Κτήρια μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030

  • Τα κτήρια συμβάλλουν στην κατανάλωση ενέργειας λόγω του μεγάλου κύκλου ζωής τους
  • Καταργούνται κτήρια με τις χειρότερες επιδόσεις

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Τα «οικολογικά» κτήρια είναι πλέον γεγονός. Η Κύπρος είναι υποχρεωμένη, όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε., να ανεγείρουν κτήρια μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030 ενώ τα υφιστάμενα κτήρια να μετατραπούν σε κτήρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Όπως εξηγούσαν στη Brief αρμόδιες πηγές, «τα καλύτερα και ενεργειακά αποδοτικότερα κτήρια θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα μειώσουν παράλληλα τους λογαριασμούς ενέργειας».

  • Από το 2028, τα νέα κτήρια που ανήκουν σε δημόσιους φορείς θα είναι κτήρια μηδενικών εκπομπών
  • Από το 2030 όλα τα νέα κτήρια θα είναι κτήρια μηδενικών εκπομπών.

Από τον κανόνα θα εξαιρούνται μόνο ιστορικά κτήρια, χώροι λατρείας και κτήρια που χρησιμοποιούνται για αμυντικούς σκοπούς.

>>> Διαβάστε επίσης:

Για τα υφιστάμενα κτήρια, η Κύπρος εναρμονίζεται με την πολιτική της Ε.Ε. για θέσπιση ελάχιστων προτύπων ενεργειακής απόδοσης. Προς τον σκοπό αυτό θα προωθούνται ανακαινίσεις καθώς και η σταδιακή κατάργηση των κτηρίων με τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς και η συνεχής βελτίωση του εθνικού κτηριακού δυναμικού.

Όρια μέγιστης απόδοσης

Για τα υφιστάμενα μη οικιστικά κτήρια, θα καθοριστούν όρια  μέγιστης ενεργειακής απόδοσης, με βάση τη χρήση πρωτογενούς ενέργειας. Όλα τα μη οικιστικά κτήρια θα βρίσκονται κάτω από το όριο του 15% μέχρι το 2030 και κάτω από το όριο του 25% μέχρι το 2034.

Τα κατώτατα όρια θα καθοριστούν με βάση την ενεργειακή χρήση του εθνικού κτηριακού δυναμικού την 1η Ιανουαρίου 2020 και μπορούν να διαφοροποιούνται μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών κτιρίων.

Για τα υφιστάμενα οικιστικά κτήρια, η Κύπρος θα καθορίσει ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης που θα βασίζονται σε μια εθνική πορεία σύμφωνα με τη σταδιακή ανακαίνιση του κτηριακού δυναμικού τους για τη μετατροπή του σε κτηριακό δυναμικό μηδενικών εκπομπών έως το 2050. 

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε., τα κράτη μέλη θα διασφαλίζουν όλα τα νέα κτήρια ώστε να βελτιστοποιούν το δυναμικό παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αναπτύξουν κατάλληλες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας:

  • Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026, σε όλα τα νέα δημόσια και μη οικιστικά κτήρια με ωφέλιμη επιφάνεια άνω των 250 m²·
  • Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2027, σε όλα τα υφιστάμενα δημόσια και μη οικιστικά κτίρια που υποβάλλονται σε μεγάλης κλίμακας ή ριζική ανακαίνιση, με ωφέλιμη επιφάνεια άνω των 400 m²· και
  • Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2029, σε όλα τα νέα οικιστικά κτήρια.

Πηγές του Υπουργείου Ενέργειας δήλωναν στη Brief ότι «τα κτήρια συμβάλλουν στην κατανάλωση ενέργειας μακροπρόθεσμα λόγω του μεγάλου κύκλου ζωής τους και για αυτό είναι σημαντική η θέσπιση των κατάλληλων μέτρων για την εξοικονόμηση και αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας».

Αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται απαιτήσεις ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης:

  • Σε νέα κτήρια και κτηριακές μονάδες
  • Σε κτήρια που υφίστανται ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας.

Οι απαιτήσεις ελάχιστης ενεργειακής καθορίζονται με Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Για την έκδοση του ο Υπουργός συμβουλεύεται τη Συμβουλευτική Επιτροπή Προώθησης της Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Κτήρια και Προώθησης των Κτηρίων με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας.

Η αναθεώρηση των απαιτήσεων ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια, για να λαμβάνονται υπόψη οι τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις στον τομέα των κτηρίων και της ενέργειας. Για να διασφαλισθεί ότι οι απαιτήσεις ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης έχουν ευνοϊκή σχέση κόστους - οφέλους στον κύκλο ζωής του κτηρίου, τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια υπολογίζονται τα βέλτιστα από πλευράς κόστους επίπεδα των απαιτήσεων ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης.

Χρύσω Αντωνιάδου