Ο. Κουλλά: Είναι μια μεγάλη κατάκτηση ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός

Η παρούσα κυβέρνηση με τους απαραίτητους ελέγχους στηρίζει την κοινωνία διευρύνοντας το κοινωνικό κράτος ανέφερε ο ΔΗΣΥ

Μετά την εξέταση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Εργασίας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η παρούσα κυβέρνηση σωστά, μεθοδικά και με τους απαραίτητους ελέγχους στηρίζει την κοινωνία διευρύνοντας το κοινωνικό κράτος, ανέφερε στην γραπτή του δήλωση ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο του 2023 για πρώτη φορά τίθεται σε ισχύ μια νέα μεγάλη κατάκτηση που είναι ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός, στις 31 Ιανουαρίου του 2023 80 χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν αύξηση στον μισθό τους εκ των οποίων 40 χιλιάδες αύξηση από 50 ευρώ έως 250 ευρώ το μήνα. 

>>Διαβάστε επίσης: Τι συζητά σήμερα (28/11) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών<<

Αναφορά έκανε και για την επόμενη εβδομάδα όπου θα ψηφιστεί η γονική άδεια που θα στηρίζει την εργαζόμενη μητέρα και την οικογένεια και τα νεαρά ζευγάρια γενικότερα, χαρακτηρίζοντας το ως μια νέα καινοτομία. 

>>> Διαβάστε εδώ όλα όσα αφορούν τον προϋπολογισμό 2023 <<<

Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση όσον αφορά την παραχώρηση σε 3.500 πολίτες το εξαμηνιαίο επίδομα σε αιχμαλώτους, παθόντες και ανάπηρους πολέμου, μια νέα πολιτική που εφαρμόστηκε πρόσφατα.


Διαβάστε αυτούσια την γραπτή δήλωση του κ. Κουλλά:

«Εξετάζοντας τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εργασίας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας είναι με μεγάλη ικανοποίηση που βλέπουμε ότι η κυβέρνηση μας σωστά, μεθοδικά και με τους απαραίτητους ελέγχους στηρίζει την κοινωνία διευρύνοντας το κοινωνικό κράτος.

Από τον Ιανουάριο του 2023 για πρώτη φορά τίθεται σε ισχύ μια νέα μεγάλη κατάκτηση που είναι ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός. Στις 31 Ιανουαρίου του 2023 80 χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν αύξηση στον μισθό τους εκ των οποίων 40 χιλιάδες αύξηση από 50 ευρώ έως 250 ευρώ το μήνα. Την ίδια στιγμή όπως γνωρίζετε την άλλη εβδομάδα θα ψηφιστεί η γονική άδεια που θα στηρίζει την εργαζόμενη μητέρα και την οικογένεια και τα νεαρά ζευγάρια γενικότερα. Είναι και αυτή μια τεράστια, νέα καινοτομία. Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίηση μας για την παραχώρηση σε 3.500 συμπολίτες μας το εξαμηνιαίο επίδομα σε αιχμαλώτους, παθόντες και ανάπηρους πολέμου, μια νέα πολιτική που εφαρμόστηκε πρόσφατα.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά που έγιναν για στήριξη της κοινωνίας μας, θα ενθυμίσω ότι το νέο συνταξιοδοτικό που επίσης ελπίζουμε να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα θα συμπεριλάβει για πρώτη φορά ως δικαιούχους σύνταξης τους εκατοντάδες συμβασιούχους υπαξιωματικούς και χιλιάδες εργαζόμενους αορίστου χρόνου που ουδέποτε είχαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Θα συμπεριλαμβάνονται στην νέα πολιτική. 

Θέλω επίσης να ενθυμίσω τον υπερδιπλασιασμό του Ανώτατου ποσού του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου από το οποίο επωφελούνται 35.000 κόσμος από 150 ευρώ που ήταν το μέγιστο πριν 10 χρόνια σήμερα έφτασε να είναι 369 ευρώ τον μήνα. Να ενθυμίσω την επαναφορά του επιδόματος πολύτεκνης μάνας που είχε αποκοπεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σε 15.000 πολύτεκνες μάνες, τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για στήριξη περισσότερων οικογενειών για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες για το επίδομα τέκνου και την φοιτητική χορηγία, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας, την εισαγωγή της πληρωμένης άδειας πατρότητας για πρώτη φορά πριν από δύο- τρία χρόνια, τη δικαιωματική πρόωρη σύνταξη σε μερικές εκατοντάδες συμπολίτες μας θαλασσαιμικούς από το πεντηκοστό  έτος της ηλικίας τους, την επαναφορά της πολιτικής στήριξης των ορεινών περιοχών κυρίως για το κόστος θέρμανσης, την διεύρυνση και την αύξηση των στεγαστικών σχεδίων για όλα τα νεαρά ζευγάρια στις ακριτικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές καθώς επίσης και σε όλους τους εκτοπισμένους μας, την εισαγωγή για πρώτη φορά της σύνταξης χηρείας των αντρών, την επέκταση της απασχόλησης των εποχιακών εργαζόμενων από 6 μήνες σταδιακά μέχρι και 12 μήνες σε πλήρη δωδεκάμηνη βάση, την εισαγωγή της προίκας του μωρού που στηρίζει περίπου 2,5 χιλιάδες ευάλωτες οικογένειες, νέες μητέρες κάθε χρόνο και βεβαίως το καθολικό, γενικό σχέδιο υγείας που στηρίζει ολόκληρη την κοινωνία ακόμη και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας που και αυτό είναι ένα κοινωνικό μέτρο. Είναι τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα που είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα παρά τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα αλλά και με την πρόσληψη 3.000 συμβασιούχων οπλιτών. 

Το σημαντικό είναι ότι όλα αυτά έγιναν με εξαίρεση το ΓΕΣΥ χωρίς νέους φόρους και χωρίς νέες εισφορές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων γιατί αν ήταν έτσι θα ήταν δώρο άδωρο. Είναι οι σωστές πολιτικές, οι αναπτυξιακές πολιτικές, οι πολιτικές αύξησης της απασχόλησης που μας επέτρεψαν να εφαρμόσουμε τα πιο πάνω χωρίς νέους φόρους και νέες εισφορές. Μόνο έτσι δημιουργούμε τις συνθήκες της πραγματικής βελτίωσης του κοινωνικού κράτους και του επιπέδου ευημερίας των συμπολιτών μας και όχι με εύηχες εξαγγελίες ή άτσαλες πολιτικές που και στο παρελθόν οδήγησαν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα δηλαδή τη φτώχεια και την ανέχεια. 


Αντιθέτως, σ’ αυτή την περίοδο είναι η πρώτη φορά που μειώθηκαν οι φόροι για παράδειγμα καταργήθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας πριν από 5 χρόνια που είχε επιβληθεί πάλι επί της προηγούμενης κυβέρνησης, μειώθηκαν τα μεταβιβαστικά τέλη για να υποβοηθηθεί η αγορά κατά 50%, καταργήσαμε τις έκτακτες και μόνιμες αποκοπές σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και γενικότερα είμαστε σε μια περίοδο προόδου παρά τις πολύ μεγάλες κρίσεις και δυσκολίες που μας ήρθαν. Σ’ αυτή την πορεία είναι που εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε αλλά την ίδια ώρα φοβόμαστε μήπως πάμε πίσω στην αποκοπή των κοινωνικών επιδομάτων όπως έγινε πριν από το 2013, όπως είναι η επιβολή φορολογιών, όπως είναι οι αποκοπές σε μισθούς και συντάξεις και ωφελήματα των εργαζομένων».