Κουλλά: Στοχευμένη στήριξη για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη

Όλοι πλήττονται από τον πληθωρισμό αλλά όχι όλοι το ίδιο και δεν έχουν όλοι την ίδια ανάγκη, είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ

Στην Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε σήμερα Δευτέρα (6/6) η δέσμη προτάσεων νόμου ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑτην οποία ο Υπουργός Οικονομικών απέρριψε.

Σε δηλώσεις του μετά την συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι όλοι πλήττονται από τον πληθωρισμό αλλά όχι όλοι το ίδιο και δεν έχουν όλοι την ίδια ανάγκη άρα συμπλήρωσε ότι η στήριξη πρέπει να είναι πολύ πιο στοχευμένη.

«Πρέπει να στηρίξουμε περισσότερο με μεγαλύτερα ποσά αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και είναι αυτό που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση με δύο πακέτα μέχρι σήμερα ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

>>> Διαβάστε επίσης:  Νέο μήνυμα Πετρίδη προς τη Βουλή: Θέλω συνεργασία <<<

Αυτούσια η δήλωση του κ. Κουλλά:

«Πρώτα απ’ όλα θα απαντήσω για τα έσοδα του κράτους και τα δημοσιονομικά και για τις αντιφάσεις οι οποίες λέγονται συνήθως. Δεν μπορείς να συγκρίνεις καταρχάς το A’ τρίμηνο του 2022 με το  α’ τρίμηνο του 2021 γιατί το 2021 είχαμε και lockdown και περιοριστικά μέτρα. Δεύτερον, δεν μπορείς να συγκρίνεις τα έσοδα του κράτους μόνο από τις δαπάνες για ηλεκτρισμό και καύσιμα. Το εισόδημα είναι δεδομένο άρα αν δαπανήσεις κάπου αλλού περισσότερα θα αφήσεις κάτι άλλο πίσω συνεπώς θα μειωθεί από κάπου αλλού η φορολόγηση.

>>> Διαβάστε επίσης: Πετρίδης: €300 εκ. το κόστος για προτάσεις ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ <<<

Δεν πρέπει επίσης να βλέπουμε τα στατικά έσοδα του κράτους αλλά τα δυνητικά έσοδα. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή να λέγεται ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα αλλά τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν. Θα υπάρξει μείωση της κατανάλωσης, μπορεί να μην υπήρξε τους πρώτους μήνες της ακρίβειας αλλά εκείνο που μετρά είναι τα δυνητικά έσοδα.

>>> Διαβάστε επίσης: Ερωτοκρίτου: Μη πληθωριστική η πρόταση μας - Έχει κόστος €44 εκ. <<<

Τέλος, δεν πρέπει να βλέπεις μόνο την πλευρά των εσόδων αλλά και των δαπανών και αυτά τα οποία έχει ήδη λάβει ως μέτρα το κράτος αλλά και γιατί το κράτος είναι επίσης καταναλωτής και εργοδότης και θα αυξηθούν και οι δικές του δαπάνες στη συνέχεια κατά πολύ.

Χωρίς αμφιβολία υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα αυτό του πληθωρισμού, γενικότερα μια κρίση ανά το παγκόσμιο. Η έκταση αυτής της κρίσης η διάρκεια και το βάθος δεν είναι ακόμη γνωστό σε κανέναν από εμάς, ούτε στην Κύπρο ούτε στο εξωτερικό. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα χωρίς καμιά αμφιβολία, κυρίως λόγω της αύξησης των πρώτων υλών παγκοσμίως. Το σημαντικό είναι ότι παρά τα δύο έτη πανδημίας που κόστισαν στο κράτος 2 χιλιάδες και πλέον εκατομμύρια, υπάρχουν ακόμη οικονομικές δυνατότητες για να στηρίξουμε την κοινωνία, τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις αλλά οι παρεμβάσεις μας θα πρέπει να είναι περισσότερο, κάποια γενικά μέτρα είναι θετικά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά περισσότερο πρέπει να είναι σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.

>>> Διαβάστε επίσης: Άριστος: Αστείο το επιχείρημα Πετρίδη για τις προτάσεις μας <<<

Όλοι πλήττονται από τον πληθωρισμό αλλά όχι όλοι το ίδιο και δεν έχουν όλοι την ίδια ανάγκη. Άρα θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο στοχευμένοι, δηλαδή να στηρίξουμε περισσότερο με μεγαλύτερα ποσά αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και είναι αυτό που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση με δύο πακέτα μέχρι σήμερα ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων.

>>> Διαβάστε επίσης: Πόσα κοστίζουν στα δημοσιονομικά οι προτάσεις ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ <<<

Σε κάθε περίπτωση δεν προκρίνουμε την αποσπασματική διαχείριση μιας σοβαρής κρίσης, δηλαδή το κάθε κόμμα να βάζει και από μια μείωση φορολογίας, προκρίνουμε τη συνεργασία, εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας έτσι ώστε να έχουμε τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα. Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι στη διάθεση του Κοινοβουλίου να τύχουν κάποια μέτρα περαιτέρω επεξεργασίας και να κινηθούμε όλοι προς την ίδια, προς τη σωστή κατεύθυνση για να έχουμε και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».