ΟΕΒ, ΣΕΚ & ΠΕΟ - Τι λένε για τα μέτρα στήριξης

Πως κρίνουν οι βασικότεροι κοινωνικοί εταίροι τα μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Μετά την χθεσινή (26/3) εξαγγελία τοι οικονομικού πακέτου που περιλαμβάνει την νομοθετική ρύθμιση της αναστολής δόσεων δανείων, καθώς και κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για παραχώρηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αυτοεργοδοτούμενους, αλλά και τις προηγούμενες εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών και της Υπουργού Εργασίας, και εν όψει και της σημερινής ολομέλειας, η οποία καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων στίριξης επιχειρηματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και νοικοκυριώνη Brief επικοινώνησε με τους τρεις βασικότερους κοινωνικούς εταίρους για να προβάλει τις δικές τους τοποθετήσεις.

Από τη μια ΣΕΚ και ΠΕΟ εμφανίζονται εν μέρει ευχαριστημένες με τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν και εξέφρασαν την ελπίδα οτι θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα.

Από την πλευρά της ωστόσο η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων της Κύπρου, αν και χαιρέτισε τα μέτρα λέγοντας οτι πρόκειται για τολμηρά μέτρα εξέφρασε τον προβληματισμό της για κάποια σημεία τους, όπως για παράδειγμα για το θέμα των απολύσεων αλλά και για τον στόχο της ρευστότητας.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πακέτα στήριξης: Τι ψηφίζεται – 10 σημεία που πρέπει να γνωρίζετε <<<

Τι είπε η ΟΕΒ και με ποιο σημείο προβληματίζεται
Συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, είπε στην Brief ότι, η ρευστότητα αυτή δεν είναι για να βελτιώσει τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, δεν είναι για την ανάπτυξη τους. Τόνισε μάλιστα ότι «η ρευστότητα δεν οδηγεί σε ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά προσφέρει το αναγκαίο οξυγόνο για να μην καταρρεύσουν και να δημιουργήσουν μαζική ανεργία».

«Η σύνδεση της παροχής ρευστότητας με την απαγόρευση απόλυσης λόγω πλεονασμού οποιονδήποτε εργαζόμενο μέχρι το τέλος του 2020, δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα», γιατί όπως μας εξήγησε,«καμία επιχείρηση δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της κατάστασης της για την επόμενη εβδομάδα,όχι για τους επόμενους μήνες εννιά μήνες.

Σε αυτό το στάδιο η ρευστότητα είναι για να επιβιώσουμε, υπογράμμισε. 

Παράλληλα είπε ότι μπορεί και να μην τα καταφέρουν ή για να τα καταφέρουν να μην καταστεί δυνατό να εφαρμοστεί πλήρως αυτή η προϋπόθεση. Εξέφρασε μάλιστα τον προβληματισμό του για τη σύνδεση ρευστότητας και διατήρηση του προσωπικού για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς οποιαδήποτε απόλυση.

«Ενώ η μέριμνα της κυβέρνησης για τη ρευστότητα είναι πάρα πολύ θετική και το χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση, σε αυτό το σημείο όμως δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να δεσμευτούν για τόσο μεγάλο διάστημα ,γιατί αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρα, ασύλληπτα δύσκολη», είπε.

>>> Διαβάστε επίσης: Δάνεια προς Επιχειρήσεις - Όροι, Κριτήρια, Προϋποθέσεις <<<

Xαιρετίζει τα μέτρα η ΣΕΚ, αλλά
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας δήλωσε στην Brief, ότι αναμένεται να υπάρξει πιο διευρυμένη δέσμη μέτρων από τις τράπεζες έτσι ώστε να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και σε σχέση με τα νοικοκυριά και την κατανάλωση αλλά και σε σχέση με τις επιχειρήσεις, για να μπορέσει να υπάρξει ένα υποστηρικτικό υπόβαθρο για να λυθεί το πρόβλημα και να ξεπεραστεί η κρίση.

«Είμαστε θετικοί αλλά αναμένουμε και από τις τράπεζες ακόμα πιο υποστηρικτικά μέτρα, και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει νομοθετική κατάληξη στη συζήτηση επιπέδου Ευρωπαϊκής Ένωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη δημιουργία του ομολόγου», τόνισε.

Σημείωσε ακόμη ότι, πρέπει να αναπτυχθεί το οικονομικό υπόβαθρο στοχευμένης πλέον προώθησης μέτρων, που να στηρίζει τα συστήματα υγείας, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και το γενικότερο κοινωνικό σύνολο. «Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν επιπρόσθετα υποστηρικτικά μέτρα», επεσήμανε.

>>> Διαβάστε επίσης: Τρία τα μεγάλα θύματα μετά το τέλος της πανδημίας <<<

Αναμένει περισσότερα και η ΠΕΟ
Ο Πάμπης Κυρίτσης, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, μιλώντας στην Brief, είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα πολύ θετικό μέτρο η δυνατότητα παγοποίησης των δόσεων των δανείων για 9 μήνες, αν όντως υλοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο.

Όπως ανέφερε είναι επιφυλακτικός καθώς είπε «θέλουμε να το δούμε στην πράξη πως θα υλοποιηθεί και διαδικαστικά, διότι αν η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου αφεθεί στην καλή διάθεση των τραπεζών, για εμάς θα είναι δώρο άδωρο».

Μάλιστα είπε ότι, η εμπειρία του από τη διαχείριση που έκαναν οι τράπεζες και στα θέματα των αναδιαρθρώσεων, δεν ήταν θετική.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Για να το θεωρήσουμε θετικό μέτρο πρέπει να κατοχυρωθεί νομοθετικά με διάταγμα είτε με νομοθετική πράξη και να είναι δικαίωμα του πολίτη και όχι χάρη και καλή διάθεση της τράπεζας, τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι ως εξαγγελία είναι σωστή και θα δημιουργήσει ανακούφιση σε πάρα πολύ κόσμο ο οποίος μη έχοντας κανονικά εισοδήματα θα δυσκολευτεί να πληρώσει τις δόσεις του ή δεν θα μπορεί να τις πληρώσει, την ίδια ώρα όμως ξεκαθάρισε ότι περιμένουν να δουν την διαδικαστική υλοποίηση των μέτρων.

Ξένια Προδρόμου