Μαυρογιάννης: Οι προτάσεις για τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή

Παράλληλα, ανέφερε πως δίνει σήμερα στη δημοσιότητα εμπεριστατωμένες προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου

Τις προτάσεις του για τη μετάβαση της Κύπρου στη ψηφιακή εποχή και την ανάδειξη της ως ένα περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας, ανέδειξε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο προεκλογικής συζήτησης που διοργανώθηκε από το Techisland, με τη συμμετοχή των δύο κύριων ανθυποψηφίων του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε την ευκαιρία να μοιραστεί με τους παρευρισκόμενους, μέλη της κοινότητας high tech εταιρειών, το όραμά του για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας. 

«Οι άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα, αντιπροσωπεύουν αυτό που οραματιζόμαστε για την οικονομία του τόπου μας. Είναι η επιτομή του τι θέλουμε να κάνουμε στην Κύπρο του αύριο, δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα της τεχνολογίας», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, σε ερωτήσεις που είχαν τεθεί για τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα του Techisland, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε πως χρειαζόμαστε την συμμετοχή των φορέων και των επαγγελματιών του κλάδου ώστε μαζί να σχεδιάσουμε τις καλύτερες λύσεις στα προβλήματα που υφίστανται. 

«Θέλουμε τη βοήθειά σας, τη γνώση και την εμπειρία σας για να μπορέσουμε να ψηφιοποιήσουμε τις διαδικασίες υποβολής αίτησης για βίζα, για την εφαρμογή της επαγγελματικής βίζας, της ψηφιακής ταυτότητας αλλά και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πολιτογράφησης», τόνισε.

Αναφορικά με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται λόγω του ότι η Κύπρος δεν ανήκει στη ζώνη Σένγκεν, ο ανεξάρτητος υποψήφιος έψεξε την αδράνεια της απερχόμενης κυβέρνησης. «Ενώ το είχε συμπεριλάβει στο προεκλογικό της πρόγραμμα πριν από 10 χρόνια, δεν έγιναν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Σε ερώτηση του συντονιστή της συζήτησης, John Vickers, για τα δύο κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που εγκαθίστανται στην Κύπρο και κυρίως στην Λεμεσό, το στεγαστικό και την εξεύρεση θέσεων σε ιδιωτικά σχολεία για τα παιδιά τους, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ξεκαθάρισε ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του, υπάρχουν πρόνοιες και προτάσεις για λύσεις, ώστε αυτά να μην αποτελούν πλέον αποτρεπτικό παράγοντα για μετεγκατάσταση στη χώρα μας. 

«Έχουμε σχεδιάσει ένα πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων που θα αυξήσουν τις διαθέσιμες οικιστικές μονάδες, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Ως αντικίνητρο, θα επιβληθεί τέλος αδρανούς περιουσίας μεγάλης αξίας σε αστικά κέντρα», σημείωσε. 

Όσον αφορά τα σχολεία, θα δοθούν κίνητρα για να επεκταθούν οι υποδομές στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και για άμεση ένταξη των παιδιών, ίσως με προσωρινά διαδικτυακά μαθήματα, τόνισε. Παράλληλα σημείωσε πως, «στο πλαίσιο της ευθύνης του κράτους να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κάθε παιδί, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να ενταχθούν στις υποδομές του δημόσιου σχολείου ορισμένα ξενόγλωσσα προγράμματα».

Κλείνοντας, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, τόνισε πως χρειαζόμαστε την κοινότητα του Techisland δίπλα μας, ώστε να δημιουργήσουμε εκείνο το οικοσύστημα που θα αποτελεί μαγνήτη για τις εταιρείες τεχνολογίας, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μας οδηγήσει σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. «Στόχος μας είναι να δώσουμε όλα τα εφόδια στις επιχειρήσεις αυτές για να ανοίξουν τα φτερά τους, να ανθίσουν τοπικά και να θριαμβεύσουν διεθνώς», υπογράμμισε.

Με το πέρας της συζήτησης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σε δηλώσεις του ανέφερε πως, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα εμπεριστατωμένες προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου. 

Όπως σημείωσε, ο μετασχηματισμός πρέπει να είναι πραγματικός, ταχύς και να οδηγήσει στην πλήρη μεταρρύθμιση της κοινωνίας μας και του τρόπου λειτουργίας του κράτους, αλλά και των σχέσεων ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτεία. 

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι θα ανοίξουμε τον δρόμο για μία νέα σχέση, μία νέα ψηφιακή κοινωνία στον τόπο μας, η οποία είναι για εμάς στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της διακυβέρνησης μας», επεσήμανε.