Πηλείδου: Το 2026/27 ρεαλιστική περίοδος εξαγωγής Φυσικού Αερίου

«Το σενάριο που θα επικρατήσει είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εκτός αν εντοπιστούν μεγάλες ποσόητες»

Νέα γεώτρηση θα διενεργηθεί στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, μετά τη σημαντική ανακάλυψη, φυσικού αερίου εξαιρετικής ποιότητας, προκειμένου να εκτιμηθούν ακριβέστερα οι συνολικές ποσότητες.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Στο τι μέλλει γενέσθαι σε συνέχεια της ανακάλυψης του σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου, αναφέρθηκε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Η κ. Πηλείδου επισήμανε ότι η ανακάλυψη αυτή έρχεται στο ευρύτερο «κάδρο ανακαλύψεων» που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). «Πρόκειται για την τρίτη ανακάλυψη για την οποία υπάρχει ένδειξη ποσοτήτων» σημείωσε μεταξύ άλλων.

>>> Διαβάστε σχετικά: 

Όπως εξήγησε η ίδια παραπέμποντας στον σχετικό χάρτη παρακάτω, πρόκειται για το τεμάχιο με τον αριθμό 6, ενώ δίπλα του, αυτό με τον αριθμό 7, είναι επίσης υπό τη διαχείριση της ίδιας κοινοπραξίας εταιρειών και εντοπίζεται, φαίνεται να υπάρχει κάποια προοπτική και θα γίνουν μελέτες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για το τι μπορεί να γίνει από πλευράς νέων γεωτρήσεων.

Αναφορικά με το πότε θα γίνει γνωστό αν μπορεί να εξαχθεί το φυσικό αέριο, σημείωσε ότι ήδη θεωρείται εκμεταλλεύσιμη η ποσότητα που έχει εξευρεθεί. Η κ. Πηλείδου γνωστοποίησε ότι υπάρχει ελπίδα και με δεύτερη γεώτρηση, με την οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστεθούν και επιπρόσθετες ποσότητες.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υποβληθεί ένα πλάνο αξιοποίησης από την εταιρεία το οποίο θα εγκριθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, και εκεί θα φανούν τα ακριβή χρονοδιαγράμματα» είπε ακόμη η υπουργός.

Η ίδια έκανε λόγο και για την προοπτική κάποιων συνεργειών οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν. «Βάσει των ποσοτήτων που έχουν εξευρεθεί σήμερα άποψή μου είναι ότι το σενάριο που θα επικρατήσει είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο» σημείωσε.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι εφόσον εξευρεθούν μεγάλες ποσότητες ενδέχεται το δεδομένο αυτό να αλλάξει και να τεθεί η μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Ανέφερε δε ότι στην παρούσα φάση επεξεργάζονται τέσσερα σενάρια μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. «Η πιο ρεαλιστική χρονική περίοδο για εξαγωγή φυσικού αερίου είναι το 2026 – 2027. Από εκεί και πέρα αν ευθυγραμμιστούν διάφορες κοινοπραξίες και αν βρεθούν οι κατάλληλες συνέργειες μπορεί να ακολουθήσει και πιο σύντομα η αξοποίηση επιπρόσθετων κοιτασμάτων» τόνισε η κ. Πηλείδου.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ενεργειών αμφισβήτησης – υπονόμευσης από την πλευρά της Τουρκίας έναντι της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στο κομμάτι αυτό, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου έκανε λόγο για ένα ενδεχόμενο που είναι πάντα ανοικτό. «Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση όμως να σημειώσουμε ότι τα κομμάτια αυτά βρίσκονται σε περιοχή που δεν αμφισβητείται από την Τουρκία. Βέβαια η ίδια αντιδρά με τρόπους οι οποίοι δεν είναι πάντα προβλέψιμοι», είπε σχετικά.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος (22/8), σημείωσε  ότι δεδομένων της κατάστασης που επικρατεί και των αναγκών της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, "πλέον ανοίγεται η προοπτική για να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα και να ενταχθούμε και με χρονοδιαγράμματα στον προγραμματισμό της ΕΕ".

Ακόμη, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο σημείο Cronos-1 του τεμαχίου 6 και τη νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.  

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η γεώτρηση ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα και κατέδειξε την ύπαρξη ταμιευτήρα φυσικού αερίου, ο οποίος υπολογίζεται στα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. "Έχει τα χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων και ήδη είμαστε σε επικοινωνία με τις εταιρείες ΕΝΙ και Τotal, οι οποίες διαχειρίζονται το συγκεκριμένο τεμάχιο, για να βρούμε τρόπους βέλτιστης αξιοποίησης αυτής της ανακάλυψης", σημείωσε.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο, αναφέρεται ότι η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).

Επιπρόσθετα, η Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι σήμερα, Δευτέρα, ξεκινά και δεύτερη γεώτρηση εντός του τεμαχίου 6, σε νέο στόχο, ο οποίος ονομάζεται Zeus-1, όπου εκεί ενδεχομένως να εξευρεθούν επιπρόσθετες ποσότητες και να προστεθεί αξία στη συγκεκριμένη ανακάλυψη, η οποία σε κάθε περίπτωση θεωρείται εμπορεύσιμη, σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές που δημιουργεί η νέα ανακάλυψη, η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι "δημιουργούνται κατάλληλες προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτούμε γενικότερα το φυσικό μας αέριο", ενώ πρόσθεσε ότι σίγουρα είναι βοηθητική αυτή η ανακάλυψη και για την αξιοποίηση των άλλων κοιτασμάτων, όπως το Αφροδίτη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο, χωρίς να αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτόν τον σχεδιασμό, με την επιφύλαξη, όπως είπε, για τα αποτελέσματα από τη νέα γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Total.

Επιπλέον, η κα. Πηλείδου ανέφερε ότι υπήρχε δέσμευση για τη διεκπεραίωση δεύτερης γεώτρησης από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία εντός του 2022 αλλά αυτό που δεν ήταν ακόμη ξεκάθαρο ήταν ο ακριβής στόχος βάση και των δεδομένων που θα προκύπταν από τη γεώτρηση που έχει μόλις ολοκληρωθεί.

"Άρα θεωρούμε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι και η επόμενη γεώτρηση θα γίνει σε εκείνη την περιοχή, που είναι πολύ κοντά και στο τεμάχιο 10, όπου υπάρχει η ανακάλυψη του Γλαύκου", ενώ σημείωσε ότι σίγουρα υπάρχει προοπτική για συνέργειες, και οι συνέργειες μεταξύ των τριών κοινοπραξιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυξάνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης.

Εξάλλου μιλώντας στην Brief, ο εμπειρογνώμονας σε θέματα Ενέργειας  και πρώην επικεφαλής του Ενεργειακού Προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Έλληνας, κληθείς από την Brief να σχολιάσει τις τελευταίες ανακοινώσεις, ανέφερε πως είναι μια θετική ανακάλυψη η οποία δείχνει πως ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες ποσότητες στην περιοχή, όμως τονίζει πως η ποσότητα που εντοπίστηκε στο Κρόνος 1 δεν πρέπει να θεωρείται από μόνη της ως κάτι το τόσο σημαντικό.

Όπως επεξήγησε ο κ. Έλληνας η ποσότητα των 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών δεν πρέπει να θεωρείται ως ποσότητα ικανή που μπορεί να αλλάξει και να επιταχύνει τον ενεργειακό προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα όπως αναφέρει δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι η Κύπρος μπορεί να εξάγει Φυσικό Αέριο χωρίς πρώτα τη λύση του Κυπριακού. 

«Είναι μια καλή ανακάλυψη. Δείχνει ότι στην περιοχή εκείνη ίσως υπάρχουν περισσότερα κοιτάσματα. Είναι η περιοχή που χαρακτηρίζεται από τις ανακαλύψεις του Ζορ, του Καλυψώ ακόμα και του Γλαύκου. Όλες οι ανακαλύψεις είναι στην ίδια περιοχή. Είναι κάτι καλό, αλλά είναι μικρό κοίτασμα δυστυχώς. Δεν θα κάνει διαφορά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Έλληνας. 

Όπως σχολίασε μετά από σχετική ερώτηση, η ποσότητα θα θεωρείτο σημαντική εάν ήταν τρεις με τέσσερεις φορές μεγαλύτερη από τα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια που εντοπίστηκαν στο Κρόνος 1. 

13 τρισ κυβικά πόδια οι ποσότητες μέχρι σήμερα της Κυπριακής ΑΟΖ 

Ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε και στις ποσότητες που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Όπως σημείωσε έχει εντοπιστεί κοίτασμα περίπου 4 τρις κυβικών ποδών στην «Αφροδίτη», υπολογίζεται ποσότητα 5 τρις κυβικών ποδών στο «Γλαύκος», περίπου 2 τρις κυβικά πόδια στο «Καλυψώ» και 2,5 τρις κυβικά πόδια στο «Κρόνος»

Ερωτηθείς εάν αυτή η ποσότητα θα πρέπει η όχι να θεωρείται ικανοποιητική ο κ. Έλληνας επεξήγησε πως το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα 13 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια βρίσκονται σε διάφορα κοιτάσματα, κάτι που επηρεάζει την εκμετάλλευση τους σε σχέση με το κόστος επενδύσεων και εξόρυξης τους. 

Όπως σημείωσε θα ήταν πολύ διαφορετικό και πολύ πιο θετικό εάν αυτή η ποσότητα βρισκόταν συγκεντρωμένη σε ένα κοίτασμα. 

Χρειάζονται 7-8 χρόνια για εξαγωγές, άλλα δεν γίνεται χωρίς πρώτα λύση του Κυπριακού

Την δική του εκτίμηση έδωσε και για το πότε θα μπορούσε η Κύπρος να εξάγει Φυσικό Αέριο, εάν σήμερα θεωρούσαμε πως οι ποσότητες που εντοπίζονταν ήταν εμπορεύσιμες και είχαν βρεθεί οι αγοραστές. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα αν ξεκινούσαμε σήμερα θα μπορούσαμε να εξάγουμε Φυσικό Αέριο μετά από 7 με 8 χρόνια. 

«Αν ξεκινούσαμε σήμερα θα θέλαμε 2 με 3 χρόνια για μελέτες και σχεδιασμούς για εξεύρεση επενδυτών και μετά θα χρειάζονταν και 5 χρόνια μέχρι να γίνουν οι λεπτομερείς σχεδιασμοί και η κατασκευή. Δηλαδή αν βρίσκαμε σήμερα αγοραστές θα χρειάζονταν 7 με 8 χρόνια για να πηγαίναμε από τους αγοραστές στην εξαγωγή», ανέφερε.  

Ο κ. Έλληνας καταληκτικά υπογράμμισε και πάλι πως η Κύπρος δεν πρόκειται να εξάγει Φυσικό Αέριο, έστω και αν υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες ή βρεθούν οι αγοραστές, καθώς όπως σημειώνει η θέση της Ευρώπης είναι ότι χωρίς λύση του Κυπριακού η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει.

Πηγή: ΕΡΤ/ertnews/Brief