Πώς η Κύπρος πήρε €4 εκατ. μέσα σε μόλις 4 ημέρες

Πώς οι διευκολύνσεις που προσφέρει η Κύπρος μετατρέπονται σε ευρώ για την οικονομία

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Είναι πλέον γνωστό ότι η Royal Caribbean, ξεκινά, στις 10 Ιουλίου, κρουαζιέρες από το λιμάνι Λεμεσού, με το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Jewel of the Seas». Την ίδια ώρα στο λιμάνι Λεμεσού βρίσκονται δύο από τα κρουαζιερόπλοια της, το «Odyssey of the Seas», μαζί με το «Anthem of the Seas», τα οποία εξυπηρετούνται από το λιμάνι Λεμεσού.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ της η Brief αναφέρθηκε στις 3 μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας διεθνούς εμβέλειας, που συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο στα δρομολόγιά τους φέτος το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα η Royal Caribbean, η Celestyal και η Seabourn. Όπως αναφέραμε, οι πρώτοι επιβάτες αναμένονται κοντά στις 20 Ιουνίου από την Celestyal  ενώ οι άλλες δύο εταιρείες φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου να καταφτάνουν στο νησί μας μέσα Ιουλίου.

Μάλιστα την Κυριακή το πρωί (16/5) επισκέφθηκαν το «Odyssey of the Seas», ο Υπουργός Μεταφορών, οι Υφυπουργοί Τουρισμού και Ναυτιλίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, καθώς είναι ακριβώς ίδιο με το Jewel of the Seas που θα έχει ως βάση του το λιμάνι Λεμεσού, με τη διαφορά ότι «το  Odyssey of the Seas  είναι καινούργιο ενώ το Jewel είναι 4-5 χρονών», όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας με τον οποίο επικοινώνησε η Βrief.

Κληθείς ο Υφυπουργός να απαντήσει αν η έκρυθμη κατάσταση λόγω εχθροπραξιών στο Ισραήλ επηρεάζει το πρόγραμμα των κρουαζιέρων της Royal Caribbean με την Κυπρο ως βάση ή σταθμό, σημείωσε ότι,«Το odyssey θα ξεκινάει ούτως η αλλιώς από το Ισραήλ και δεν μας επηρεάζει, καθώς θα σταματούσε στην Κύπρο μόνο για κάποιες ώρες, με αμιγώς Ισραηλινούς επιβάτες.  Απλά, πρόσθεσε, αφαιρείται ένα πλοίο που θα είχε σταθμό την Κύπρο χωρίς να επηρεάζεται η βάση της κρουαζιέρας».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το «Jewel of the Seas» που θα έχει ως βάση του το Λιμάνι της Λεμεσού δεν επηρεάζεται καθόλου.

 €4 εκατ. μέσα σε μόλις 4 ημέρες από το  Anthem of the Seas

Το σημαντικό, όμως σημείωσε είναι ότι στο λιμάνι Λεμεσού ήταν το «Anthem of the Seas» της Royal Caribbean. Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, πρόκειται για ένα πλοίο των 6000 επιβατών με 1350 άτομα πλήρωμα. «Αυτό δεν έχει καν στο πρόγραμμα του την Κύπρο, αλλά ήρθε γιατι του δίνονται διευκολύνσεις πληρώματος», σημείωσε.

Μέσα στις 4 μέρες που παρέμεινε στην Κύπρο, όπως ανέφερε, για να αλλάξει πληρώματα, άφησε στην οικονομία μας 4 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται λιμενικά τέλη, καύσιμα, τροφοδοσία και διαμονή σε ξενοδοχεία που έπρεπε να πάει το πλήρωμα για να μείνει καραντίνα. 

Ο στόχος της εταιρείας, πρόσθεσε, είναι να μπορεί στο μέλλον να φέρει και άλλα πλοία ανεξαρτήτως αν θα κάνουν στάση στην Κύπρο.

«Μην ξεχνάμε, 1350 άτομα αποτελούν από από μόνα τους μια κοινότητα», επεσήμανε, «πόσο μάλλον να υπήρχαν και επιβάτες σε αυτό» .

Χαρακτηριστικά, τόνισε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, ο Διευθυντής της Royal Caribbean του ανέφερε ότι τις τελευταίες 3 ημέρες παρήγγειλαν από τους Κύπριους προμηθευτές φρούτα και λαχανικά αξίας €40 χιλιάδων ευρώ.

Επομένως, τα οφέλη για την οικονομία μας θα είναι πολύ μεγάλα, ειδικά όταν θα αρχίσουν να έχουν και επιβάτες, ανέφερε ο κ Δημητριάδης. 

Παράλληλα ελπιδοφόρα για την οικονομία της Κύπρου φαίνεται να είναι η εισήγηση της εταιρείας κρουαζιερόπλοιων με την οποία προτείνει σε όσους Ισραηλίτες έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια για την κρουαζιέρα με το «Odyssey», που θα είχε βάση του το Ισραήλ και τώρα ακυρώνεται, να έρθουν αεροπορικώς στη Λάρνακα, ώστε να ξεκινήσουν την κρουαζιέρα τους με το «Jewel of the Seas». 

«Αυτό ενδεχομένως να αποβεί ενθαρρυντικό διότι θα έρθουν Κύπρο, ίσως διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο για ένα βράδυ ή και στην επιστροφή της από την κρουαζιέρα πάλι να μείνουν σε ξενοδοχείο μας», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, πρόκειται για επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου που δεν έχουν πρόβλημα να πάρουν μια πτήση για να έρθουν στην Κύπρο ώστε να ξεκινήσουν από εδώ την κρουαζιέρα τους. 

Εν τω μεταξύ, ανέφερε καταληκτικά, η Royal Caribbean ναυλώνει παράλληλα η ίδια πάρα πολλές πτήσεις για να φέρει τους επιβάτες Κύπρο δίνοντας τους πακέτα για να μείνουν κάποιες μέρες στα ξενοδοχεία δημιουργώντας αλυσιδωτά ελπιδοφόρες ευκαιρίες για την Κυπριακή Οικονομία.
 

 
13665