Α. Κωστουρής: Η διττή σημασία της αύξησης επιτοκίων από ΕΚΤ

Η συνέντευξη της ημέρας στην Brief -  Υπεύθυνος Επικοινωνίας Συνδέσμου Τραπεζών, Ανδρέας Κωστουρής

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Για την διττή σημασία της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια, μίλησε στην εκπομπή Business Hour by Brief  o Υπεύθυνος Επικοινωνίας Συνδέσμου Τραπεζών, Ανδρέας Κωστουρής.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι από τη μια η θετική σημασία είναι ότι θα αυξήσει την ακρίβεια του χρήματος για να περιορίσει τον πληθωρισμό που είναι το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης.Aπό την άλλη η αρνητική είναι ότι χώρες όπως η Κύπρος ίσως να μην επωφεληθούν από αυτή την κίνηση γιατί υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα στην αγορά, έχoυν περιοριστει τα ΜΕΔ ενώ υπάρχει και η ζήτηση στην αγορά διότι είμαστε σε τροχιά ανάπτυξης .

Κατά την παρέμβαση του αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του τραπεζικού συστήματος, όπως είναι η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση. «Δεν είναι πλέον σύνθημα αλλά αδήριτη ανάγκη με τα ψηφιακά δεδομένα και την πράσινη μετάβαση που θέλουμε να προσδοκούμε ότι θα είναι και αειφόρος ανάπτυξη, πιο αποτελεσματική με μειωμένο κόστος για την οικονομία μας», σημείωσε.

>>>Δείτε ακόμη: Παρέμβαση Πετρίδη στο Business Hour: Επιτόκια-ΦΠΑ-Οικονομία (VID)

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Διαβάστε την συνέντευξη του κ. Ανδρέας Κωστουρή:

-Να αρχίσουμε κύριε Κωστουρή με κάτι του οίκου σας. Είχατε Γενική Συνέλευση την περασμένη Τετάρτη. Πείτε μας τα καθέκαστα, συνεχίζεται με νέο Πρόεδρο.

Ο Κωνσταντίνος Κουτεντάκης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Κύπρου τα τελευταία 6 χρόνια ανέλαβε την προεδρία του Συνδέσμου Τραπεζών.  Διαδέχεται τον Πανίκο Νικολάου της Τράπεζας Κύπρου μετά από δύο δύσκολες συναπτές θητείες στην προεδρία του ΔΣ, όπως τόνισε και ο ίδιος κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση.

>>>Δείτε ακόμη: Παρέμβαση Περσιάνη στο Business Hour: Επιτόκια - Πληθωρισμός(VID)

- Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Υπουργός Οικονομικών στις ομιλίες τους αφού τόνισαν την υγιή κατάσταση και την βιωσιμότητα των κυπριακών τραπεζών, αναφέρθηκαν και στους κινδύνους που έρχονται και μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας και κατ επέκταση των τραπεζών. Η δική σας ανάλυση ποια είναι ως προς αυτά τα δεδομένα που σχηματίζονται;

Έχουμε συνειδητοποιήσει στις τράπεζες ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον με αναταράξεις που προκύπτουν από πολλά επίπεδα και κυρίως από εξωγενείς παράγοντες, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι το πληθωριστικό κύμα που είναι τεράστιο και με μεγάλη χρονική διάρκεια πλέον και όλες τις επιπτώσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από την πανδημική κρίση.

Αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε κάτι σημαντικό. Ότι θα πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι και έτοιμοι για οτιδήποτε. Σαφείς εκτιμήσεις δεν μπορούν να γίνουν. Η αβεβαιότητα είναι ο κανόνας και μέσα σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να λειτουργούμε με σύνεση, οργάνωση, και να είμαστε προετοιμασμένοι να θωρακίζουμε αυτό που αποκαλούμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τι σημαίνει χρηματοπιστωτική σταθερότητα; Να μπορούν οι Τράπεζες να ασχολούνται απρόσκοπτα με τον πυρήνα των εργασιών τους, που είναι η ασφαλής φύλαξη των καταθέσεων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η υγιής δανειοδότηση της αγοράς γιατί είναι το κύριο εργαλείο της ανάπτυξης.
Οι κίνδυνοι είναι εκεί. Η ακρίβεια που προκύπτει από τον πληθωρισμό, δεν ξέρουμε πως ούτε πότε θα αποκλιμακωθεί. Γίνονται προσπάθειες για να χαλιναγωγηθεί με κάποιο τρόπο ο πληθωρισμός αλλά βλέπουμε ότι είναι δύσκολη η ισορροπία που επιβάλλεται να βρεθεί και να διατηρηθεί.

Επίσης, πολύ μεγάλες είναι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο, ο οποίος εδώ και 6 μήνες δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και θα επηρεάσει τις τιμές των καυσίμων, τις τιμές πρώτων υλών από τα σιτηρά κα διάφορα είδη λαδιού.  Σε αυτό το περιβάλλον λειτουργούμε και αυτό περιμένουμε για τους επόμενους μήνες.


 Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Τραπεζικού Τομέα;

Σίγουρα οι τράπεζες κινούνται με προσανατολισμό 2 κατευθύνσεων. Την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή. Αυτά μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν μέσα στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και ένας πιο μοντέρνος τρόπος προσέγγισης. Αυτό πλέον έχει αλλάξει. Είναι μέσα στην καθημερινότητα, οικονομική ή άλλη έκφανση κοινωνικής δραστηριότητας και αποτελείς την ουσία τον φάρο μας για τα επόμενα χρόνια και τις συνθήκες που πρέπει να δημιουργηθούν για τις επόμενες γενιές καταναλωτών, επιχειρηματιών, πολιτών που θα μπουν στις οικονομίες.

Δεν είναι πλέον σύνθημα αλλά αδήριτη ανάγκη με τα ψηφιακά δεδομένα και την πράσινη μετάβαση που θέλουμε να προσδοκούμε ότι θα είναι και αειφόρος ανάπτυξη, πιο αποτελεσματική με μειωμένο κόστος για την οικονομία μας.

Στην αρχή υπήρχε διστακτικότητα, είναι και η αλλαγή, η εξοικείωση με την τεχνολογία. Από το πιο απλό που είναι η ασφαλής φύλαξη των κωδικών πρόσβασης και των συνθηματικών για διάφορους λογαριασμούς, οι οποίοι αυξήθηκαν. Με την πανδημία έγινε επιτακτική ανάγκη να έχουμε πολλούς λογαριασμούς σε πολλά σημεία στον κυβερνοχώρο. Είτε είναι τραπεζικός λογαριασμός ή το ΓεΣΥ, τα συστήματα του κράτους, οι πληρωμές μας σε διάφορες υπηρεσίες.

- Βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες να χρησιμοποιούν πλέον τα ψηφιακά εργαλεία που προσφέρουν οι τράπεζες. Συνηθίζουν πλέον αυτά τα νέα δεδομένα οι πολίτες; 

Εξοικειωθήκαμε όλοι, μάθαμε πολλά πράγματα και βλέπουμε πλέον ότι διαδικτυακά γίνονται όλα πιο αποτελεσματικά, φθηνότερα με ασφάλεια για τις πλείστες συναλλαγές που έχουμε να κάνουμε ως πελάτες τραπεζών ή ως χρήστες τραπεζικών συναλλαγών.
Το πεδίο των συναλλαγών είναι αγορές, μεταφορές χρημάτων, είτε πολίτη σε πολίτη, είτε σε επιχειρήσεις. Αλλάζει το πεδίο και γρήγορα.


-    Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην έκδοση Πράσινου Ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τι θα σημαίνει αυτή η εξέλιξη για την οικονομία γενικά αλλά και τον τραπεζικό τομέα;

Θα πρέπει να δούμε και την λεπτομέρεια της συγκεκριμένης ενέργειας από την πολιτεία. Αντιλαμβάνομαι ότι θα εκδοθεί κάποιο ομόλογο ίσως συνδεδεμένο με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για συγκεκριμένους σκοπούς και με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με τα συνήθη – αν μπορώ να τα περιγράψω έτσι – ομόλογα της ΚΔ που γίνονται για χρηματοδότηση τους χρέους ή για άλλους δημοσιονομικούς σκοπούς.

Επομένως η κυβέρνηση δανείστηκε χρήματα με πιο ευνοϊκούς όρους σε σχέση με τα συμβατικά ομόλογα προκειμένου να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για χρηματοδότηση της αγοράς με επίκεντρο την πράσινη ανάπτυξη και ενεργειακή αναβάθμιση ή τις επενδύσεις σε ΑΠΕ ή για να κάνει το ίδιο το κράτος αναβαθμίσεις στις ίδιες υποδομές που έχει. Αυτό θα θέσει την Κύπρο σε μια νέα εποχή και θα κάνει πιο δυνατή την προσέγγιση της σε σχέση με τα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έχει και αυτές που μπορεί να φτιάξει.
Τρία είναι, νομίζω, τα βασικά ζητήματα στο πεδίο της πράσινης ανάπτυξης που έχει σήμερα να χειριστεί η Κύπρος στο σύνολο της. 
Έχουμε τις υποδομές σε σχέση με το δίκτυο μεταφοράς της ενέργειας το οποίο πρέπει να αναβαθμιστεί. Έχουμε τις υποδομές τις υφιστάμενες και τις νέες που πρέπει ν α γίνουν σε επίπεδο ενέργειας και έχουμε γενικά την αναβάθμιση κτηρίων την αντικατάσταση παλαιών οχημάτων, την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας που έχουμε στην Κύπρο. Το πράσινο ομόλογο, μπορεί να διοχετευτεί ή να αξιοποιηθεί προς τις τρεις κατευθύνσεις, όπως αντιλαμβάνομαι αυτή την στιγμή χωρίς να έχουμε όλες τις λεπτομέρειες

 
- Είχαμε και τις ανακοινώσεις από την ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων. Θα θέλαμε ένα γενικό σχόλιο σας. Γιατί τώρα αυτές οι ανακοινώσεις και τι σημαίνει γενικά αυτή η εξέλιξη;

Είναι διττή η ανάλυση που γίνεται από την ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων. Η θετική και η αρνητική στην ουσία. Η θετική λέει ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε αυτή την αύξηση προκειμένου να καταστήσει το χρήμα ακριβότερο και να περιορίσει τον πληθωρισμό που είναι το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης.

Χώρες όμως με ειδικά χαρακτηριστικά όπως η Κύπρος ίσως να μην επωφεληθούν από αυτή την κίνηση γιατί υπάρχει πλεονάζουσα ρευστότητα στην αγορά και έχουμε περιορίσει τα ΜΕΔ και υπάρχει η δυνατότητα από τις τράπεζες να δίνουν δάνεια και υπάρχει και η ζήτηση στην αγορά διότι είμαστε και σε τροχιά ανάπτυξης και με τον πληθωρισμό ψηλά μεν, βρισκόμαστε πιο κάτω από τον μέσο όρο σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία.

Από την άλλη κάποιοι αποδίδουν τον πληθωρισμό σε εξωτερικούς παράγοντες όπως την αύξηση της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων τα οποία για άλλους λόγος έχουν εκτοξευθεί και όχι από την ζήτηση. Συνεπώς, κάποιοι αναλυτές λένε ότι αυτή η κίνηση ίσως επηρεάσει την ισοτιμία ευρώ δολαρίου η οποία αυτή την στιγμή δεν είναι ευνοημένη και με αυτή την κίνηση ίσως ευνοηθεί η αξία του ευρώ και συνεπώς στην ισοτιμία, άρα η ίδια ποσότητα καυσίμων με την συναλλαγματική ισοτιμία τους επόμενους μήνες να είναι και οι δύσκολοι μήνες κατά τον χειμώνα για ολόκληρη την Ευρώπη.

Το βασικό είναι αυτό που θα ζήσουμε όλοι στο σπίτι μας. Θα είναι κρύο το χειμώνα και θα πρέπει να θερμάνουμε τις οικίες μας, τα γραφεία ή τις επιχειρήσεις μας και το κόστους του καυσίμου  ανεβαίνει. Είναι ανελαστικό αυτό το κόστος. Μπορούν να γίνουν εξοικονομήσεις και διαφοροποιήσεις αλλά δεν μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε καύσιμο για να ζεστάνουμε τους χώρους μας. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα.

-Πως επηρεάζεται η ρευστότητα των Κυπριακών Τραπεζών από την αύξηση επιτοκίων που αποφάσισε η ΕΚΤ;

Η ρευστότητα αποτελεί καταθέσεις των τραπεζών και είναι σημαντικό που υπάρχουν καταθέσεις από επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε μια δύσκολη περίοδο γιατί υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν έξοδα για όποια ανάγκη υπάρχει.

-Γιατί δυσκολεύονται οι τράπεζες να δώσουν δάνεια

Διότι τα χρήματα δεν είναι κατατεθειμένα για να δίνονται χωρίς όρους και με ανευθυνότητα. 
Θα πρέπει να γίνονται με προσμέτρηση των κινδύνων, τα δεδομένα που υπάρχουν στην Κύπρο και διεθνώς. Αυτά καθορίζουν την διάθεση ρευστού σε μια περίοδο την οποία ελπίζουμε η ανεργία να μείνει σταθερή ενώ ο πληθωρισμός τρέχει. Οι οικονομικές πιέσεις από όλα αυτά που περιγράψαμε είναι πολύ αυξημένες, δεν θα μπορούσαν να ήταν χαλαρά τα κριτήρια. Επιβάλλεται να είναι αυστηρά προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κάθε δανείου και η ασφάλεια των καταθέσεων και κατ’ επέκταση η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η οικονομική πορεία της χώρας.

-    Συμφωνείται με την δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στην Business Hour by brief ότι αυτά τα αυστηρά μέτρα θωράκισαν τις τράπεζες;

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Το πρόβλημα στο παρελθόν είναι η μεγάλη διάχυση δανεισμού με πιο χαμηλά κριτήρια τα οποία θα έλεγα ότι όταν ήρθαν τα δύσκολα για την οικονομία , έφεραν σε δύσκολη θέση, πώτο και κύριο για τους δανειολήπτες που δεν θα μπορούσαν να αποπληρώσουν και κατ’ επέκταση οι τράπεζες που δεν θα έπαιρναν αυτά που θα έπρεπε να πάρουν - αυτά που υπολόγιζαν να πάρουν- ως αντίτιμο για την χορήγηση δανεισμού. Είναι θωράκιση και για τον δανειολήπτη αυτό και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά διότι στην ουσία πλεόν δίνεται δάνειο στον εκάστοτε δανειολήπτη με βάση τις δυνατότητες αποκπληρωμής που έχει και αυτό διασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα ως ατόμου ή  επιχειρηματία.

-    Τι θα γίνει με τα ΜΕΔ: Θα προχωρήσουν οι τρέπεζες σε κάποιο τεστ;

Έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια μια τεράστια αποκλιμάκωση στην ποιότητα χαρτοφυλακίου των τραπεζών σε σχέση με τα προβληματικά τους δάνεια. Αυτό έγινε χρησιμοποιώντας βαθιές λύσεις, όπως η αναδιάρθρωση, πώληση δανείων, η ανταλλαγή χρέους με περιουσιακά στοιχεία – συνήθως ακίνητα και βεβαίως ο δείκτης επηρεάστηκε από τον νέο δανεισμό που έφερε καλής ποιότητας δάνεια μέσα στην αγορά, περιορίζοντας ποσοστιαία τον δείκτη των ΜΕΔ. Έχουμε ΜΕΔ,  είναι σε χαμηλότερο ποσοστό, έχοντας απόσταση από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά σίγουρα δεν μπορει να συγκριθεί με τα χρόνια του μνημονίου για παράδειγμα, όταν ένα περίπου στα δύο δάνεια ήταν Μη Εξυπηρετούμενο.
 

Δείτε την παρέμβαση του Ανδρέας Κωστουρή στην εκπομπή Business Hour By Brief: