Παράταση μέχρι το 2027 στα ξενοδοχεία για να εξασφαλίσουν τη νέα άδεια λειτουργίας

756 ξενοδοχεία ταλαιπωρούνται ακόμη με την γραφειοκρατία – Μόνο 60 πήραν το ΟΚ από το Υφ. Τουρισμού από το 2019

Επεκτείνεται με νομοσχέδιο η μεταβατική περίοδος που εκπνέει κανονικά στις 14/3/2024 για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας ξενοδοχείων, καθώς λόγω γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών για εξασφάλιση των απαραίτητων εγγράφων που απαιτούνται για άδεια λειτουργίας αναμένεται να καταστήσει παράνομα τα περισσότερα ξενοδοχεία της Κύπρου.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Υφυπουργείο Τουρισμού, μόλις 60 από τις 816 μονάδες (ποσοστό 7,35%) κατέχουν σήμερα άδεια λειτουργίας, με τις υπόλοιπες μονάδες να καλύπτονται νομικά από την μεταβατική διάταξη. Την ίδια ώρα ωστόσο νομικά δεν καλύπτονται οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες και οι νέοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων.  

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Νόμο του 2019, «κάθε πρόσωπο που κατά την ημερομηνία έναρξης του ισχύος του παρόντος Νόμου, λειτουργεί ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα άνευ άδειας λειτουργίας δυνάμει του περί Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου, υποχρεούται εντός 5 ετών να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας ξενοδοχείου ή τουριστικού καταλύματος». 

Ουσιαστικά βάσει του νέου νόμου που τέθηκε σε ισχύ στις 14/3/2019, δόθηκε μεταβατική περίοδος μέχρι τις 14/3/2024 για να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και έγγραφα, ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση άδειας λειτουργίας από το Υφυπουργείο Τουρισμού. 

Περίοδος ωστόσο που όπως εντοπίστηκε δεν είναι αρκετή λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την εξασφάλιση των  απαιτούμενων εγγράφων, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση μη επέκτασης αυτής της διάταξης, 9 στα 10 ξενοδοχεία της Κύπρου να κινδυνεύουν, αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την άδεια λειτουργίας, να λειτουργούν υπό καθεστώς παρανομίας.

Επιπρόσθετα, πως πέραν των πιο πάνω, μετά την έναρξη της ισχύος του νόμου το 2019, ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται νέες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή αριθμός υφιστάμενων ξενοδοχείων έχουν εξαγοραστεί από νέα πρόσωπα τα οποία δεν καλύπτονταν από τις υφιστάμενες μεταβατικές διατάξεις. 

Έτσι το Υπουργείο Εμπορίου, κατέθεσε νομοσχέδιο στην Βουλή ζητώντας την επέκταση της μεταβατικής περιόδου ως ακολούθως: 

1/ Μέχρι τις 31/12/2025 για όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λειτουργούν ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα, και 
2/ Μέχρι τις 31/12/2027 για όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λειτουργούν ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα, νοουμένου ότι μέχρι τις 31/12/2025, θα έχουν υποβάλει στο Υφυπουργείο Τουρισμού, τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και έγγραφα που καθορίζονται στο σχετικό Νομοσχέδιο, αποδεικνύοντας έτσι ότι προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες για την τακτοποίηση όλων των κτιριολογικών εκκρεμοτήτων και παρατυπιών. 

Να σημειώσουμε πως το Υφυπουργείο Τουρισμού για να εκδώσει άδεια λειτουργίας σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουν: 

1/ Υγειονομικό Πιστοποιητικό 
2/ Υγειονομική Βεβαίωση Κολυμβητικής Δεξαμενής 
3/ Πιστοποιητικό Καταλληλόλητας Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας Κολυμβητικής Δεξαμενής 
4/ Έκθεση Ελέγχου Ανελκυστήρων
5/ Άδεια Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών 
6/ Έκθεση Περιοδικού Ελέγχου της εγκατάστασης / αποθήκευσης υγραερίου 
7/ Αντίγραφο Έκθεσης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 
8/ Επιστολή Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για ύπαρξη Γραπτής Εκτίμησης Κινδύνων 
9/ Αντίγραφο της άδειας οικοδομής της ξενοδοχειακής επιχείρησης η οποία προϋποθέτει, εκ των προτέρων, εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας. 

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος