την άποψή μας επιβάλλεται η αύξηση του προϋπολογισμού του για να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του, αλλά και το σημαντικό έργο του που δεν είναι άλλο από την διατήρηση του τουρισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα», κατέληξε.

Μάριος Αδάμου